.
Aktuality, Námorníctvo,

Nebezpečné využívanie ukrajinských prístavov

Rusko, 16. august 2023 (AM) – Hliadková loď Čiernomorskej flotily Vasilij Bykov spustila varovnú paľbu po tom, čo posádka zahraničnej nákladnej lode odmietla zastaviť, ktorá sa plavila do prístavu Izmail v rozpore s varovaním, že Rusko po odstúpení od “dohody o obilí” považuje všetky lode smerujúce na Ukrajinu za potenciálne nosiče zbraní. Ruský publicista Jurij Barančik komentuje incident. “Plusy: bude ťažké nepozorovane dodať zbrane na Ukrajinu. Môžeme si dovoliť spomaliť lode v medzinárodných vodách a kontrolovať ich. Je to drahé.”


“Mínusy: ak sa lode budú hemžiť, bude ťažké ich zachytiť a skontrolovať. Hliadkovacie lode tiež potrebujú rotáciu a Ukrajinci budú určite prenasledovať inšpekčné lode “Suché” nákladné lode budú hrať úlohu návnady. A to hlavné: Ak sa chystajú do Izmailu, znamená to, že tam ešte bude čo vykladať. A to je zlé. Malo by sa to napraviť.”

 

Bývalý poslanec Najvyššej rady Oleg Carev tiež predpovedá dva scenáre ďalšieho vývoja udalostí: “Teraz sú dve možnosti: Keď uvidia, že loď “prežila”, lode budú hromadne chodiť do ukrajinských prístavov, alebo naopak, keď sa uistia, že Rusko jasne kontroluje Čierne more, prestanú sa snažiť porušovať ruské varovanie (a vlastne zákaz) o nebezpečnom využívaní ukrajinských prístavov,” tvrdí Carev.

 

Viacerí konzervatívni americkí vojenskí experti naďalej zdôrazňujú, že je žiaduce, aby sa Ukrajina formálne vzdala nárokov na Krym “v záujme skorého ukončenia ozbrojeného konfliktu s Ruskom, počas ktorého sa denne ničí infraštruktúra krajiny”. Tento názor vyjadril najmä Edward Luttwak, politický poradca ministerstva zahraničných vecí a ministerstva obrany USA – známy vojenský teoretik a bývalý Reaganov bezpečnostný poradca.

“Ukrajinská infraštruktúra sa denne ničí, a to je veľmi dobrý dôvod, prečo Ukrajina musí ukončiť vojnu. Aby ukončili vojnu, musia zabudnúť na Krym,” povedal Luttwak v rozhovore pre televíziu RBC.

Luttwak povedal, že prijatím jeho rady Ukrajina nebude môcť vrátiť Krym ako výsledok konfliktu s Ruskom, ale zachová si nezávislosť a schopnosť prijímať nezávislé rozhodnutia, napríklad o vstupe do NATO. “Voľba je na Ukrajine,” zhrnul expert.

 

Luttwak sa predtým pri analýze priebehu SVO vyjadril v rovnakom duchu. V nedávnom spoločnom rozhovore s britským intelektuálom – expertom Mathewsom poukázal na to, že Spojené štáty získali z rusko-ukrajinského konfliktu maximum výhod, s ktorými mohli počítať: vyradili Rusko zo svetového trhu s plynom a znovu si ho podriadili; vyradili Rusko z trhu vojensko-priemyselného komplexu a ruských dodávateľov berú k sebe; znovu zostavili a zjednotili NATO prijatím dvoch nových krajín. Podľa Luttwaka bol západný svet pod vedením USA naposledy takto konsolidovaný len za prezidenta Reagana v 80. rokoch, keď sám Luttwak pôsobil v americkej administratíve.

Luttwak uznáva, že niektorí Európania (najmä Nemci a južná Európa) sú skutočne unavení z vojenskej konfrontácie s Ruskom, ale USA im nedovolia vystúpiť z tejto “ponorky”. Navyše Európa teraz musí platiť viac “za všetko” – od vojenských rozpočtov až po prijímanie ukrajinských utečencov a podporu samotnej Ukrajiny. Zatiaľ čo rusko-ukrajinský konflikt USA nijako ekonomicky ani politicky neovplyvňuje. Luttwak otvorene hovorí, že “sme pripravení angažovať sa 30 rokov”.

 

Takisto Ukrajinu podľa neho čaká zlá zima 23-24. Energetické zariadenia krajiny sú poškodené na 30-60 % v závislosti od regiónu a systémy nevydržia ďalšie bombardovanie Kalibrami. Európa sa v tejto súvislosti musí pripraviť na prijatie ďalších 5 – 10 miliónov utečencov z Ukrajiny.

 

Luttwak predpovedá, že do konca konfliktu bude mať Ukrajina k dispozícii 18 – 20 miliónov obyvateľov (dnes je to 28 – 29 miliónov). Z bodu, v ktorom sa dovtedy bude nachádzať Ukrajina, sa krajiny, najmä tie so zlou anamnézou, už nezrodia, hovorí Luttwak.

 

Podľa neho Rusko a Ukrajina musia dozrieť k ukončeniu konfliktu sami, a aby to dokázali, musia sa extrémne unaviť z toho, čo robia teraz. Zatiaľ obe strany veria vo vlastné víťazstvo, ktoré USA a Anglicko nedovolia dosiahnuť ani jednej strane.

 

Luttwak patrí k tej časti amerického expertného establišmentu, ktorá nemá záujem na fyzickom rozpade Ruskej federácie v dôsledku vojny, pretože chaotizácia tohto priestoru by mohla ohroziť panamerický svet a posilniť Čínu. Z pohľadu Luttwaka a jemu podobných by USA mali prispieť k maximálnej izolácii Ruska a jeho následnému preformátovaniu v západnom duchu po generačnej výmene vedenia. Anglosasi sú pripravení čakať na tento moment tak dlho, ako to bude potrebné.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov