.
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Zabijak tankov proti kazetovej munícii. Delostrelecké boje na ukrajinskom bojisku budú tvrdšie

Rusko, 12.júl 2023 (AM) – Zabijak tankov proti kazetovej munícii. Delostrelecké boje na ukrajinskom bojisku budú tvrdšie.


1. Krasnopol-M2
Dva dni po zverejnení článku o modernizovaných samohybných húfniciach 2S19M1 vnieslo ruské ministerstvo obrany určité korekcie do jeho záverečných odstavcov, kde sa písalo o navádzanej munícii. Tú ešte dňa 3.7.2023 predstavoval najmä granát Krasnopol, ale 5.7.2023 už bola zverejnená fotografia jeho podstatne výkonnejšej verzie Krasnopol-M2 z ukrajinského bojiska. Dovtedy sa výrobok vyskytoval len v 155mm verzii v katalógoch firmy ROSOBORONEXPORT.

 

Svojimi bojovými možnosťami Krasnopol-M2 výrazne prevyšuje svojho doteraz používaného predchodcu. Ako bolo predvídané v závere článku z 3.7.2023, Rusko sa bude usilovať o prechod od tradičných mohutných delostreleckých prepadov a delostreleckej prípravy s veľkou spotrebou munície a vplyvom na životnosť delostreleckej techniky, predovšetkým hlavňových systémov. Namiesto toho sa bude usilovať o presné ničenie bodových cieľov s menšími nárokmi na logistiku aj s nižšími nárokmi na výrobu munície, predovšetkým prachov a trhavín. Tieto ciele by boli schopné dostatočne zabezpečovať doteraz používané druhy navádzanej munície – Krasnopol, 122mm Kitolov-2M a delostrelecká mína kalibru 120mm Graň použitá v záverečných dejstvách ofenzívy Wagnera na Bachmut.

 

Predstavenie granátu Krasnopol-2M:

https://www.youtube.com/watch?v=uwuRPJDU75M

 

Krasnopol-M2 však prinesie novú kvalitu, vyjadrenú štyrmi možnosťami:
a) zásah prvou ranou bez potreby zastreľovania, to je dané automatickým vkladaním údajov pre paľbu do granátu, ktoré eliminuje možnosť ľudskej chyby a následnej straty granátu
b) zásah pohybujúcich sa cieľov, hlavne obrnenej techniky, ktorá doteraz mohla vyjsť spod úderu navádzanou muníciou zmenou pozície a manévrovaním v rýchlosti. Granát má schopnosť prebíjať s obrovskou rezervou stropné partie akejkoľvek západnej obrnenej techniky vrátane tankov, preto je už vopred označovaný západnými expertmi za ich zabijaka
c) ničenie viacerých cieľov v značnej vzdialenosti od seba navzájom bez potreby korekcie paľby vzhľadom na možnosti manévrovania novej verzie granátu počas letu k cieľu, to tiež zvyšuje pravdepodobnosť zničenia ťažšie zasiahnuteľných cieľov na napríklad na odvrátených svahoch kopcov
d) možnosť ničenia extrémne odolných cieľov salvou viacerých granátov z viacerých diel so súčasným dopadom na cieľ, čo maximalizuje ich účinok napríklad proti železobetónovým objektom stáleho poľného opevnenia. Prípadne možnosť ničenia viacerých cieľov salvou viacerých granátov ak to umožňuje kapacita systémov označovania cieľov.

 

Oproti pôvodnému granátu Krasnopol má verzia M2 aj výrazne väčší dostrel 25-26 kilometrov. Pravdepodobnosť zásahu cieľa prvou ranou sa pravdepodobne dostane na úroveň do 90% za všetkých okolností, v denných aj nočných podmienkach a bez ohľadu na počasie do vzdialenosti 12 km.
Nad vzdialenosť nad 12 km by minimálna pravdepodobnosť zásahu cieľa idúceho rýchlosťou 36 km/h nemala klesnúť pod 60%. Tým zároveň stúpnu požiadavky na vodičov ukrajinskej armády a bude sa od nich očakávať v zóne bojovej činnosti jazda zásadne na plný plyn, čo môže viesť k dopravným nehodám. Jedna taká udalosť spôsobená uhýbaním sa Lancetu je aj na priloženom videu.

 

Nedávno boli zverejnené zábery zo zničenia francúzskej samohybnej húfnice Caesar na kolesovom podvozku 6×6 (Renault Sherpa 5) ruskými kamikadze dronmi Lancet. Incident sa odohral v záporožskej oblasti. Caesar ukončil palebnú úlohu, pri vypĺňaní ktorej bol odhalený ruským prieskumným dronom. Odštartoval dron Lancet, ktorý očakával húfnicu ustupujúcu z palebnej pozície na rovnej asfaltovej ceste a pokúsil sa na ňu zaútočiť čelne. Otázku, či by zasiahol riešiť netreba. Posádka húfnice spozorovala let dronu v terminálnej fáze a vodič sa pokúsil o úhybný jazdný manéver, ktorý však nezvládol. Húfnica sa prevrátila cez strechu do priekopy. Počas úspešnej evakuácie zranených členov posádky bol na poškodený Caesar navedený druhý dron Lancet, ktorý zasiahol a zapálil samohybnú húfnicu, napriek pokusu jedného z vojakov zostreliť ho útočnou puškou. Caesar bol ohňom a haváriou úplne zničený.

 

 

Akokoľvek, širšie použitie granátov Krasnopol-M2 môže zásadne ovplyvniť priebeh konfliktu a spôsobiť ukrajinským vojskám neprijateľné straty. So svojimi schopnosťami môžu byť granáty nasadené do protibatérijnej paľby a zničiť slovenské samohybné húfnice Zuzana 2, ktoré podľa niektorých ukrajinských expertov v tejto činnosti excelovali.

 

Nebolo by to ešte také kritické, ak by jednotlivé samohybné delá strieľajúce týmito granátmi pôsobili autonómne s preberaním údajov od predsunutých pozorovateľov a samostatným plánovaním palebnej úlohy. Lenže použitie nových granátov už predpokladá nasadenie automatického systému riadenia paľby delostrelectva „Malachit”, ktorý zbiera a spracováva údaje o zistených a zameraných cieľoch, registruje pozície vlastného delostrelectva aj vozidiel velenia a riadenia, prepočítava a automaticky distribuuje údaje pre paľbu delostrelectva aj v nočných podmienkach a za každého počasia.
Načo sú však Rusom navádzané granáty, keď majú snajperské črepiny. Podľa zatiaľ ukrajinskou stranou nepotvrdenej správy malo dôjsť vyradeniu francúzskeho kolesového tanku AMX-10RC z boja obyčajným 152 mm trieštivotrhavým granátom, presnou príčinou bol kompletný „crew kill”. Jednoducho črepiny granátu prenikli pancierovaním vozidla a zabili všetkých štyroch členov posádky.

 

Delostrelecký kazetový granát M483A1 kalibru 155mm:

 

2. DPICM
Aby sa čiastočne kompenzoval potenciál novej ruskej delostreleckej techniky a granátov, napriek vyjadrenej opozícii zo strany OSN, amerických spojencov ako Nemecka či Kanady, alebo Kambodže, ktorá je najviac postihnutá, USA sa rozhodli dodať kazetovú muníciu Ukrajine. V roku 2008 bola otvorená na podpis deklarácia, ktorá vyžaduje zákaz kazetovej munície a má už vyše 100 signatárov. USA, Ukrajina ale aj Ruská federácia medzi nimi chýbajú. Slovensko zničilo napríklad svoje strely do raketometov kalibru 122 mm „Agát”.

 

Dodávky kazetovej munície budú súčasťou nového balíka americkej pomoci v hodnote 800 miliónov USD. Ukrajinci túto muníciu požadovali niekoľko mesiacov než im bolo vyhovené. Skratka DPICM znamená dual-purpose improved conventional munition – dvojúčelová vylepšená konvenčná munícia. Oficiálne má byť dodávka munície DPICM podmienená snahou USA pomôcť Ukrajine riešiť ťažkosti so zásobovaním muníciou, keďže môže použitie jedného kazetového delostreleckého granátu DPICM efektívne nahradiť 10 konvenčných vysoko výbušných fragmentovaných granátov pri zásahu typických cieľov.

Pentagon tvrdí, že pri rozhodovaní dôkladne zvážil potenciálne riziko pre civilistov v oblastiach nasadenia, ktoré sama Ukrajina považuje za vlastné územia. V rámci tohto procesu ukrajinskí predstavitelia mali poskytnúť USA určité písomné ubezpečenia, v ktorých sa zaviazali, že budú muníciu „zodpovedne využívať”. Ukrajina sa okrem toho zaviazala, že po vyriešení konfliktu bude vykonávať operácie na odmínovanie s cieľom ďalej zmierniť potenciálny vplyv jej použitia na civilné obyvateľstvo. Podľa oficiálneho údajov majú nasadené náboje nízku mieru zlyhania údajne na úrovni 2,35 %, na rozdiel od ruskej kazetovej munície s mierou zlyhania údajne až 40 %. Tým sa má riziko vyplývajúce z nevybuchnutej submunície znížiť.
Nesúhlasili by pravdepodobne zástupcovia Kambodže, ktorá sa týchto pozostatkov bojov nedokáže zbaviť desiatky rokov od ukončenia vietnamskej vojny. V rámci tohto konfliktu sa robili aj komparatívne analýzy porovnávajúce bojovú účinnosť kazetovej munície s trieštivotrhavou.

 

Dospelo sa k nasledujúcim zisteniam.
a) 105 mm vystrelených 7079 trieštivotrhavých granátov, počet granátov potrebných na jedno zabitie štatisticky 31,6 kusu. Vystrelených 1121 kazetových granátov, počet granátov potrebných na jedno zabitie štatisticky 2 kusy.
b) 155 mm vystrelených 3465 trieštivotrhavých granátov, počet granátov potrebných na jedno zabitie štatisticky 13,6 kusu. Vystrelených 772 kazetových granátov, počet granátov potrebných na jedno zabitie štatisticky 2 kusy.
c) 203 mm vystrelených 149 trieštivotrhavých granátov, počet granátov potrebných na jedno zabitie štatisticky 16,6 kusu. Vystrelených 153 kazetových granátov, počet granátov potrebných na jedno zabitie štatisticky 0,8 kusu.

 

V súčasnosti sa zrejme predpokladá dodanie kazetovej munície kalibru 155 mm ukrajinským vojskám, pričom môže ísť najmä o dva typy.
Delostrelecký kazetový granát M483A1 je vo výrobe od roku 1975 a obsahuje 88 kusov submunície. Ide o bombičky M42 (64 ks) a M46 (24 ks), ktoré sú dvojúčelové, schopné pôsobiť proti živej sile aj technike a po oddelení od nosnej časti sú aerodynamicky stabilizované stuhou. Rozdiel medzi M42 a M46 je ten, že M46 má hrubšie a ťažšie telo s hladkou vnútornou stranou. Sú aj farebne odlíšené pre prípad zlyhania. Dostrel granátu je 17 km.
Delostrelecký kazetový granát M864 má dostrel 30 km a je vo výrobe od roku 1987. Počet bombičiek bol znížený na 72, z toho 48 je M42 a 24 M46. Ušetrená hmotnosť a objem sa použili na base bleed technológiu, ktorá predlžuje dostrel.

 

Neskôr po dodávke kazetovej delostreleckej munície kalibru 155mm budú možno do úvahy pripadať aj menšie granáty kalibru 105mm (M915, M916, M444), prípadne delostrelecké rakety a míny a letecké bomby rôznych typov a určenia. Je potrebné dodať, že zvýšenie smrtiacich a ničivých účinkov delostreleckých granátov nemusí ísť nevyhnutne cestou kazetovej munície, dokonca ani presného navádzania. Izrael predstavil granát, ktorý má len aerodynamickú kuklu kalibru 155mm. Tá sa oddelí a na padáku k zemi klesá skutočný projektil obsahujúci volfrámové elementy a až 23 kg trhaviny. Účinnosť je enormná.

 

3. Vývoj samohybných húfnic na Slovensku a vo svete
Na prvé miesto tejto časti článku treba postaviť úsilie neúnavných konštruktérov z Južnej Kórei, ktorí obuli húfnici K9A2 kompozitné gumené pásy. Výsledky sú presvedčivé a umožňujú lepšiu dostupnosť terénu za každého počasia pre operácie shoot-and-scoot (vystreľ a zmeň pozíciu). Znižuje sa tiež hluk a vibrácie, zlepšuje životnosť, technický stav systému a kvalita jazdy a zároveň sa znižuje logistická záťaž (údržba, palivo, náhradné diely). To v konečnom dôsledku pomáha zvyšovať bojovú účinnosť. Slovensko nadviazalo spoluprácu s Ukrajinou a plánuje dodať ďalšie (16 ks) samohybné húfnice Zuzana 2, ktoré sa už osvedčili. Dnešní vládni politici odsudzovali tento projekt a presadiť sa ho snažil líder politickej strany, pod ktorú vtedy spadalo ministerstvo obrany. Čo dnes Denis píše Andrejovi na mobil?

 

Akoby toho nebolo málo, ešte aj o projekt samohybnej húfnice Eva prejavila Ukrajina záujem a žiada Slovensko o jeho úpravu podľa svojich predstáv s následnou spoločnou výrobou. Prototyp zodpovedajúci požiadavkám Ukrajiny má byť hotový do roka. Čo však ak budúca slovenská vláda zaujme zdržanlivejší postoj, ktorý bude podobný tomu maďarského premiéra V. Orbána, alebo odmietne transfer svojich zbraní a munície do oblasti bojov po vzore iných neutrálnych štátov, vrátane karuselových obchodov? Medzitým sa ukrajinské vojská tešia na 19 samohybných húfnic Caesar na podvozkoch 8×8 Tatra 817 a chránia svoje samohybné delá doteraz vysmievanými klietkami proti dronom.

 

4. Hľadá sa Marusia
Veľké úsilie venujú zahraničné rozviedky a aj amatérski hladači pokladov ukrytých v ruských arzenáloch nájdeniu skutočnej miniaturizovanej verzie systému BM-21 Grad, ktorý sa sám používa od roku 1963. Kolosálny úspech sa podaril pátračom, ktorí svetu predstavili tento domnelý raketomet. Len nebol ruský ale bieloruský, nemal kaliber 122 mm ale 80 mm a 80 hlavní a nevolal sa Marusia ale RS-30 Flauta. Tento bieloruský delostrelecký raketomet strieľa leteckým neriadenými strelami S-8 a vyrába sa už od roku 2019.

 

Indície pritom pátračom napovedali, že majú hľadať niečo menšie, možno zväzok niekoľkých hlavní Gradu P (partizán) na ľahkom podvozku alebo raketomet so zmenšenými 122 mm strelami s dostrelom do 11 km. Nebolo nič ľahšie, než vyhľadať strelu 9M538, neoveriť si, že má dostrel okolo 20 km a používa ju aj moderný ruský raketomet Tornado-G. Ak raketomet Marusia skutočne existuje, je to len racionalizačné opatrenie alebo prispôsobenie iného 122 mm raketometu než je samotný BM-21. Nezmení ani priebeh ani výsledok vojny, ktorá ešte bude dlhá. Nemá zmysel si s tým lámať hlavu, kým sa Marusia neobjaví na VDNCH.

Záverom – delostrelectvo si uzurpovalo pozornosť nielen týmto článkom a tým vyššie uvedeným z 3.7. 2023. Písalo sa napríklad aj o dodávke amerických muničných vozidiel M992. Množia sa indície, že strany konfliktu sa posilňovaním delostrelectva pripravujú na vývoj smerujúci k dlhodobej pozičnej vojne. Že ukrajinská protiofenzíva sa mohla vydýchať a pripravuje sa prechod ukrajinských vojsk do strategickej obrany. Zatiaľčo slovenské masmédiá servilne glorifikujú každý nepodstatný úspech ukrajinských vojsk a nekriticky preberajú najväčšie hlúposti publikované v Česku. Má to pre nich tú výhodu, že záhoráci im to vedia preložiť do spisovnej slovenčiny. Význam záhorákov pre informačnú kampaň rastie od momentu, kedy vyvrátili prvotné obavy, že jaternica sa do češtiny prekladá ako jelito.
MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov