.
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany Sergej Šojgu: Vojenské rezervy Ukrajiny sú takmer vyčerpané

“Vojenské rezervy Ukrajiny sú takmer vyčerpané” vyhlásil minister obrany RF Sergej Šojgu počas XI. Moskovskej konferencie o medzinárodnej bezpečnosti – citovala ho RIA Novosti.


 

Dobrovoľné zbavovanie sa suverenity
Šojgu poznamenal, že USA pod zámienkou podpory Kyjeva začisťujú vojenské arzenály partnerov v rôznych častiach sveta, sľubujúc im za to preferenčné dodávky techniky západnej výroby.
„V podstate prebieha čistka trhu na umiestnenie na ňom produkcie amerického vojensko-priemyselného komplexu. Lenže za novú výzbroj budú musieť partneri platiť Spojeným štátom nemalé peniaze a zároveň súhlasiť s obmedzením suverenity v bezpečnostnej oblasti,“ podtrhol Šojgu.

Ruský minister obrany neopomenul ani úlohu, ktorú Západ zohráva na Ukrajine. „Rusku dnes nevzdorujú Ozbrojené sily Ukrajiny, ale celý kolektívny Západ, ku ktorému sa v ostatnom čase pripojili aj niektoré štáty ázijsko-tichooceánskej oblasti,“ povedal.
Zahraniční poradcovia využívajú ukrajinských vojakov ako živú silu na otestovanie si rôznych variantov vedenia boja s použitím západnej výzbroje. Úroveň strát OSU „ich nezaujíma“.

 

Čo hovoria ukrajinskí zajatci?
Šojgu tiež prezradil, že zajatí ukrajinskí vojaci, ktorí prešli prípravou podľa štandardov NATO, sa mimoriadne negatívne vyjadrujú o západnom vojenskom výcviku. (Svojho času som už napísal pre Armádny magazín článok, že nie „naťácki“ vojaci vyučujú ukrajinských, ale že oni sami skúmajú schopnosti a učia sa od Ukrajincov, ako od Slovanov – pozn. –vmi-.) Ruský minister neobišiel ani rozhodnutie USA dodať Ukrajine kazetovú muníciu, pripomenúc široko známe negatívne dôsledky jej nasadenia, osobitne pre civilistov.

„Boli to hlavne americkí predstavitelia, ktorí neraz vyhlasovali, že použitie kazetovej munície je vojnovým zločinom. Dnes Washington a jeho kolaboranti páchajú tento zločin na Ukrajine. Odsúdenia toho zo strany humanitárnych organizácií, čo sa dalo čakať, niet,“ zdôraznil S. Šojgu.

 

O vojenskom umení
Samozrejme, že vo svojom vystúpení sa dotkol aj témy vojenského umenia. Konkrétne spomenul, že ruskí vojaci počas špeciálnej vojenskej operácie pozbavili lesku množstvo mýtov o prevahe západných vojenských štandardov.
„Už je očividné, že používanie západnej výzbroje a akoby najmodernejších metód plánovania operácií, spôsobov riadenia vojsk a ich prípravy, nedokáže zabezpečiť prevahu na bojovom poli!“ Špeciálna vojenská operácia, podľa neho, ukončila dominanciu kolektívneho Západu vo vojenskej oblasti, pričom Rusko je pripravené podeliť sa o svoje bojové skúsenosti so spriatelenými štátmi.

 

„Chcem ešte raz podtrhnúť, že na bojovom poli dnes nestojí proti ruskej zbroji nič unikátne a nezraniteľné. V mnohých prípadoch technika sovietskej výroby prekonáva svojimi bojovými kvalitami západné kusy. Máme údaje z objektívnej kontroly ničenia nemeckých tankov, amerických obrnených transportérov, britských rakiet a ďalších zbrojných systémov. Sme pripravení podeliť sa s partnermi o hodnotenia slabých miest západnej techniky,“ oznámil ruský minister a dodal, že Ministerstvo obrany RF podrobne študuje všetky údaje o výcvikových programoch OSU podľa natovských metodík a už to využíva pri zdolávaní protivníka. Získané skúsenosti sa používajú aj pri spracúvaní programov prípravy zahraničných vojenských špecialistov v ruských vojenských vzdelávacích zariadeniach.
Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov