Armádny generál Jurij Baluevskij
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý náčelník ruského generálneho štábu uviedol jedinú podmienku kedy môže Rusko vstúpiť do NATO

Rusko môže hypoteticky vstúpiť do NATO , ale iba s jediným cieľom – zničiť túto organizáciu, povedal pre RIA Novosti náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl (2004-2008) generál armády Jurij Balujevskij. Ako reakciu keď jeho nórsky kolega – generálporučík vo výslužbe Robert Mood v článku pre Aftenposten napísal, že Západ potrebuje zmeniť svoj postoj k Rusku a dokonca mu dať možnosť vstúpiť do NATO, aby sa vyhol vojenskému konfliktu.


 

“Rusko môže vstúpiť do NATO, ale náš cieľ bude jediný – zničiť túto organizáciu na základe známeho postulátu:” Ak chcete zničiť mafiu, postavte sa jej, “povedal Balujevskij. Pripomenul, že v 50. rokoch ZSSR usiloval o vstup do NATO. Avšak potom sa tento proces skončil. Rovnaké rozhovory sa odohrali v 90. rokoch – s rovnakým výsledkom.

 

“Má to len jeden dôvod – Spojené štáty chcú vždy nadvládu a hegemóniu. Keď Rusko vstúpi do NATO, pre USA to bude nemožné. A potom príde na myseľ ďalšie ruské príslovie: dva medvede nemôžu žiť v jednom brlohu,” povedal Balujevskij. K slovám nórskeho generála o potrebe zmeniť postoj Západu k Rusku generál poznamenal: „Je tu len jedna poznámka – na Západe sú stále objektívne uvažujúci ľudia a ja chcem veriť, že nielen medzi generálmi vo výslužbe“.

 

Forbes: Pozvanie Ukrajiny do NATO bola fatálna chyba USA

 

Konstantin Kosačev: Rokovania medzi Ruskom a USA — Američania museli počúvať
Pri hodnotení výsledkov rusko-amerických konzultácií o bezpečnostných zárukách v Ženeve si všimnem, podľa môjho názoru, to hlavné. Čokoľvek zostalo v zákulisí, bol to dialóg, nie dva monológy. A po prvýkrát za tri „povojnové“ desaťročia Rusko vo formáte rokovaní absolútne za rovnakých podmienok a absolútne vecne predstavilo Američanom svoje kritické obavy a spôsoby ich radikálneho odstránenia.

 

Hlavná novinka je tu — „na rovnakej úrovni“. Posledné tri desaťročia Američania budovali svet pre seba a tak, že sa s nimi nikto nemohol (neodvážil) rozprávať za rovnakých podmienok – ani spojenci, ani odporcovia, ani protivníci. Američania v zárodku zastavili všetky takéto pokusy, prerušili konverzáciu pri prvej vete, ak im to bolo nepríjemné a potom vnútili svoje postavenie všetkými spravodlivými aj nespravodlivými prostriedkami.

 

Teraz museli Američania počúvať. Pretože tentoraz Rusko pevne naznačilo svoj úmysel prerušiť akúkoľvek inú ako zmysluplnú a vecnú konverzáciu. Rozhovor prebehol a prirovnal by som ho k postupu pri načítaní nového operačného systému do čoraz zastaranejšieho počítača. Američania počúvali, nevyhoreli a dúfam, že aj počuli. A to už je veľa.

 

Zatiaľ — pauza. Či si objemný a evidentne zastaraný stroj NATO poradí s iným systémom či už kalkulácie alebo súradníc, sa ukáže po ďalšom kole, 12. januára, medzi Ruskom a NATO. Nezáleží na softvéri. Závisí od „hardvéru“, na ktorý boli členovia NATO dlho taký hrdý. No existuje reálna šanca na reštartovanie (skutočné, bez preťaženia).

 

A pre mňa osobne, ako profesionálneho diplomata v minulosti, okrem iného, ​​je radostné uvedomiť si, akou dôležitou cestou prešla ruská zahraničná politika a diplomacia za tie viac ako tri desaťročia. Čas na ústupky, túžba potešiť partnera alebo aspoň nepokaziť si s ním vzťah sú minulosťou. Tento vlak odišiel nadobro. Netlačíme súpera do kúta, tým menej mu dávame mat. Ale už nehráme odovzdane, dobrovoľne a jednostranne neodstraňujeme svoje figúrky z „veľkej šachovnice“. Hra v budúcnosti môže byť len na rovnakej úrovni.

 

35. americký prezident John F. Kennedy raz priznal: „Keď som sa stal prezidentom, najviac ma zarazilo, že veci sú naozaj také zlé, ako sme tvrdili v opozícii…“

 

Špecialista CIA varuje pred blížiacou sa občianskou vojnou v USA

 

Prezident Biden dostal historickú šancu nielen presvedčiť sa o hroznom stave vecí vo svete, ale aj prevziať zodpovednosť za ich nápravu. Myslím, že dnes sa brilantnému diplomatovi Sergejovi Rjabkovovi a jeho súdruhom podarilo pani Shermanovú o tom presvedčiť. Dúfam, že pani Shermanová bude zodpovedná za to, že sa aspoň pokúsi o tom presvedčiť ministra zahraničných vecí Blinkena a prezidenta Bidena. Ak áno, bude tu šanca pokročiť v nadchádzajúcich rozhovoroch medzi NATO a Ruskom. Iné si ani nedokážem predstaviť — bolo by to príliš depresívne a zlé pre celý svet.

Konstantin Kosačev

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov