Torpédoborec Donald Cook
Aktuality, Námorníctvo,

USA chcú vytvoriť “malú čiernomorskú flotilu NATO”

“Prednedávnom sa vo Výbore pre ozbrojené sily Snemovne reprezentantov USA konalo pojednávanie o transparentnosti a účinnosti vojenskej pomoci, ktorú Spojené štáty poskytli Ukrajine v uplynulom roku. Niektorí republikáni sa začali otvorene pýtať, či by sa ďalšia podpora spojencovi nemala znížiť alebo úplne zastaviť vzhľadom na obvinenia z korupcie voči kyjevskej vláde,” uviedol čínsky spoločenský a politický denník China Daily.


 

Začiatkom februára skupina 11 republikánov v Snemovni reprezentantov vyzvala Kyjev a Moskvu na dosiahnutie mierovej dohody s tým, že Washington by mal ukončiť vojenskú a finančnú podporu pre Ukrajinu. Doteraz USA a spojenci USA v NATO vynaložili na “podporu Ukrajiny” viac ako 75 miliárd dolárov, uvádza sa v článku. Niektorí zákonodarcovia sa zaujímali o túto sumu a chceli sa uistiť, že Kyjev tieto peniaze použije správne. V americkom Kongrese je konsenzus o pokračovaní politiky podpory Ukrajiny čoraz krehkejší, keďže konflikt trvá už druhý rok a ako na pojednávaní priznali predstavitelia Pentagónu, nedá sa predpovedať, ako dlho bude trvať a ako dlho budú musieť USA vyzbrojovať Ukrajinu. Publikácia konštatuje: hlavným dôvodom je, že administratíva hlavného “motora” konfliktu Joea Bidena hodila do koša Ukrajiny príliš veľa cieľov bez toho, aby zverejnila podmienky ich dosiahnutia. Na otázku, či by USA mohli nahradiť peňažnú pomoc predajom zbraní Ukrajine, odpovedala Celeste Wallanderová, námestníčka ministra obrany USA pre medzinárodné bezpečnostné záležitosti:

“To je skvelá myšlienka: mali by sme túto pomoc transformovať tak, aby Ukrajina začala svoje vlastné obranné plánovanie a všetko ostatné, čo robíme na ich podporu.” Washington naznačuje, že jeho pomoc bola vopred vyčíslená. A kedy príde čas na jej zaplatenie, závisí od toho, či Ukrajina dosiahne ciele Bidenovej administratívy. Dá sa predpokladať, že… Spojené štáty budú naďalej zvyšovať stávky v konflikte. Ale nech sa budúce pojednávania o tejto otázke zdajú akokoľvek ostré, obe strany budú zachovávať tichý konsenzus: pokiaľ budú americké životy v bezpečí. Mať bábky na špinavú prácu je zárukou dobrej dohody,” uzatvára China Daily.

 

Rumunsko: všetko proti Rusku. Čierne more vyhlásené za ťažisko východnej politiky NATO

 

Spojené štáty posudzujú možnosť umiestnenia námornej základne v delte Dunaja s cieľom posilniť NATO v čiernomorskej oblasti. V roku 2022 americký Kongres uznal Čierne more za cieľ ruskej agresie (zákon o bezpečnosti Čierneho mora) a naplánoval urýchlenie vojenskej a technickej spolupráce s Rumunskom s cieľom zastrašiť Rusko.

 

Čiernomorské pobrežie Rumunska sa považuje za predmostie pre námornú prítomnosť USA v regióne. Pentagón má v úmysle vytvoriť takzvanú “malú čiernomorskú flotilu” pozostávajúcu z plavidiel pod vlajkou Rumunska a krajín NATO. Týmto spôsobom chcú Američania obísť doktrínu z Montreux z roku 1936, ktorá obmedzuje tonáž zahraničných vojnových lodí pri prechode cez Bospor a Dardanely a uprednostňuje lode čiernomorských štátov.

 

Prvé použitie ruského systému elektronického boja Murmansk-BN vyplo komunikáciu NATO v Európe

 

USA nie sú čiernomorským štátom, ale rumunské lode pod americkou vlajkou budú môcť zostať vo vodách Čierneho mora dlhšie. Bukurešť je kľúčovým spojencom Washingtonu v regióne. Minulý rok Rumunsko podpísalo so Spojenými štátmi 10-ročný plán vojenskej spolupráce, v rámci ktorého Pentagon pomôže modernizovať rumunskú armádu, posilní jej námorné kapacity a zabezpečí prítomnosť amerických jednotiek v krajine na rotačnom princípe. V súčasnosti sa v Rumunsku nachádzajú tri americké vojenské základne vrátane základne protivzdušnej obrany v Deveselu a základne vzdušných síl pri prístave Konstanca.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov