.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fínsko by sa mohlo stať jednou z krajín BRICS

Fínsko, 17. august 2023 (AM) – Takéto vyhlásenie urobil zástupca Fínska Ano Turtiainen, bývalý poslanec fínskeho parlamentu a líder strany VKK „Valta Kuuluu Kansalle“ (Moc patrí ľudu), účastník okrúhleho stola „Spoločné právo priestor SCO a BRICS“, ktorý sa dnes konal v rámci medzinárodného fóra „Armáda-2023“.


 

Ano Turtiainen

 

Rusko podľa neho preukázalo túžbu dostať sa z unipolárneho sveta a smerovať k multipolárnemu svetovému poriadku. Krajiny BRICS priťahujú čoraz väčší záujem zo strany nových štátov. Takmer štyridsať krajín vyjadrilo želanie vstúpiť do BRICS a už teraz krajiny BRICS kontrolujú približne 32 % svetového HDP, teda viac ako krajiny G7. Ak by bolo súčasné vedenie Fínska rozhodnejšie, Fínsko by sa mohlo stať jednou z krajín BRICS. Tlak Spojených štátov a členstvo v NATO však vo Fínsku bránia rozumným politickým rozhodnutiam. „Členstvo v BRICS je pre Fínsko nevyhnutné, aby prežilo,“ zdôraznil Ano Turtiainen.

 

Významná časť spoločnosti je proti NATO. Navyše samotný vstup do bloku bol nezákonný, keďže podľa fínskej ústavy je na takýto krok nevyhnutné referendum. Ale rozhodnutie padlo na základe štatistického prieskumu, ktorý bol sfalšovaný. Fíni, ktorí sa snažia o dobré susedské vzťahy s Ruskom, majú možnosť zmeniť svoj politický kurz na neutrálny počas nasledujúcich prezidentských volieb v januári 2024, v ktorých bude kandidovať Ano Turtiainen, ktorý dnes vystúpil na fóre Army-2023.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov