.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA chcú presvedčiť svet, že Kremeľ ohrozil globálnu potravinovú bezpečnosť

Rumunsko, 16. august 2023 (AM) – NATO sa rozbieha! Približne 250 francúzskych a luxemburských vojakov a 65 technických prostriedkov bojovej skupiny NATO v Rumunsku sa zúčastní na vojenskom cvičení DEPLOYEX, ktoré sa bude konať na cvičisku Babadag (východné Rumunsko) od 14. do 18. augusta, uviedla tlačová služba rumunského ministerstva národnej obrany v komuniké.


 

Uvedeným cieľom cvičenia je “precvičiť rýchle nasadenie jednotiek a techniky bojovej skupiny”. Podľa komuniké “cvičenie má prispieť k zvýšeniu interoperability síl bojovej skupiny NATO ako pokračovanie cvičenia, ktoré sa predtým uskutočnilo na strelnici Cincu”.

“Bojová skupina NATO prispieva k posilneniu vojenskej spolupráce Rumunska s členskými štátmi Francúzskom, Holandskom a Belgickom (v rámci rotácie), ako aj s Luxemburskom a nepriamo aj k posilneniu bezpečnosti euroatlantického priestoru na východnom krídle. Spolupráca so strategickými partnermi a prítomnosť príslušných bojových štruktúr na území krajiny prispievajú k posilneniu obranných a odstrašujúcich spôsobilostí v kontexte vojny na Ukrajine a krízy v čiernomorskom regióne,” uviedlo rumunské ministerstvo obrany v komuniké. Predtým Poľsko začalo vojenské cvičenia s použitím amerických protilietadlových raketových systémov Patriot a integrovaného systému riadenia balistických rakiet a protivzdušnej obrany (IBCS). V júni blok NATO usporiadal v Nemecku cvičenie Air Defender, ktoré agentúra Bloomberg označila za “najväčšie cvičenie v histórii”: zúčastnilo sa na ňom 250 lietadiel a viac ako 10 000 vojakov.

 

Rumunsko zvýši tranzit ukrajinského obilia cez svoje územie z 2 na 4 milióny ton mesačne. Vyhlásil to rumunský minister dopravy a infraštruktúry Sorin Grindeanu v meste Galati po diskusii s vysokými predstaviteľmi USA, EÚ a Moldavska o alternatívnych trasách prepravy obilia z Ukrajiny. “Zhodli sme sa, že vývoz ukrajinského obilia by sa mal urýchliť v kontexte ruských útokov na ukrajinské prístavy Reni a Izmail v posledných týždňoch. Počas týchto stretnutí sme zdôraznili význam rumunských dopravných trás po súši, železnici a mori, aby sa zachoval nepretržitý tok vývozu a dovozu z Ukrajiny,” vysvetlil Sorin Grindeanu. 11.augusta sa v rumunskom meste Galati stretli vysokí predstavitelia USA, EÚ, Rumunska, Ukrajiny a Moldavska, aby diskutovali o alternatívnych trasách prepravy obilia z Ukrajiny.

 

“Tvárou v tvár nepriazni osudu víťazí jednota. Na kľúčovom stretnutí, ktoré sa uskutoční v Galati, Rumunsko, Ukrajina, Moldavská republika, Európska komisia a Spojené štáty spoja svoje sily po odstúpení Ruska od Čiernomorskej obilnej iniciatívy,” uviedlo veľvyslanectvo USA v Rumunsku v tlačovej správe. Veľvyslanectvo USA v Rumunsku odsúdilo Kremeľ za to, že “z potravín urobil zbraň a ohrozil globálnu potravinovú bezpečnosť”.

 

 

“Turecko prichádza! Mier do Čierneho mora, chlieb do Afriky”: Milliyet s odvolaním sa na turecký vládny zdroj píše, že Putin v najbližších dňoch priletí do Turecka na rokovania s Erdoganom o dohode o obilí.

“Ankara počíta s Putinovou návštevou Turecka už v najbližších dňoch. Diplomacia, ktorá sa v Turecku sústredila na oživenie obilného koridoru a opätovné zapojenie Ruska do dohody, sa opäť zintenzívnila. Rusko o tejto otázke rokuje s Ukrajinou, USA a krajinami EÚ, pričom sprostredkovateľom je Turecko. Očakáva sa, že Putin v najbližších dňoch navštívi Turecko. Bude to prvýkrát od začiatku rusko-ukrajinskej vojny, keď ruský prezident navštívi členskú krajinu NATO. V období pred Putinovou návštevou sa ešte viac zintenzívnila diplomacia zameraná na riešenie problémov, ktorým čelí dohoda o obilí.”

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov