L-39NG
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Certifikácia nového českého výcvikového lietadla L-39NG sa odložila o rok

Nové výcvikové lietadlo L-39NG, vyvinuté českou spoločnosťou Aero Vodochody, nebude tento rok certifikované, ale v treťom štvrťroku budúceho roka.


Česká spoločnosť Aero Vodochody sa rozhodla odložiť certifikáciu výcvikových lietadiel L-39NG na budúci rok. Dôvodom bola snaha spoločnosti vynechať medzistupeň certifikácie pre lietadlo počiatočného letového výcviku a okamžite vstúpiť do štádia certifikácie pre lietadlo rozšíreného výcviku pilotov. V súčasnosti je už objednaných 26 lietadiel, z ktorých 12 musí prijať americká spoločnosť RSW Aviation, 10 portugalská Skytech a 4 letecké sily Senegalu.

foto: aero.cz

L-39NG (NG – nová generácia) je najnovšou verziou československého cvičného a bojového lietadla L-39 Albatros, ktoré uskutočnilo prvý let v roku 1968 a bolo vyrobené pre sovietske letectvo a krajiny socialistického tábora. Jeho aktualizovaná verzia L-159, ktorá bola vyvinutá v 90. rokoch, je v prevádzke s českými, maďarskými a irackými leteckými silami a používa ju aj americká súkromná vojenská spoločnosť Draken International.

Nové lietadlo dostalo kompozitové krídlo a má odstránené palivové nádrže, ktoré sa nachádzali na konci krídel pôvodného modelu. Namiesto sovietskeho prúdového motora AI-25TL bol na L-39NG nainštalovaný modernizovaný americký FJ44-4M.

Na L-39NG bola nainštalovaná aj nová avionika spoločnosti Genesys Aerosystems a indikátor na čelné sklo Speel Praha. Celkovo je viac ako polovica komponentov lietadla nahradená novými.

Dĺžka L-39NG je 12 metrov a rozpätie krídel je 9,6 metrov. Maximálna vzletová hmotnosť výcvikového lietadla je 5,8 t. Môže dosiahnuť rýchlosti až 775 kilometrov za hodinu a môže lietať na vzdialenosť 2,6 tisíc kilometrov. Lietadlo je vybavené piatimi závesnými bodmi pre rôzne typy zbraní s celkovou hmotnosťou do 1,2 t.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov