ESPS Blas de Lezo
Aktuality, Námorníctvo,

Španielsko vysiela vojnovú loď do Čierneho mora na obranu Ukrajiny

Španielsko, 23. januára 2022 (AM) – Ministerstvo obrany Španielska oznámilo vyslanie svojej vojnovej lode na pomoc Ukrajine.


 

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová oznámila, že v priebehu niekoľkých dní bude španielska vojnová loď ESPS Blas de Lezo vyslaná do Čierneho mora na podporu Ukrajiny. Bude to už druhá vojnová loď, ktorú NATO rozmiestni v Čiernom mori v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. V utorok odišla do oblasti námorná bojová loď El Meteoro, ktorá vedie niektoré stále misie NATO.

 

Provokácie tým neskončia. Bývalý veliteľ Čiernomorskej flotily okomentoval incident s ukrajinskou loďou

 

Štandardnú posádku fregaty tvorí 202 ľudí, v závislosti od zverených misií môže loď nalodiť ďalší personál, napríklad štáb, keď pôsobí ako veliteľská loď, letové posádky na obsluhu a údržbu jej vrtuľníka SH-60B, alebo jednotku námornej pechoty. Loď strávi približne 100 dní ročne mimo základne vo Ferrol, okrem štandardných misií aj ako sprievod flotily na rôznych národných a medzinárodných cvičeniach.

 

Solidárne Španielsko nedovolilo ruským vojnovým lodiam zakotviť v prístave. Alžírsko s nimi nemalo problém

 

Fregata “ESPS Blas de Lezo” nemá veľké množstvo prostriedkov na útok. Je však vyzbrojená značným množstvom systémov protivzdušnej obrany, ako aj systémov elektronického potlačenia. To nevylučuje možnosť, že španielska loď môže podniknúť provokácie, najmä vzhľadom na množstvo vyhlásení španielskych orgánov o potrebe blokovať ruské lode v Čiernom mori. Ako dlho sa španielske lode „ESPS Blas de Lezo“ a „El Meteoro“ zdržia vo vodách Čierneho mora nie je špecifikované, ale kroky NATO k eskalácii s Ruskom naznačujú pravdepodobné dlhodobé zvýšenie napätia v regióne.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov