.
Aktuality, Civilná ochrana,

Páni peňazí sa ponáhľajú stať sa pánmi sveta. A grécky ekonóm to prefíkane ospravedlňuje

V polovici mája Project Syndicate uverejnil článok Kto sa bojí digitálnych mien centrálnych bánk? Jeho autorom je Yiannis Varoufakis, bývalý grécky minister financií, líder strany MeRA25 a profesor ekonómie na Aténskej univerzite. Začína z diaľky, ale na konci článku sa dotýka CBDC (central bank digital currency). Argumentáciu opiera o príklad amerického bankového systému.


 

Autor sa zaoberá históriou americkej banky First Republic Bank (FRB), ktorá, ako vieme, v apríli de facto skrachovala. Ak by banka zbankrotovala podľa amerických zákonov, potom by Federálna korporácia pre poistenie vkladov (FDIC) musela majiteľom vkladov vyplatiť obrovské sumy z ministerstva financií v rámci poistnej sumy (tá sa rovná 250 tis. dolárov). Zvolila sa však iná možnosť. Peňažné orgány sa dohodli na predaji aktív FRB v prospech spoločnosti JPMorgan Chase. Tá je najväčšou bankou na Wall Street podľa aktív a mnohých ďalších ukazovateľov. Podľa amerických zákonov by žiadna banka, ktorá má v USA viac ako 10 % poistených vkladov, nemala mať možnosť expandovať prevzatím inej americkej banky. A JPMorgan Chase mala tento podiel vyšší ako 10 %. A v záujme úspory vládnych peňazí bola táto požiadavka porušená.

 

Jamie Dimon, vplyvný šéf JPMorgan Chase, vyjednal pre svoju banku úverovú linku vo výške 50 miliárd USD a dohodu o rozdelení strát s FDIC, čo viedlo k strate 13 miliárd USD pre amerických daňových poplatníkov. Negatívnym dôsledkom tejto transakcie je nielen to, že americkí daňoví poplatníci sa opäť podieľajú na záchrane potápajúcej sa banky, ale aj to, že veľkosť banky v kohorte TBTF (too big to fail) prekročila všetky prijateľné hranice. V konečnom dôsledku to zvyšuje systémové riziká. Yanis Varoufakis sám seba nazýva “libertariánskym marxistom” a iní ho nazývajú “Johnom Keynesom s kvapkou Marxa”.

 

V diskusii o záchrane FRB grécky ekonóm v skutočnosti hovorí o hrozbách a dôsledkoch, ktoré prináša koncentrácia a centralizácia bankového kapitálu. S odkazom na krachy amerických bánk Silicon Valley Bank, Signature Bank a First Republic sa Varoufakis domnieva, že ide len o “prvé lastovičky”. Kurz ďalšieho zvyšovania kľúčových sadzieb Federálneho rezervného systému bude znamenať ďalšie znehodnotenie aktív amerických bánk, ktoré v predchádzajúcich rokoch nahromadili veľké portfóliá nízko úročených štátnych cenných papierov. A budú to práve “nesmrteľní” okupanti Wall Street, ktorí budú zachraňovať padajúce banky. Tu je dôležitý priebežný záver autora článku: “Táto dynamika sa pravdepodobne v dohľadnej dobe nezastaví. Viac bánk bude krachovať, čo pomôže bankám TBTF predstavovať ešte väčšie systémové hrozby pre spoločnosť. Úrady nielenže zavádzajú verejnosť o úsporách na daniach, ale pripravujú si aj pôdu pre budúcu bankovú krízu, na ktorú bude podráždená verejnosť doplácať ešte viac”.

 

Existuje alternatíva k súčasnému bankovému systému s jeho bankrotmi a neustálou koncentráciou a centralizáciou bankového kapitálu? Podľa Varoufakisa existuje. Spočíva vo vytvorení bankového systému založeného na digitálnej mene centrálnej banky alebo CBDC. Tento systém by mal v podstate pozostávať z centrálnej banky, v ktorej budú otvorené účty pre všetkých jednotlivcov a podniky bez výnimky. Komerčné banky by v tomto systéme nemali miesto

 

V záverečnej fáze projektu CBDC by hotovosť a bezhotovostný platobný styk zanikli a komerčné banky by boli zrušené ako nepotrebné. Toho sa obávajú ľudia, ktorí tento model nazývajú digitálnym koncentračným táborom. A Yanis Varoufakis to víta. Jeho logika znie “žiadne komerčné banky, žiadne problémy”. Konkrétne problémy spojené s bankrotmi úverových inštitúcií a koncentráciou a centralizáciou bankového kapitálu. Podľa neho sú komerčné banky zlo. A centrálna banka so svojou digitálnou menou je dobrá. Varoufakis vykresľuje hypotetický obraz toho, čo by dnešní klienti FRB robili, keby už bol zavedený digitálny dolár:

“Zamyslite sa nad tým, ako by fungovala digitálna mena americkej centrálnej banky alebo CBDC v prípade prvej republiky. Namiesto toho, aby FDIC ručil za vklady banky peniazmi daňových poplatníkov, Fed vytvorí digitálne účty (alebo peňaženky) pre vkladateľov First Republic a pripíše im ich zostatok. Vkladatelia si môžu peniaze ponechať na svojom novom účte vo Fede a vykonávať z neho platby pomocou používateľského mena a PIN kódu, ktoré im poskytne Fed, alebo si zostatok previesť na akýkoľvek iný bankový účet. Po uložení na ich účet vo Fede sú ich vklady de facto garantované Fedom bez toho, aby museli zaťažovať daňových poplatníkov alebo zaťažovať iné banky.”

 

Autor článku si je dobre vedomý, že bude mať množstvo oponentov, ktorí budú tvrdiť, že model, ktorý presadzuje, nie je ničím iným ako digitálnym koncentračným táborom. A svojim oponentom odpovedá takto: Neumožňujú dnešné bezhotovostné peniaze sledovať transakcie ich majiteľov a v prípade potreby na nich vyvíjať potrebný vplyv (povedzme blokovať účty v komerčných bankách)? “Predstavujem si rozhorčených odporcov CBDC, ako sa vrhajú k svojim klávesniciam, aby ma odsúdili za napomáhanie nekalým pokusom Veľkého brata získať kontrolu nad každou transakciou občanov. Ale šteká sa na nesprávny strom. Digitálne peniaze tu už sú, čoraz viac vytláčajú hotovostné platby. Daňový úrad, FBI a dokonca aj miestna polícia majú v okamihu okamžitý prístup k našim platbám.

 

Justin Trudeau, kanadský premiér, nepotreboval CBDC, aby zmrazil bankové účty protestujúcich proti očkovaniu kamionistov. Banky a veľké technologické spoločnosti bežne prerušujú alebo odmietajú obchodovať s ľuďmi, ktorých názory považujú za nevhodné. Inými slovami, už teraz žijeme v technicko-feudálnej spoločnosti, v ktorej musíme žiadať svoju banku a nepriamo aj vládu o povolenie platiť. Naše digitálne platby môžu centrálne blokovať spoločnosti vydávajúce kreditné karty, banky, byrokrati a ďalší nezodpovední, netransparentní sprostredkovatelia. Taká je pravda – takto môžem komentovať tento úryvok. Preto ľudia v mnohých krajinách sveta tvrdo bojujú proti projektu “bezhotovostného raja”, ktorý im vnucujú bankári.

 

Varoufakisov článok potom vyvodzuje úplne bizarný a nelogický záver. Možno proti intuícii CBDC ochránia ľudí pred “digitálnym koncentračným táborom”, ktorý bankári budujú na tradičnom bezhotovostnom styku, a ľudia budú mať konečne dlho očakávanú slobodu: “Možno proti intuícii CBDC môžu zlepšiť súkromie občanov oproti súčasnému stavu a ochrániť nás pred príliš centralizovanou autoritou. Mohol by sa zaviesť systém kontroly a rovnováhy založený na dvoch oddelených a rozdielnych systémoch správy údajov…

 

Správne a demokraticky kontrolované zavedenie CBDC by mohlo priniesť kombinované výhody lepšieho výberu daní, boja proti deflácii a zvýšenej ochrany pred Veľkým bratom (a jeho mnohými malými bratmi).” Všimnite si slová “kontraintuitívne”. Mohli by sme dodať: “proti logike”. Takéto predstavy o CBDC sú úplne odtrhnuté od reality, že páni peňazí (“svet v pozadí”, “deep state”, “strana Veľkého brata”) sa túžia stať pánmi sveta. V projekte CBDC nejde ani tak o peniaze, ako o moc. V záujme uchopenia moci nad svetom dostali centrálne banky príkaz vyvíjať digitálne meny. Podľa Banky pre medzinárodné zúčtovanie na tom dnes pracuje približne 110 centrálnych bánk. Projekt CBDC je konečnou a záverečnou fázou koncentrácie a centralizácie bankového kapitálu, ktorá završuje výstavbu digitálneho koncentračného tábora v celosvetovom meradle a úplne ruší všetky peniaze (peniaze sú v koncentračnom tábore anachronizmom).

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov