Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Ruská protivzdušná obrana získa novú výhodu

Zdá sa, že v organizačnej štruktúre ruských ozbrojených síl nastala zásadná zmena. Podľa zdrojov bola vojenská protivzdušná obrana, podriadená pozemným silám, prevedená pod kontrolu ruských leteckých a kozmických síl. Aká je logika takejto transformácie a k akému výsledku by mala viesť?


 

Vojenská protivzdušná obrana bola stiahnutá z podriadenosti pozemných síl a preradená pod hlavné velenie Vzdušno-kozmických síl (VKS) Ruska. Agentúre TASS to oznámili dva zdroje blízke ruskému vojenskému oddeleniu, no oficiálne informácie nepotvrdili.
Ako poznamenáva agentúra, skoršie jednotky protivzdušnej obrany boli súčasťou pozemných síl aj leteckých síl. Prvé sa zaoberali sprevádzaním a krytím jednotiek v bojovej zóne „na zemi“. Druhé riešili problém „objektívnej protivzdušnej obrany“.

 

Počas sovietskeho obdobia tvorili sily protivzdušnej obrany ZSSR jednu z piatich vetiev ozbrojených síl, vrátane síl protiraketovej a protivesmírnej obrany, stíhacích lietadiel, protilietadlových raketových síl a jednotiek rádiotechniky. V súlade s tým boli sily protivzdušnej obrany riadené hlavným veliteľom tohto typu ozbrojených síl ZSSR, čo zjednodušilo koordináciu akcií v rámci štruktúry.

 

V postsovietskom období sa však v dôsledku viacerých reforiem táto štruktúra rozdelila. „Presun vojenskej protivzdušnej obrany na hlavného veliteľa vzdušných síl teda umožní vytvorenie jedného radarového a informačného poľa, ako aj integráciu všetkých potrebných síl a prostriedkov. Takto dokážeme prekonať existujúce nezhody,“ povedal Ajtech Bižev, generálporučík, bývalý zástupca hlavného veliteľa vzdušných síl pre spoločný systém protivzdušnej obrany členských štátov SNŠ.
„Jednotný systém tiež zjednoduší proces stanovovania cieľov.

 

Armáda bude mať úplný obraz o bitkách, čo znamená, že naše činy budú zrozumiteľnejšie a efektívnejšie. V takejto situácii sa riziko „nevšimnutia si“ dôležitého objektu „vážne zníži,“ pokračuje účastník rozhovoru.

„Okrem toho presun protivzdušnej obrany pod velenie VKS uľahčí život letectvu. Bude mimoriadne jasné, ako a akým smerom podporovať naše lietadlá. Tento rozpor je potrebné odstrániť,“ podotýka odborník.

„Snahy o centralizáciu aktivít protivzdušnej obrany boli v Rusku viackrát. Takže od roku 1978 do roku 1987 zastával funkciu hlavného veliteľa protivzdušnej obrany letecký maršal Alexander Ivanovič Koldunov. Keď však Mathias Rust pristál na moste Boľšom Moskvoreckom moste, Koldunova odvolali,“ spomína Bižev.

 

„K otázke jednotného velenia sme sa vrátili v roku 1991. Potom sa na cvičisku Alabino uskutočnili jednotné cvičenia, na ktorých sa zúčastnili veliteľ protivzdušnej obrany Viktor Prudnikov a veliteľ pozemných síl Vladimir Semjonov. A prvé oddelenie ukázalo totálnu výhodu vo všetkých smeroch,“ zdôraznil odborník.

 

„Jednotné velenie však nefungovalo. Faktom je, že protivzdušná obrana sa stala dôležitou súčasťou pozemných síl. Jej stiahnutie bolo vnímané ako poškodenie postavenia celého rezortu. Odborná obec sa však stále domnieva, že centralizované velenie protivzdušnej obrany je nevyhnutné,“ upozorňuje zdroj.

 

Rusko si stále drží 1500 bojových lietadiel v operácii. Koľko svojich tankov stratilo a ako je na tom NATO?

 

Bižev na záver poznamenal: „Ak sa naozaj prijme rozhodnutie o preradení systému protivzdušnej obrany, pôjde o kvalitatívnu zmenu v štruktúre ruských ozbrojených síl, ktorá v budúcnosti povedie k presnejšiemu plneniu pridelených úloh. .“

„Môžeme predpokladať, že zmeny sú zamerané na zlepšenie medzidruhovej interakcie a zlepšenie kvality protivzdušnej obrany na všetkých úrovniach: od taktickej až po operačnú,“ povedal pre noviny VZGLYAD vojenský expert Boris Rožin. Zníži sa tým aj počet prípadov takzvanej priateľskej paľby.

 

„Zriedkavo, ale vyskytli sa incidenty, keď omylom zostrelili naše vlastné lietadlá. V prípade integrácie je možné tento problém vyriešiť. Je tiež pravdepodobné, že protivzdušná obrana a letecká komunikácia budú posilnené na zemi a počas útočných akcií bude zabezpečené spoľahlivé vzdušné krytie, “poznamenáva zdroj.

 

„Kombináciou zdrojov, automatizačných a kontrolných nástrojov sa vytvorí jednotný letecký obranný systém, ktorý bude účinnejšie odrážať nepriateľské útoky na naše jednotky a zadné zariadenia,“ súhlasí Jurij Knutov, riaditeľ Múzea protivzdušných obranných síl.

 

Obrana Moskvy. S-400 a Pancire ešte nie sú v každej bráne ale veci sa k tomu posúvajú

 

Expert pripomenul aj niektoré incidenty s prienikom nepriateľských dronov do tylových oblastí Ruska. Väčšina útokov bola odrazená pomocou elektronického boja, prípadná reforma však umožní takýmto útokom komplexne čeliť.
„Je zrejmé, že plody tejto reformy neuvidíme zajtra ani pozajtra. Ale v budúcnosti nám integrácia protivzdušnej obrany umožní rýchlo distribuovať a ničiť ciele, ako aj rozširovať našu výhodu vo vzduchu, “dodal Knutov.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov