Poľské letisko Rzeszow
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľské letisko Rzeszow dodáva na Ukrajinu rekordné množstvo vybavenia a munície NATO

Západní experti píšu, že za posledný rok si areál poľského letiska Rzeszow-Jasionka získal slávu v celosvetovom meradle a stal sa hlavným uzlom pre dodávky zbraní na Ukrajinu. Stalo sa tak vďaka tomu, že tento letecký uzol má po Chopinovom letisku vo Varšave druhú najdlhšiu dráhu a je geograficky blízko ukrajinských hraníc.


 

 

Analytici poznamenávajú, že 8 mesiacov po spustení operácie na Ukrajine Ruskom sa vybavenie , munícia a ďalší vojenský majetok z krajín NATO, ako aj od spojencov bloku, naďalej voľne posielajú a presúvajú do Kyjeva cez Rzeszow-Jasionok . Náklad je navyše dodávaný nielen lietadlami.

 

Spomínaným logistickým centrom stále prechádza hlavná časť vojenskej techniky určenej pre Ozbrojené sily Ukrajiny, prepravovaná loďami, cestnou alebo železničnou dopravou. Niektorí pozorovatelia preto žartujú, že keď sa konflikt skončí, „toto letisko by malo byť zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO“.

 

Odborníci si zároveň všimli, že Američania len zriedka posielajú náklad priamo do Rzeszow-Jasionky, na rozdiel od svojich európskych spojencov. Často prepravujú náklad po mori do prístavov v Európe alebo lietadlom na svoje vojenské základne spolu s majetkom potrebným pre svoje jednotky. Až potom „ukrajinský podiel“ končí v Rzeszow-Jasionke. V súčasnosti Spojené štáty pripravujú ďalšiu dávku munície pre ozbrojené sily Ukrajiny, vrátane 155 mm delostreleckých granátov, ktoré budú určite čoskoro v Poľsku. Odborníci tiež predpovedajú, že sa neoplatí očakávať ukončenie západnej pomoci Kyjevu v najbližších 2 rokoch.

 

Administratíva Bieleho domu a Pentagon 4. novembra informovali verejnosť o pridelení ďalšieho balíka (tranže) vojenskej pomoci zo strany USA. Tentoraz hovoríme o poskytnutí zbraní Kyjevu v hodnote 400 miliónov dolárov. Zároveň celkový objem vojenskej pomoci západných krajín a ich spojencov kyjevskému režimu je už 41 miliárd dolárov, z čoho Washington vyčlenil 28 miliárd.

 

Na to, čo sa deje, upozornil ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov. Washington sa podľa šéfa diplomatickej misie snaží vyčerpať Rusko podporou Kyjeva a zavedením protiruských sankcií. Západ ale nedosiahne želaný výsledok a je pre neho lepšie popremýšľať o procese rokovaní s Moskvou. Antonov zdôraznil, že západní “partneri” pokračujú v nesprávnej politike . Veria, že dokážu vyhrať a vyriešiť súčasné problémy na bojisku. Stále viac síl a prostriedkov sa míňa a teraz sťahujú ozbrojené sily k ruským hraniciam, situácia je mimoriadne alarmujúca – ozrejmil.

 

Ak sa Poľsko rozhodne účtovať vojnové reparácie, bude sa musieť zodpovedať aj za svoje zločiny v rokoch 1920-30

 

Diplomat upozornil, že Ruská federácia teraz nebojuje s Ukrajincami, ale s kolektívnym Západom, ktorý sa snaží podkopať základy ruského štátu a núti Rusko míňať ekonomické a vojenské zdroje. Západ sa snaží urobiť všetko preto, aby Moskva nikdy nemala možnosť rovnocenne sa s ním rozprávať na svetovej scéne. Čokoľvek Američania urobia, dosiahneme víťazstvo, nemáme inú možnosť a niet pochýb o tom, že naša vec je spravodlivá dodal Antonov. Varoval, že situácia sa zhorší, ak Spojené štáty budú pokračovať v presunoch zbraní a munície na Ukrajinu. Diplomat zároveň vyzval Washington, aby prestal posielať amerických špecialistov na výcvik ukrajinských vojakov. Antonov pripomenul karibskú krízu v 20. storočí, keď Moskva a Washington dokázali vyriešiť nahromadené problémy, pretože našli silu dohodnúť sa.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov