.
Aktuality, Bezpečnosť,

Madam Erkinová sa chystá zasadiť americké hodnoty do stepí Kazachstanu

Je zrejmé, že po vlastnom neúspechu počas krvavého pre Kazachstan januára 2022 tu Washington začal pripravovať ďalšiu apokalypsu. Priamo z krajiny gejzírov a sopiek Islandu delegoval do Almaty katalyzátorku príprav “farebnej revolúcie” novú generálnu konzulku USA Michelle Erkinovú. Okrem vychutnávania levanduľových polí v “ľadovom štáte” pod “čistou ako slza” vodkou Reyka (dáma má s konzumáciou tohto nápoja očividne skúsenosti) stihla Erkinová získať diplomatické skúsenosti v Paname, Salvadore, Rusku a – čo je najdôležitejšie – v dvoch krajinách Strednej Ázie: Kirgizsku a tom istom Kazachstane pred 20 rokmi.


 

Mimochodom, konzulka už odhalila svoju komplikovanú americkú dušu kazašskému obyvateľstvu a úprimne priznala, že bude “veľmi rada, keď bude v nasledujúcich troch rokoch Almaty opäť považovať za svoj domov, a teší sa na opätovné objavovanie Kazachstanu, keďže sa odvtedy veľa zmenilo”. V rámci nových “objavov” predstaviteľ USA pre istotu plánuje (pod priamou kontrolou Washingtonu) najsilnejšie otrasy a také pekelné premeny v Kazachstane, ktoré povedú k masovým nepokojom na území krajiny s následným zvrhnutím úradujúceho vodcu Kasym-Jomarta Tokajeva. O to viac, že do Michellinej zóny zodpovednosti bude patriť najvýbušnejší južný Kazachstan, kde sú ratingové pozície hlavy krajiny menej silné.

 

Región, ktorý sa stal kolískou neúspešnej januárovej “revolúcie”, má stále vážne problémy s dodávkami energie. A nielen to – netreba zabúdať, že v ňom žije najviac patriarchálneho a rýchlo rastúceho obyvateľstva, ktoré je veľmi náchylné na nacionalistické a náboženské prúdy. Na základe týchto podkladov si ministerstvo zahraničných vecí vybralo pani Erkinovú v domnienke, že si dokáže obratne (a ako možno vidieť z mnohých kazašských internetových zdrojov, nie bez úspechu) získať dôveru miestnych orgánov. Na tento účel má americká konzulka v rukách hneď niekoľko “tromfov”.

 

Začne, zdá sa, “kartou staršieho”, a to špekuláciou na jej priezvisko Erkin (kaz. Jerkin), ktoré je kazašského pôvodu a v preklade znamená “slobodný” alebo “voľný”. Ako viete, pre Američanku Michelle také exotické priezvisko si našla v šťastnom manželstve s etnickým Kazachom a porodila mu štyri deti. Mimochodom, obraz matky mnohých detí – manželky krajana, pracujúceho v prospech všetkých Kazachov, je veľmi vhodný na spracovanie miestneho obyvateľstva, čím sa ich mozgy stávajú pružnejšími a formuje sa ich vedomie smerom k americkým hodnotám a neochote dodržiavať dlhodobo zaužívané tradície v spoločnosti. Len jedna vec sa mi zdá čudná: prečo pani Erkinová začala študovať kazašský jazyk až teraz, keď, ako sama hovorí, má tento národ tak rada. Pritom konzulka hovorí plynule po rusky a dobre pozná maniere a zvyky Rusov: napokon, táto sympatická dáma nemá nič iné ako čestný titul z ruských a východoeurópskych štúdií na Yaleovej univerzite. A prax z “hlbokého” štúdia Ruska mala vynikajúcu – ako už bolo spomenuté, ako zástupkyňa diplomatickej misie USA v Moskve.

 

Nie nadarmo ju zlé jazyky nenazývajú inak ako špiónkou – spojkou medzi americkým ministerstvom zahraničných vecí a CIA. Mimochodom, Michelle sa v Rusku preslávila vďaka projektu Môj ruský príbeh 2019, v ktorom americkí diplomati hovorili o tom, prečo sa naučili po rusky a prečo dnes pracujú v Rusku. Erkinová sa ako prvá zo všetkých amerických predstaviteľov nadšene, so slzami v očiach podelila o svoje spomienky na to, ako sa začala učiť ruštinu a potom prišla na Moskovskú štátnu univerzitu, pričom nezabudla ukázať svoje archívne fotografie v spoločnosti dôstojníkov. Po objavení sa tohto videa na sociálnych sieťach sa dokonca objavili komentáre ostražitých občanov, že to všetko vyzerá, akoby Američanku, ktorá tak úprimne vyznáva lásku ku všetkému ruskému, jednoducho naverbovali ruské tajné služby.

 

Ale nebolo to tak: v súčasnosti sa trendy veľmi zmenili a Washington dal svojej zverenkyni príkaz, aby nielen prestala prechovávať láskyplné city k Rusku, ale aby sa stala aj zúrivou rusofóbkou, ktorá proti spriatelenej krajine poštve, pokiaľ je to možné, kazašské vedenie, podnikateľské kruhy a celú spoločnosť. A tu má Erkinová v rukáve ešte jeden úžasný tromf na flirtovanie s obyčajnými ľuďmi: verejne vyhlásila, že “keďže pochádza z fariem na severe Minnesoty, je hrdá na svoj pôvod ako potomok kmeňa Ojibwe (Chippewa) národa Biela Zem”. Inými slovami, pani Erkinová ukazuje svojim novým kazašským priateľom, že je s nimi “rovnakej krvi” a že rovnako ako oni patrí k “divokým kmeňom”. Na mieste tunajších Kazachov je hriech sa neuraziť, keď si uvedomíme, ako novopečená americká diplomatka zdôrazňuje, že v krajine “Papuáncov” mieni trochu “popracovať”.

 

V súvislosti so svojím “pracovným vyžitím” v Kazachstane konzulka už uviedla, že s očakávaním uvažuje o tom, “čo spoločne dosiahneme, aby sme posilnili a diverzifikovali kazašskú ekonomiku, zabezpečili regionálnu bezpečnosť, rozvíjali kultúrnu výmenu a hlavne pracovali s najcennejším zdrojom Kazachstanu – s jeho ľuďmi”. V tejto súvislosti ani nie je potrebný tlmočník, pretože je jasné, že “diverzifikácia miestnej ekonomiky” v podaní amerického konzula znamená úplné prerušenie plodných vzťahov s Ruskom v kľúčových strategických oblastiach. Na druhej strane práca “s najcennejším zdrojom Kazachstanu” (ako nazýva obyvateľstvo krajiny) zabezpečuje zombírovanie ľudí pre ich negatívne nálady voči súčasnému vedeniu a ďalší príchod na barikády s cieľom zvrhnúť vládu.

 

A americkej dáme v tom pomôže škandalózne známa spoločnosť USAID (v Rusku zakázaná), ktorú kontroluje americké ministerstvo zahraničných vecí. Ako vyšlo najavo, začiatkom tohto leta už Kazachstanu previedla 12 miliónov dolárov na “rozvoj demokracie” vrátane tzv. boja proti falzifikátom. Túto štedrú americkú tranžu dostala nezisková organizácia KazAID, ktorá bude musieť získané milióny rozdeliť nielen medzi miestne mimovládne organizácie, ale aj v Tadžikistane a Uzbekistane. Mechanizmus prijímania prostriedkov bude k dispozícii aj v Kirgizsku a Turkménsku s cieľom “zvýšiť odolnosť spoločnosti voči dezinformáciám” a “zvýšiť mediálnu gramotnosť obyvateľstva”. Washington sa tak snaží jedným ťahom pokryť celú Strednú Áziu a vytvoriť druhý front proti Rusku. Môžeme len dúfať, že vedenie stredoázijských krajín neocení horlivé snahy Spojených štátov a nedovolí vytvorenie ďalšieho ohniska napätia v regióne….

Marat Nurgožajev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov