.
Aktuality, Pozemná technika,

Vojaci z tanku Aľoša boli vyznamenaní titulom Hrdina Ruska

Rusko, 5.august 2023 (AM) – Ruské ministerstvo obrany: Príslušníci posádky tanku Aľoša, ktorí odrazili útok prevahy nepriateľských síl v oblasti Záporožia, boli vyznamenaní titulom Hrdina Ruska. Posádka tanku pod velením nadporučíka Rasima Baksikova sa dostala pod silnú delostreleckú paľbu, v dôsledku ktorej bol zranený vodič mechanik. Veliteľ posádky Baksikov evakuoval zraneného vojaka z vozidla a poskytol mu prvú pomoc. Po preložení vodiča-mechanika k prednému zdravotníckemu tímu sa Rasim rozhodol zaujať jeho miesto v boji.


 

 

Poručík Alexander Levakov po zhodnotení situácie prijal rozhodnutie o výmene zraneného člena posádky, zaujal pracovisko veliteľa tanku a presunul sa k pozíciám motostreleckého pluku, aby poskytol podporu obrancom. Pri približovaní sa k jednej z osád poručík Levakov objavil v jednom z neďalekých lesných porastov 8 nepriateľských vozidiel vrátane dvoch tankov. Po zhodnotení situácie sa nadporučík Baksikov rozhodol a okamžite sa pustil do boja s prevahou nepriateľských síl. Vďaka obratnému ovládaniu bojového vozidla a kompetentnému využitiu terénnych podmienok na skrytý pohyb bol vstup ruského tanku do palebnej línie pre nepriateľa prekvapením.

 

Rusko oslavuje hrdinov z tanku; „Aljoša“ to tentokrát zvládol sám (armadnymagazin.sk)

 

Rasim Baksikov na mieste vodiča mechanika obratne manévroval na bojisku a riadil prácu posádky. Poručík Alexander Levakov na pozícii veliteľa pohotovo a kvalifikovane odovzdával označenie cieľa strelcovi a riadil paľbu tanku. V prvých minútach boja strelec-operátor Alexej Neustrojev presnou paľbou zničil oba nepriateľské tanky T-72B. V nasledujúcich 30 minútach bol zničený jeden obrnený transportér M113 a päť obrnených transportérov MaxxPro americkej výroby spolu s vojakmi. Po zničení posledného nepriateľského bojového vozidla posádka tanku pokračovala v krytí motostreleckých jednotiek rozmiestnených v bojovej zostave približne 40 minút.

 

Keď bojovému vozidlu došla munícia, veliteľ posádky Rasim Baksikov rozhodol, že pôjde doplniť zásoby, a na miesto boja bol vyslaný ďalší tank. Po tom, čo vypálil tri výstrely na postupujúcu pechotu, bol druhý tank poškodený nepriateľskou delostreleckou paľbou. Po rýchlej orientácii v situácii a uvedomení si, že posádka poškodeného vozidla potrebuje okamžitú pomoc, sa nadporučík Rasim Baksikov a jeho posádka rozhodli evakuovať poškodený tank z línie kontaktu na bezpečné miesto. Odťahovanie tanku prebiehalo pod nepretržitou paľbou nepriateľa. Vďaka rozhodnému konaniu obsluhy sa posádka tanku zachránila. Celkovo počas boja predstavovali ukrajinské straty okrem zničenej techniky viac ako 100 zabitých a zranených bojovníkov.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov