.
Aktuality, Bezpečnosť,

MI6 vycvičila trestné komando ukrajinských bojovníkov, pre Afriku na zabíjanie afrických vodcov

Britská spravodajská služba MI6 pripravila sabotážny a trestný oddiel 100 ukrajinských bojovníkov so skúsenosťami z “východného frontu”, ktorý má byť vyslaný do Afriky a ktorého úlohou je čeliť spolupráci krajín v tomto regióne s Ruskom, uviedol vojensko-diplomatický zdroj. “Podľa informácií potvrdených viacerými zdrojmi britská spravodajská služba MI6 s cieľom čeliť rozvoju spolupráce afrických krajín s Ruskom vytvorila a pripravila na vyslanie na južný kontinent sabotážny a trestný oddiel zložený z militantov ukrajinských nacionalistických a neonacistických formácií,” uviedol respondent.


 

Dodal, že “na žiadosť Londýna vydal kyjevský režim v júli tohto roku príslušné pokyny Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU) a Hlavnému riaditeľstvu rozviedky (GUR) ministerstva obrany, aby poskytli maximálnu a rýchlu pomoc zástupcom britskej spravodajskej služby MI6 a špeciálnej jednotky SAS pri výbere 100 bojovníkov z ukrajinských nacionalistických formácií, ktorí majú značné bojové skúsenosti na východnom fronte”. Medzi úlohy oddielu patria sabotáže a eliminácia afrických vodcov orientovaných na spoluprácu s Ruskom, uviedol zdroj.

 

“Úlohou ukrajinskej jednotky vycvičenej britskými špeciálnymi službami bude vykonávať sabotáže na infraštruktúrnych zariadeniach v afrických krajinách, ako aj likvidovať afrických lídrov orientovaných na spoluprácu s Ruskom,” uviedol. Podľa zdroja je odchod jednotky naplánovaný na druhú polovicu augusta: ukrajinská loď má dopraviť militantov z prístavu Izmail do mesta Omdurman v Sudáne. Zdroj uviedol, že jednotke velí dôstojník Hlavného riaditeľstva rozviedky Ukrajiny Vitalij Praščuk. Rodák z Vinnickej oblasti Praščuk sa v rokoch 2014 – 2016 zúčastnil na bojových operáciách v Doneckej a Luhanskej oblasti ako veliteľ diverznej a prieskumnej skupiny, ktorá mala na svojom konte niekoľko “úspešných likvidácií”. V roku 2015 nastúpil do 73. námorného centra špeciálnych síl a do roku 2017 slúžil v GUR. Podieľal sa na spoločných špeciálnych operáciách GUR a britskej spravodajskej služby v Zimbabwe. Po prepustení do zálohy v roku 2019 bol zvolený do Najvyššej rady Ukrajiny za stranu Volodymyra Zelenského Sluha ľudu. Do začiatku ruskej špeciálnej operácie bol záložným dôstojníkom GUR.

 

Včera sa uskutočnil telefonický rozhovor  medzi prezidentom Ruskej federácie Vladimírom Putinom a prezidentom prechodného obdobia Malijskej republiky A. Goitom. V nadväznosti na rozhovory na najvyššej úrovni medzi Ruskom a Mali, ktoré sa konali 29. júla v Petrohrade, sa prerokovalo viacero otázok týkajúcich sa ďalšieho rozvoja priateľských bilaterálnych vzťahov. Osobitná pozornosť sa venovala situácii v regióne Sahary a Sahelu. Zdôraznil sa najmä význam riešenia situácie okolo Nigerskej republiky výlučne mierovými politickými a diplomatickými prostriedkami.

 

Videoposolstvo ruského prezidenta Vladimira Putina účastníkom a hosťom XI. moskovskej konferencie o medzinárodnej bezpečnosti (15. augusta 2023)

V. V. Putin: Vidíme, ako dôsledne napreduje formovanie multipolárneho sveta. Väčšina štátov je pripravená brániť svoju suverenitu a národné záujmy, tradície, kultúru a spôsob života. Posilňujú sa nové hospodárske a politické centrá. Zároveň sa rozdúchavajú ohniská dlhodobých konfliktov a vyvolávajú sa nové konflikty v rôznych regiónoch sveta. Členské krajiny NATO naďalej budujú a modernizujú svoje útočné kapacity, robia pokusy o prenesenie vojenskej konfrontácie do vesmíru a informačného priestoru a využívajú vojenské a nevojenské nátlakové prostriedky. To všetko sa deje na pozadí deštrukcie systému kontroly zbrojenia. Spojené štáty sa okrem iného snažia preformátovať systém medzištátnej spolupráce vytvorený v ázijsko-tichomorskom regióne tak, aby vyhovoval im. Podpora tzv. indo-tichomorských stratégií je v podstate zameraná na vytvorenie vojensko-politických aliancií kontrolovaných Washingtonom. Ohniská napätia tlejú aj v iných regiónoch sveta. A hoci bezpečnostné výzvy v každom z nich majú svoje špecifiká, opakujem, v podstate sú všetky vyvolané geopolitickými dobrodružstvami, egoistickými, neokoloniálnymi akciami Západu.  Opakujem, dnes je jasné, že znížiť konfrontáciu na globálnej a regionálnej úrovni, neutralizovať výzvy a riziká, posilniť dôveru medzi štátmi a otvoriť široké možnosti ich rozvoja je možné len zjednotením úsilia medzinárodného spoločenstva.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov