.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Češi vyrobili kladivo na fake news: Softvér pomôže v boji proti dezinformáciám

Praha, 12. 12. 2020(AM) – “Známa bola na testoch, nevydržala čakať v rade a išla domov, napriek tomu dostala na mobil správu, že je pozitívna na koronavírus …” – nejako takto vyzerá v poslednej dobe snáď najrozšírenejšia falošná správa šíriaca sa sociálnymi sieťami aj ústnym podaním. Podobné dezinformácie, nazývané tiež fake news, majú jediný účel – zasiať v príjemcoch neistotu, paniku a chaos. Rýchlejšie a spoľahlivejšie odhaľovať tzv. Fake news teraz pomôže umelá inteligencia z dielne českých vývojárov Cogniware. A to nielen v Česku.


 

“V tejto dobe sa ťažko rozlišuje, čo je pravda a čo lož. Dezinformácie sa stali bežným nástrojom v boji o verejnú mienku, ktorá môže závažne ovplyvniť pre samotné fungovanie štátu. Systém, ktorý vyvíjame, môže štátom výrazne pomôcť. Odhaľovanie fake news sa totiž stáva otázkou národnej bezpečnosti, “hovorí Ján Račko, majiteľ českej spoločnosti Cogniware, ktorá softvér odhaľujúci podvodníkov vyvíja.

 

Podľa Račka využijú nový softvér predovšetkým štátne zložky, medzi ktoré patria tajné služby, ktoré majú monitoring dezinformácií v popise práce. A hoci Cogniware dokončil vývoj systému len nedávno, záujemcovia z celého sveta vrátane Spojených arabských emirátov a ďalších blízkovýchodných krajín si u českej firmy podávajú dvere.

 

Podľa tvorcov systému sa dezinfomace šíria najlepšie na sociálnych sieťach, kde sa počas okamihu dostanú k desiatkam tisíc užívateľov, a sledovanie autorov fake news je tak pomerne zložité. Systém od Cogniware však monitoruje príspevky a na základe pochopenia obsahu správy, sociálnych interakcií a ďalších udalostí na fake news zavčas upozorní.

 

Keďže používa tzv. Multibiometriu – niekoľko biometrických prvkov naraz (tvár, hlas, obsah správy a autora) – spozná aj tzv. Deep fakes. To sú umelo vytvorené, ale verné vizuálne podvrhy napríklad prejavov štátnikov, ktoré sú dnes na nerozoznanie od originálu. Umelá inteligencia Cogniware navyše neoveruje fakty, nepracuje so žiadnym encyklopedickým zoznamom. Systém fungujúci na báze neurónových sietí sa postupne učí a sústredí na to, čo majú fake news spoločné – napríklad slovné obraty a spojenia.

 

“Dezinformácie majú často podobné znaky. Môže to byť forma textu alebo ich môžu mať na svedomí “známe firmy” medzi autormi. Tých faktorov je celá rada. Náš systém ich ale dokáže rozpoznať a na konci procesu vypočítať “skóre”, podľa ktorého určí, s akou pravdepodobnosťou sa jedná o fake news, “vysvetľuje Walter Pavliš, obchodný riaditeľ Cogniware.

 

Taktiky dezinformátorov nie sú vždy rovnaké, podľa expertov sa postupy líšia napríklad v zdravotníctve alebo v politike. Umelá inteligencia sa ale dokáže “učiť”, a odhaľovať tak falošné správy spoľahlivo – stačí vybrať odbor. “Systém sa najprv musí” vytrénovať “na rade prípadov, od pravdivých správ po nepravdivé. Dobre nastavený potom odhalí fake news v približne 80% prípadov, s ďalším učením sa len spresňuje. V dnešnej záplave všemožných správ a informácií je veľmi užitočné už to, že nástroj vie filtrovať správy, ktoré sú podozrivé, “opisuje Tomáš Tunega z Cogniware, ktorý je zodpovedný za realizácie projektov na Strednom východe.

 

Ako ľahko možno zamaskovať imitátora napr. za Andreja Babiša? A ako softvér vie tento podvod odhaliť, napríklad aj vďaka tomu, že ľudský hlas je rovnako unikátny ako odtlačok prsta? Môžete sa sami presvedčiť v špeciálnom vianočnom videu:

 

V blízkej budúcnosti by tak mohli štátne inštitúcie oveľa rýchlejšie odhaľovať a vyvracať falošné správy, a tým stopnúť ich šírenie už v samom zárodku. To by podľa expertov veľmi pomohlo práve v krízových situáciách, ako je súčasná pandémia, keď napríklad fake news o zdravotníctve prehlbujú neistotu a zmätok.

 

“V dnešnej dobe musia praktickí lekári napínať všetky sily, aby zaistili kontinuálne starostlivosť o svojich obvyklých pacientov a o tých, čo sa nakazili koronavírusom. Všemožné mýty o neexistencii vírusu alebo čipovaní nám prácu iba komplikujú. Musíme ich potom vysvetľovať v ordináciách. Navyše podrývajú dôveru v zdravotníctvo, ktorá je zvlášť v súčasnej dobe tak dôležitá. Čokoľvek, čo pomôže tieto falošné správy odhaľovať preto vítame, “hovorí MUDr. Petr Šonka, predseda Združenia praktických lekárov.
Vývoj softvéru prebieha na základe projektu výskumu a vývoja financovaného Technologickou agentúrou ČR v rámci programu TREND.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov