© Sputnik / Vitaliy Belousov
Aktuality, Bezpečnosť,

“Primitívne provokatívne propagandistické metódy” – ruské veľvyslanectvo komentovalo údajný pripravovaný atentát v Čechách

Česko, 29.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Vojenský analytik Jaroslav Štefec poukazuje na rad nezhôd v situácii okolo údajnej prípravy atentátu na českých politikov. Tvrdí, že informácie podobného druhu by sa sotva mohli dostať z prostredia ruských tajných služieb, nieto do českej tlače. Navyše považuje takúto akciu za veľmi riskantnú a nezmyselnú pre ruské vedenie, z ktorej by nič nevyťažili.


 

V nedeľu týždenník Respekt zverejnil článok , v ktorom informoval o tom, že do Českej republiky údajne dorazil ruský občan, ktorého úlohou bolo zlikvidovať pražských komunálnych politikov, a síce primátora hlavného mesta Prahy Zdeňka Hříba a starostu mestskej časti Praha 6 Ondreja Kolářa. Podľa autora článku Ondreja Kundy, ktorý sa vo svojom príspevku odvoláva na anonymný zdroj Respektu, ruský muž, ktorý pricestoval do Prahy, mal so sebou smrtiaci jed ricín.

Český armádny expert a bývalý vysoký úradník ministerstva obrany Jaroslav Štefec zdôrazňuje nedôslednosť celej teórie, o ktorej píše autor týždenníka Respekt. Vo svojom príspevku na Facebooku Štefec kladie množstvo otázok týkajúcich sa tejto kauzy.

“Už dlho som sa tak úprimne nepobavil, ako keď som si prečítal článok v Respektu, podľa ktorého do Prahy dorazil pred troma týždňami pracovník ruských tajných služieb, vybavený jedom ricín. (Údajne) podľa českých spravodajských služieb (údajne) s úlohou zlikvidovať, politikov’ Ondreja Kolářa a Zdeňka Hríba , “napísal v úvode svojho príspevku český analytik.

 

…………………………………………………………………………………………………………..

 

Jaroslav Štefec vytkol zamestnancom redakcie Respekt ich zanedbanie niektorých dôležitých detailov. Tvrdí totiž, že vôbec nevenovali pozornosť tomu, ako by bolo vôbec možné, aby sa takáto informácia dostala z ruskej tajnej služby von. Navyše poznamenáva, že zamestnanci Respektu, ktorí pracovali nad touto témou, nemohli neuvažovať nad možnými dôsledkami jeho zverejnenia. Jedná sa predovšetkým o logický vznik otázok o zdrojoch tejto informácie, rovnako ako o spôsoboch, ktorými sa ona dostala do rúk českých novinárov. Práve v súvislosti s tým vznikne aj otázka, či český štát pripustil nezákonný únik tajné informácie.

 

“A že sa ich vyšetrovatelia aj ľudia z NBÚ logicky prídu pýtať, akými cestami k nim tá informácia doputovala? Toto nemôžu v žiadnom prípade ukecať na, ochranu zdrojov! “Povedal Štefec.

Bezpečnostný expert Štefec považuje predpoklad, že by sa Rusko snažilo zlikvidovať pražských komunálnych politikov za úplný nezmysel . Podľa neho takáto operácia je pre Moskvu nevýhodná, a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé to vyžaduje veľké finančné náklady, vrátane výroby alebo nákupu veľmi drahého jedu ricín, čo nezodpovedá dôležitosti a potrebe tejto potenciálnej operácie. Po druhé takáto akcia v sebe nesie obrovské riziká v prípade neúspechu, a to vrátane poškodenia reputácie Moskvy. Štefec je presvedčený, že postavy pražských politikov proste nepredstavujú pre Rusko natoľko veľký význam, aby sa rozhodlo zariadiť ich likvidáciu.

Veľvyslanectvo Ruska v Českej republike odmietlo informácie uvedené v týždenníku Respekt. Ruskí diplomati sú presvedčení, že sa jedná o ďalší prejav diskriminácie voči Rusku, ktorá vo svojej rade je súčasťou antiruskej informačnej kampane v Česku.

“Takéto primitívne provokatívne propagandistické metódy, ktoré odporujú základnej novinárskej etike, nemôžu vyvolávať nič iné ako nechuť. Veríme, že sa spomínanému hanebnému článku v ČR dostane adekvátneho hodnotenia, ” uvádza sa v komentári ruského veľvyslanectva.

Predstavitelia ruskej ambasády tiež zdôraznili, že domnienky, ktoré boli uvedené v článku, nemajú žiadne opodstatnenie.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov