Ilustračné foto
Aktuality, História,

Samopal a poľná lopatka – najlepší priateľ pechoty

Každý, kto slúžil v armáde (najmä v pechote), si je dobre vedomý úlohy, ktorú v živote bojovníka zohráva Jej Veličenstvo „malá poľná lopatka“. Povedať, že je to obrovské, je podhodnotenie. Vaša lopatka je váš život. Alebo vaša smrť, ak ju stratíte alebo zneužijete.


 

Ona, drahá, ťa zachráni pred guľkami, úlomkami, mínami, škrupinami a živými nepriateľmi. Toto je druhý najdôležitejší nástroj po vašej osobnej zbrani.

 

Už v druhej polovici predminulého storočia bolo jasné, že „kráľovná polí“ potrebuje špeciálny nástroj na rýchlu výstavbu prístreškov. Na tieto úlohy nebola vhodná veľká lopata – príliš objemná. Vynašiel ju v roku 1869 dánsky kapitán pechoty Linnemann . V Dánsku bola novinka chladne prijatá, a preto Linnemann otvoril výrobu nie vo svojej vlasti, ale v Rakúsku v roku 1871.

 

Ruská pechota prijala prvý prototyp sapérskej lopaty s radosťou. A prvá väčšia objednávka prišla Dánovi od ruskej cárskej armády. Bolo mu objednaných 60 000 lopatiek. Vynálezca zbohatol.

 

Zlaté armádne pravidlo: ak existuje nástroj, mali by naň byť aj pokyny. Objavili sa. A takmer vo svojej pôvodnej podobe sa dostal až do našich dní. Je pravda, že nedávno k nemu pribudlo niekoľko bodov použitia ako zbrane. A vzhľad sa veľmi nezmenil.

 

 

Takže sapérska čepeľ, podobne ako jej majiteľ, motorizovaný strelec, je aj kráľovnou polí. V boji ju používa každý – od jednoduchých strelcov až po elitných vojakov špeciálnych jednotiek. Lopatka pozostáva z oceľovej čepele a drevenej rukoväte.

 

Hlavným účelom Jej Veličenstva je kopať. A často sa to musí robiť v boji pod nepriateľskou paľbou. Každý príčetný motorizovaný strelec je psychologicky pripravený zakopať kohokoľvek a čokoľvek – bojové vozidlo pechoty, obrnený transportér, tank, samohybné delo. A urobte to v čo najkratšom čase. Oddiel BMP sa musí do štyridsať minút skryť pod zemou.

 

Niekedy môže „veľká sestra“ – Veľká sapérska lopata – prísť na pomoc „kráľovnej polí“, ak sa zrazu ocitne v tanku alebo obrnenom transportéri. Ale prax a život ukazuje, že tankisti a vodiči BMP, ktorí nemajú vrúcne city k motostrelcom, často vyraďujú VSL zo zoznamu náhradných dielov a príslušenstva.

 

Preto musíme hrabať s našimi domácimi lopatami. Výsledkom je, že ruky priemerného pešiaka stvrdnú ako konské kopyto.

 

Okrem kopania prišli „ľaváci“ v kabátoch vojakov na niekoľko spôsobov, ako využiť MPL:
– Ako pádlo na čln alebo raft.
– Ako oporu pre zdvihák pri výmene kolies.
– S nabrúsenou lopatou môžete rúbať drevo a sekať potraviny.
– Môže byť dokonca použitá ako panvica. Dobrú chuť.

 

Počas prvej svetovej vojny sa zrazu ukázalo, že MPL je veľmi dobrá bojová zbraň. Potom sa v zákopoch dosť často zmietali vzájomné súboje. A ukázalo sa, že v stiesnenosti a zmätku zákopov je použitie sapérskej lopaty proti nepriateľovi pekná vec. Naši vojaci nimi sekali nepriateľa ako sekerou. Po niekoľkých súbojoch a sparingoch, ktoré sa skončili presvedčivým víťazstvom ruských vojakov, sa velenie armády rozhodlo zaradiť tieto bojové techniky do armádneho výcviku.

 

Dobre vyvážená domáca lopata je skutočnou smrtiacou zbraňou. A nielen na blízko. Dá sa aj hádzať – ako nôž. Dokonca aj tupá lopatka pri údere alebo hode môže spôsobiť nepriateľovi hlboké rany. A ak je nabrúsená ako žiletka, môže úplne prerezať nohu a poškodiť kosť. V tomto ohľade sa na výrobu začala používať kovaná oceľ s kalením. Drevená rukoväť je vyrobená z tvrdého dreva. Aby sa rukoväť lepšie držala, niekedy sa očistí brúsnym papierom a opáli.

 

 

V júli 1983 sa v provincii Nangarhar v oblasti slávnej hory Tora Bra dostal poručík výsadkár Chamit Nafikov do vážnej situácie. Spolu so štyrmi vojakmi ho Paštúni z kmeňa Balúči vtlačili do horskej štrbiny. Postavenie našich bojovníkov nebolo veľmi výhodné. Po niekoľkých hodinách bojov vojaci zahynuli pri prestrelke. Chamit zostal sám. Z nejakého dôvodu sa ho Paštúni rozhodli vziať živého (možno ho chceli neskôr predať, možno vymeniť za vlastného – neviem).

 

Došli náboje a granáty, prehrial sa samopal. Chamit mal sapérsku lopatu a nôž. A začal sa krvavý boj – jeden poručík proti davu strašidiel. Neviem, čo si v tej chvíli Chamit myslel. Je možné, že život nám nie vždy dáva príležitosť stratiť ju so cťou a dôstojnosťou. Vo všeobecnosti samotní dušmani tvrdia, že v bitke pri skale Chamit rozsekal na smrť niekoľko desiatok ľudí. A až potom ho omráčeného zastrelili z niekoľkých samopalov naraz.

 

Ako sa mu to čisto technicky podarilo – zabiť toľko ľudí sám – je samostatná otázka. Myslím, že „sparťanský efekt“ zafungoval – Chamit jednoducho zaujal pohodlnú pozíciu blízko útesu, kde sa k nemu mohli priblížiť len dvaja alebo traja ľudia. Tak ich „prijal“ sapérskou lopatou. V dôsledku toho ho samotní Balučiovia kanonizovali a priniesli veliteľovi práporu telo výsadkára zabalené v bielej plachte. Chamit bol pochovaný v rodnej dedine Ufa-Šigiri vedľa svojho starého otca, účastníka bitky pri Stalingrade.

 

Americký seržant vyrozprával, ako chcel dať lekciu „ruským bastardom“: „Prebral som sa na základni …“

 

Chamitov čin zapôsobil na starších z kmeňa Paštúnov natoľko, že požiadali velenie sovietskych vojsk, aby umožnili hrdinu pochovať v ich krajine, aby jeho príkladom vychovávali svojich vojakov. Ale aj po odmietnutí Afganci sľúbili, že v zóne Nangarhár pod ich kontrolou už nebudú žiadne Balúčské útoky na sovietskych vojakov. A slovo dodržali. A poručík Chamit Nafikov získal Leninov rád. posmrtne. Takéto zázraky sa dajú robiť s jednoduchou poľnou lopatou – sestrou vojaka, kráľovnou polí.

Igor Mojsejev

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov