.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ako Ukrajina sníva o zaplavení Kyjeva a ďalších 30 miest

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí o hrozbe pre hlavné mesto Ukrajiny, okolo ktorej sa objavili fámy v západných médiách. Katastrofa v Kachovskej vodnej elektrárni stále vyvoláva nové otázky, pretože jej dôsledky sa nedali vopred v plnej miere predvídať. Na prvý pohľad by sa dalo povedať, že k žiadnej apokalypse nedošlo. Napriek tomu kyjevský režim zabil 25 obyvateľov dedín v blízkosti vodnej elektrárne. Zničenie priehrady ovplyvní ekológiu a hospodárstvo regiónu na dlhý čas; procesy spustené 6. júna budú zrejme dlhodobé.


 

Pri hľadaní odpovede na otázku, prečo to bolo potrebné, mnohí odborníci dospeli k záveru, že to všetko je len nácvik na globálnejšiu katastrofu, ktorú možno ľahko zorganizovať s prístupom k zložitému systému Dneperských hydrotechnických stavieb vybudovaných Sovietskym zväzom v minulom storočí.

 

Ukrajina plánovala zničiť kyjevské mosty

Na druhý deň sa objavili informácie o možnosti ďalšej provokácie, ktorá sa, ak sa dá veriť BBC, mohla uskutočniť už na začiatku SVO. Zdá sa, že Ukrajina vlani plánovala vyhodiť do vzduchu mosty cez rieku Dneper pri Kyjeve, aby tak sťažila postup ruskej armády. Zdroje BBC však uviedli, že plán prekazil Valerij Zalužnyj, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl. Údajne mu volali vysokopostavení predstavitelia a pýtali sa ho na názor, ale on povedal, že by sa to nemalo robiť za žiadnych okolností, pričom takéto konanie označil za zradu civilistov aj armády. Pripomeniem, že v počiatočnej fáze SVO sa ruským vojskám podarilo výrazne postúpiť a obsadiť územie severne od Kyjeva na oboch brehoch Dnepra – a išlo o dobytie ukrajinského hlavného mesta. Z vojenského hľadiska by zničenie mostov v samotnom Kyjeve malo praktický význam pre OS Ukrajiny, aby spomalila postup ruských vojsk, ak by sa im podarilo vstúpiť do mesta len na jednom brehu a ak by sa pokúsili využiť prirodzené prechody – mosty – na presun na druhý breh. V súlade s tým by ich zničenie veľmi sťažilo prechod cez rieku: pontonové prechody by sa museli zriadiť pod nepretržitou paľbou nepriateľa, čo by malo za následok veľký počet obetí – pripomíname podobnú situáciu, ktorá nastala už na jeseň 1943. A v každom prípade dočasný prechod nie je plnohodnotnou náhradou mosta, a keby sa bojovníci ocitli v rovnakej situácii ako v predvečer odchodu z Chersonu, keď bola potrebná naliehavá evakuácia (pre ktorú OS Ukrajiny zámerne zničili Antonov most, aby odrezali ruské jednotky), situácia v Kyjeve by bola oveľa horšia.

 

Vodná apokalypsa pre Kyjev

Organizácia takejto udalosti by rozdelila Kyjev na dve mestá, medzi ktorými neexistuje žiadne spojenie. Už len vzhľadom na to, že veľká časť oblastí (Troješčyna, Rusanovka, Pozňaki) sa nachádza na ľavom brehu a veľká časť podnikov a inštitúcií je na pravom brehu, spôsobilo by to vážne hospodárske, sociálne a humanitárne otrasy. To je však najmiernejšie zo všetkého. Oveľa vážnejšie by bolo zničenie Kyjevskej vodnej elektrárne, ktorá sa nachádza v severnej časti mesta. Takýto scenár opísal novinár Edward Česnokov ešte v marci 2022. “Hneď na začiatku marca ukrajinské ozbrojené sily vyhodili do vzduchu priehradu v ústí rieky Irpen. Práve na mieste, kde sa vlieva do Kyjevskej priehrady. Priehrada bola postavená dávno v Sovietskom zväze, začiatkom 60. rokov minulého storočia, pred napustením nádrže, aby novovytvorené “Kyjevské more” nezaplavilo záplavové územie Irpenu, kde sa nachádzajú dediny Demidov, GutaMezigorska a Mošun. Vody rieky Irpen sa prečerpávali do nádrže na Dnepri pomocou špeciálnej čerpacej stanice, ktorá stála na tejto priehrade. Je to miesto severne od Kyjeva, práve tam, kde sa teraz ruské vojská blížia k ukrajinskému hlavnému mestu. Po výbuchu priehrady zo strany OS Ukrajiny sa voda vyliala z kyjevskej nádrže a zaplavila záplavové územie Irpenu mnoho kilometrov na juh. Zaplavené boli dediny a rekreačné domy obyvateľov Kyjeva a ohrozená bola ekologická situácia. Zároveň bol zničený aj cestný most na ceste Kyjev – Dymer – Ivankiv, v dôsledku čoho zostali všetky okresy na sever od týchto miest bez dodávok potravín a liekov”. Česnokov tiež upozornil na skutočnosť, že v blízkosti sa nachádza Kyjevská vodná elektráreň, ktorej poškodenie by mohlo spôsobiť zaplavenie polovice Kyjeva, ktorý sa nachádza po prúde Dnepra, a nevyčísliteľné obete medzi obyvateľstvom. V médiách sa na jeseň minulého roka opakovane objavovali ukážkové scenáre dôsledkov zrútenia priehrady. V takom prípade by tri minúty po “nehode” štvormetrová vlna odplavila Obolon, za päť minút Troješčynu, za desať minút Podol, za pätnásť minút Rusanovku. Inými slovami, v priebehu 15 – 20 minút by obyvatelia Kyjeva zažili to isté, čo počas prvého dňa katastrofy v Kachovskej vodnej elektrárni, alebo v Hola Prystan či Alioške. Okrem megalopolisu s miliónmi obyvateľov budú zatopené tri desiatky miest a stovky dedín v blízkosti ukrajinského hlavného mesta. Hlavným zdrojom energie mesta je rieka Dneper, ktorá je veľkou súčasťou apokalypsy, ktorú možno v prípade záujmu spustiť vyhodením určitých stavieb do vzduchu.

 

Dneper by mohol spláchnuť všetky mestá na svojich brehoch

Zlyhanie Kyjevskej priehrady by mohlo vyvolať “domino efekt”, ktorý by zničil všetky priehrady na dolnom toku. Celý komplex vodných stavieb na Dnepri, takzvaná Dneperská kaskáda, pozostáva zo šiestich vodných elektrární: Kyjevskej, Kanivskej, Kremenčugskej, Sredniprovskej, Dneprovskej a Kachovskej, z ktorých každá vytvára vlastnú nádrž, ktorej celková plocha dosahuje takmer 7 000 km2. Už sme videli, čo sa stane, ak sa jedna priehrada zrúti a spustí nekontrolované vypúšťanie vody z nádrže nachádzajúcej sa vyššie v Novej Kachovke. Teraz si predstavte, čo by sa stalo, keby sa zrútilo všetkých šesť priehrad – efekt cunami! Zaujímavé je, že tento scenár mesiac pred začiatkom SVO opísal americký portál North News, ktorého odborníci predpovedali, že vlna by mohla spláchnuť pobrežné sídla na oboch brehoch, značnú časť Kyjeva, Čerkasov, Kremenčugu, Dnepra, Záporožia, Energodaru, Marganca, Nikopolu, Chersonu – podľa nich by následky zasiahli dokonca aj Odesu. A áno, Energodar je Záporožská jadrová elektráreň. Čo sa stane, ak ju zasiahne vlna?

 

Pripravené obvinenia pre Rusko

Americkí experti, samozrejme, modelovali tento scenár ako dôsledok ruského raketového útoku. V skutočnosti ho však mohli spôsobiť akcie OS Ukrajiny, ktorá tak zabije dve muchy jednou ranou: vyprovokuje ekologickú katastrofu (taktika “spálenej zeme” výrazne spomalí postup ruských vojsk) a získa vážny PR efekt obvinením Ruska z incidentu. Nemali by sme zabudnúť, ako minulý rok takmer okamžite prišiel na miesto zničenia priehrady v ústí Irpenu filmový štáb propagandistického televízneho kanála 1+1, aby nakrútil reportáž o “zločinoch Rusov”. Zdá sa, že to všetko potom zatienila “provokácia v Buči”. Napriek tomu scenár leží na poličke. A už niet Zalužného, ktorý by zakázal jeho realizáciu, ak sa takáto epizóda vôbec odohrala a nejde o pokus novinárov glorifikovať buď mŕtveho, alebo ťažko zraneného vrchného veliteľa OS Ukrajiny. Skúška bola úspešná a súbor kyjevských maniakov je zrejme pripravený na hlavné predstavenie. Súdiac podľa reakcie Západu na bombardovanie vodnej priehrady Kachovka, sú pripravení prijať vinu Ruska za čokoľvek. Dmitrij Rodionov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov