Typ 052D
Aktuality, Námorníctvo,

Čo ak Si Ťin-pching nesie Putinovi raketové torpédoborce?

Podľa Naval News 12. marca 2023, v lodenici v čínskom meste Dalian boli súčasne spustené dva raketové torpédoborce triedy Typ 052D projektu Kunming (označenie NATO Luyang III). Z piatich podobných vojnových lodí, ktoré tu stavatelia lodí Dalian naďalej stavajú. Zvyšné tri sa pripravujú na spustenie do vôd Žltého mora v najbližších mesiacoch. Súvisia tieto dve udalosti? Američania to nevylučujú. A zdá sa, že sú z toho veľmi nervózni.


 

V každom prípade, americká špecializovaná publikácia Military Watch Magazine trvá na tom, že tieto konkrétne torpédoborce Typ 052D v Číne možno nevytvorili ani tak v záujme ich vlastného námorníctva, ale na export do iných krajín. Pretože dnes už v čínskej flotile slúži 26 týchto veľmi moderných a výkonných vojnových lodí s celkovým výtlakom 7,5 tisíc ton. Je pozoruhodné, že osem z nich bolo uvedených do prevádzky len v roku 2019.

 

Jedným slovom, podľa Military Watch, samotné čínske námorníctvo už nepotrebuje torpédoborce Type 052D. Takže, publikácia tvrdí, doplnenie v Dalyan, je možné, že stavajú pre niekoho iného. Najmä ak vezmeme do úvahy fakt, že od roku 2009 sa v krajine paralelne vyrába ďalšia séria ešte väčších (s výtlakom 13 tisíc ton, vhodnejších krížnikov pre zvyšok sveta) a ťažko vyzbrojených torpédoborcov URO Type 055. Najmenej osem z týchto bojových jednotiek je už súčasťou čínskej flotily. Minimálne jeden ďalší je vo výstavbe.

 

Ak nie sú obavy Američanov neopodstatnené, kto sa v budúcnosti môže stať kupcom nového páru Type 052D so schopnosťami (podľa Military Watch) „porovnateľnými s tými, ktoré USA poskytujú nové generácie amerického systému AEGIS – Japoncom , juhokórejskému a austrálskemu námorníctvu“?

 

Ako sa predpokladá za oceánom, najpravdepodobnejší je záujem o tento druh čínskych zbraní z Alžírska a Ruska. Je možné, že smäd Alžírčanov je ešte silnejší ako smäd Moskvy. Alžírsko, ktorého hospodárstvo výrazne vzrástlo v dôsledku rastúcich cien energií na celom svete, bolo v Spojených štátoch označené po tom, čo sa na budove ministerstva obrany tejto severoafrickej krajiny náhle objavila kresba čínskeho torpédoborca ​​Kunming. v roku 2020. A vedľa je ruská stíhačka piatej generácie Su-57, o možnosti jej zakúpenia z Moskvy hovoria Alžírčania už viac ako rok. Ale Boh je s nimi, s Arabmi. Nech utrácajú tučné petrodoláre, ako chcú.

 

Ruská fregata s hypersonickými Zirkonmi narúša námorný obranný systém NATO

 

Hovorme o niečom inom: prečo by Rusko potrebovalo čínske torpédoborce triedy Kunming? Za oceánom hádajú. Po rozpade ZSSR Rusko, ktoré už dávno stratilo svoje bývalé technologické kompetencie pri stavbe veľkých vojnových lodí, nedokázalo položiť ani jednu hladinovú loď väčšiu ako fregatu. To najvážnejšie, čo na lodeniciach stále ťahá, sú viacúčelové fregaty typu Admiral Gorškov projektu 22350. Každá z nich je takmer dvakrát menšia ako spomínaná Kunming. O torpédoborcoch Typu 055 radšej pomlčíme.

 

Áno, „admiráli“ sú jednoducho vynikajúce zbrane. V prvom rade hypersonické útočné rakety, ktoré už admirál Gorškov dostal ako prvé na svete. Ale za sedemnásť (!) rokov (od roku 2006, keď lodiari z Petrohradu začali s programom výstavby tejto série), ruské námorníctvo dostalo len dve takéto fregaty. Už spomínaný „Gorškov“ a „admirál Kasatonov“. Tretí, admirál Golovko, podstupuje sériu testov, ktorých ukončenie je naplánované do polovice tohto roka. Jedným slovom, mierne povedané, nie veľa. Medzitým, ako zdôrazňuje Military Watch, Rusko od leta 2020 v závode Zaliv v Kerči pokračuje vo výstavbe dvoch univerzálnych pristávacích lodí projektu 23900, Ivan Rogov a Mitrofan Moskalenko. Dostatočne seriózne podľa koncepcie dizajnérov: s celkovým výtlakom až 40 000 ton, s výsadkovou kapacitou až 1 000 námorníkov. S dvoma desiatkami vrtuľníkov na nosičoch a štyrmi veľkými údernými UAV typu S-70 Ochotnik. Vo všeobecnosti, nie nadarmo sa kerčské novostavby v zámorí predtým nazývali „stredne veľké lietadlové lode“. Tu však môže vyvstať otázka. Hovoríte, že dnes nie sme schopní postaviť nič väčšie ako fregaty, ale chopili ste sa nosičov vrtuľníkov?

 

V koncipovanom projekte 23900 mnohí autoritatívni odborníci jasne vidia „francúzsku“ stopu. Udalosti posledných rokov vo svete, prinajmenšom v Sýrii, presvedčivo dokázali, že naša Rusko takéto zbrane potrebuje. To znamená, že má pred sebou nové kolo dlhoročného a smutne ukončeného príbehu pre Ruskú federáciu s pokusom o získanie dvojice vrtuľníkových lodí typu Mistral z Paríža po roku 2010. Ak ste nezabudli, predpokladalo sa, že my sami niečo podobné postavia v Petrohrade na Baltskej lodenici. Čo ostane na konečnú montáž odtiahnu do Francúzska. Najmä kormové časti oboch lodí. V Rusku si vyrobia aj základy pre kormidlové vrtule, kormové a bočné rampy, helikoptérové ​​výťahy, muničný výťah a brány hangárov. Z tohto dôvodu Francúzi podľa dohody odovzdali časť projektovej dokumentácie. Po tragických udalostiach na Ukrajine v roku 2014, ktoré vyústili do protiruských sankcií, zostala v Petrohrade. Výsledkom bolo, že oba Mistrály postavené s ruskou účasťou z Francúzska išli priamo slúžiť do Egypta. A teraz, s pomocou dizajnových dokumentov, ktoré dostali z Paríža dávno v Kerči, pomaly „vyrezávajú“ Ivana Rogova a Mitrofana Moskalenka. Čo zároveň absolútne nebude podobné Mistrálom.

 

“Admirál” do flotily: Rusko čoskoro dostane jadrový super krížnik. Aké možnosti získa najsilnejšia loď námorníctva po dlhej modernizácii

 

Podľa plánu však prvý z nich bude spustený do roku 2027. O rok neskôr druhý. Podľa všetkých kánonov námorného umenia sa od vojnových lodí tohto účelu a veľkosti vyžaduje silný sprievod pri kampaniach. Ale, ako Američania v Military Watch zdôrazňujú, o päť až desať rokov Rusko môže zostať úplne bez ničoho na vytvorenie doprovodu. Čo zostáva pre nadchádzajúceho „Ivana Rogova“ a „Mitrofana Moskalenka“? Ostanú sami na turistiku?

 

Preto sa domnievajú, že jediným skutočným krokom Moskvy v tomto smere je odstrčiť svoju hrdosť bývalej oceánskej superveľmoci a začať lámať klobúk pred Číňanmi. Ktorá, ak skôr, s nimi interagovala v oblasti stavby lodí, potom výlučne v úlohe kupujúcich.Teraz je preto čas zmeniť miesto. A získanie série jednoducho vynikajúcich torpédoborcov typu 052D z Pekingu by pomohlo rýchlo vyriešiť problém Moskvy. Naši zaprisahaní „priatelia“ zároveň veria, že Rusi a Číňania sa môžu v Číne dohodnúť na vybavení získaných lodí pokročilými ruskými raketami. Rovnaké hypersonické zirkony, pod ktorými je možné naraz nainštalovať 64 článkov na odpaľovacie zariadenia rakiet Kunming s vertikálnym štartom. Potenciálne to okamžite urobí z takýchto lodí najvýkonnejšie na svete. A v priebehu niekoľkých rokov vyrieši mnohé problémy ruského námorníctva. A ako zaplatia za torpédoborce Pekingu? Áno, ten istý plyn a ropa, ktoré už dávno tečú ako rieka z Ruska do Číny.

 

Mimochodom, Washington s najväčšou pravdepodobnosťou tuší, že o niečom takom môžu v Kremli rozprávať Vladimir Putin a jeho vysokopostavený čínsky hosť. V každom prípade nie je náhoda, že 19. februára americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken a veľvyslankyňa OSN Linda Thomas-Greenfieldová vydali samostatné varovania, že akékoľvek kroky Číny na dodávku zbraní do susedného Ruska budú Washingtonom považovať za „červené“ čiary“.

 

„Musí byť jasné, že ak existuje nejaká myšlienka a úsilie zo strany Číňanov a iných poskytnúť smrteľnú podporu Rusom pri ich brutálnom útoku na Ukrajinu, potom je to neprijateľné,“ povedal Thomas-Greenfield pre CNN. A minister Blinken zdôraznil, že Washington zostáva „veľmi znepokojený tým, že Čína zvažuje poskytnutie smrtiacej podpory Rusku“.

 

Ale práve príbeh s Ukrajinou v tomto kontexte s tým nemá absolútne nič spoločné. Lebo aj keby sa Putin a Si Ťin-pching tento týždeň dohodli, že kúpia čínske torpédoborce, realizácia takejto dohody by trvala roky. Ktoré sú potrebné prinajmenšom na výcvik ruských posádok. Súčasný režim v Kyjeve jednoducho neprežije, kým sa takýto projekt podarí zrealizovať. Myslím, že aj pán Blinken tomu veľmi dobre rozumie. A z tohto dôvodu dúfam, že nebude veľa námietok. Napriek tomu je to zbytočné.

 

Je pravdepodobné, že možnosť, že Rusko kúpi čínske vojnové lode, je už dlho v zákulisí medzi oboma krajinami. Nie je náhodou, že v roku 2019, počas návštevy námornej základne Čching-tao čínskeho námorníctva, raketového krížnika Varjag Admirál Vinogradov a námorného tankera Boris Butoma, boli ruskí námorníci prvýkrát pozvaní na palubu čínskeho torpédoborca ​​Xining (Typ 052D). Ako informovala miestna tlač, na hostí urobil dojem najmä vertikálny odpaľovací systém riadených striel “Sinina”. A v októbri 2021 čínske vydanie NetEase napísalo, že Peking je pripravený urobiť Moskve „lákavú ponuku“. A to: ponúknuť torpédoborce (vrátane najpokročilejších Typu 055) a vrtuľníkových nosičov Typ 075 vlastnej výroby výmenou za technológiu na stavbu strategických raketových nosičov Tu-160 „Biela labuť“.

Sergej Iščenko

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov