S-75 DVINA
Aktuality, Pozemná technika,

Sýrska armáda: Staré Sovietske systémy S-75 sa prekvapivo osvedčujú proti izraelským „stealth-raketám“

Predstavitelia sýrskeho ministerstva obrany vystúpili s neočakávaným vyhlásením, že napriek skutočnosti, že Izrael aktívne používa strely s nízkou viditeľnosťou, sovietske systémy protivzdušnej obrany S-75 v službách sýrskej armády ich úspešne likvidujú.


 

Podľa predložených materiálov, napriek skutočnosti, že polstoročný vek sovietskych systémov protivzdušnej obrany S-75 by im ani teoreticky nemal dávať šancu proti súčasným „stealth-technológiám“, tieto komplexy izraelské „neviditeľné“ rakety úspešne zostreľujú, pričom im evidentne neprekáža ani aktívne používanie rádio-elektronických protiopatrení zo strany izraelskej strany.

 

Za hlavné výhody sovietskych systémov S-75 označuje sýrska armáda ľahkú údržbu a pomerne vysokú spoľahlivosť štartov. Podľa predstaviteľov sýrskej armády však majú tieto systémy protivzdušnej obrany aj nevýhody, hlavne malý rozsah detekcie a zničenia cieľov.

„Údržba komplexu je veľmi jednoduchá. Sýrska armáda má obrovské skúsenosti a zručnosti v práci s týmito systémami. Táto technika je veľmi spoľahlivá a všetko závisí od toho, ako s ňou obsluha pracuje,“ informovalo ministerstvo obrany. Je potrebné poznamenať, že dnes je Sýria vyzbrojená pomerne veľkým počtom nových systémov protivzdušnej obrany, napriek tomu sa ešte stále používajú také komplexy ako S-75.

 

S-75 je sovietsky mobilný protilietadlový raketový komplex. Od konca 50. rokov patrí k najpoužívanejším protilietadlovým raketovým systémom. Vo viacerých armádach slúžia tieto systémy dodnes.

 

 

Sovietska S-75 pochovala americký “super bombardér”

V polovici 20. storočia vyvinuli v USA mimoriadne rýchly bombardér B-58 Hustler. Tento na svoju dobu inovačný stroj nebol ideálny. Nad jeho chybami ale privierali oči, kým nebola v ZSSR vyvinutá nová raketa zem-vzduch S-75.

“Posledným klincom do rakvy,” po ktorom bol projekt amerického “super bombardéra” definitívne zrušený, nazval sovietsku raketu novinár z The National Interest Kaleb Larson.

 

B-58 Hustler , ktorý dosiahol radu rekordov v rýchlosti, vyvinula podľa novej schémy letecká a kozmická spoločnosť Convair. Štyri turbínové prúdové motory a konštrukcia delta krídla mu umožnili vyvíjať rýchlosť 2 Machy vo výške 15-21 tisíc metrov. Pre úlohu strategického bombardéra bol však tento stroj príliš malý. Dokázal pojať iba jednu z veľkých atómových bômb Mark39 alebo B63 alebo štyri menšie ako B61 alebo B43.

“Táto záťaž bola príliš malá oproti iným bombardérom tejto doby. Rovnaký B-52, ktorý majú vo výzbroji dodnes, pojme omnoho viac, ” poznamenal autor.

 

 

Bomby boli umiestnené na vonkajšom závese pod trupom, čo sa prejavilo na aerodynamických vlastnostiach B-58. Posádka bombardéra bola trojčlenná: pilot, navigátor a strelec, ktorý riadil chvostové delo kalibru 20 mm. Každý člen posádky mal vlastnú hermetickú kabínu, ktorá plnila tiež úlohu vystreľovacieho sedadla.

Jedna z hlavných chýb “super bombardéra” spočívala v závislosti na dotankovaní počas letu. Za bežnej rýchlosti dokázal B-58 uraziť 3,2 tisíc kilometrov. Za nadzvukovej sa dĺžka letu znížila na 2,4 tisíc kilometrov dokonca aj za podmienky, že na palube mal obrovské množstvo paliva: v krídlach, trupe a v závesnej nádrži. Veľké množstvo paliva sa prejavilo na letových kapacitách, počas zrýchlenia alebo spomalenia sa prudko presunulo ťažisko, čo spôsobilo stratu kontroly. Na konštrukčných zvláštnostiach lietadla by sa dalo ešte pracovať, keby ZSSR nevyrobil nový protivzdušný systém S-75, poznamenal Larson.

 

“Tieto lietadlá by mohli mať oveľa väčšiu rýchlosť ako B-58, približne 3,5 Machu a vo vyššej výške, asi 24 tisíc metrov. Jedinou vadou sovietskej rakety bolo, že nedokázala zasiahnuť lietadlá v malej výške. B-58 Hustler však tiež nebol schopný dosiahnuť nadzvukové rýchlosti v malej výške, takže S-75 definitívne pochovala tento podivuhodný bombardér, “myslí si novinár. Americké lietadlo bolo veľkou vymoženosťou leteckej a kozmickej techniky. Lenže slúžilo iba desať rokov a v roku 1970 bolo z výzbroje stiahnuté.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov