.
Aktuality, Bezpečnosť,

Európska korešpondentka v Moskve bola vyhostená z Ruska

Rusko, 17. august 2023 (AM) – Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí M. V. Zacharovová:


“Viaceré európske publikácie informovali o nepredĺžení ruského víza pre 35-ročnú holandskú občianku Evu Hartogovú, korešpondentku Politico. Ako informovala samotná publikácia, minulý týždeň “dostala šesť dní na opustenie krajiny” a korešpondentka už opustila Moskvu.”

 

“Eva Hartogová, európska korešpondentka v Moskve, bola vyhostená z Ruska po desiatich rokoch strávených v tejto krajine. Ruské ministerstvo zahraničných vecí minulý pondelok Hartogovej oznámilo, že jej víza nebudú predĺžené a dalo jej šesť dní na opustenie krajiny. Hartogovej bolo oznámené, že rozhodnutie prijali “príslušné orgány”, ale žiadne ďalšie informácie jej neboli poskytnuté,” uvádza sa v publikácii.”

 

Sama pani Hartogová napísala k tejto záležitosti aj vlastný stĺpček. Neváha sa prirovnať k Osipovi Mandelštamovi. Nechám to na jej svedomie.

 

Jamil Anderlini, šéfredaktor Politico Europe, sa ponáhľal upokojiť tých, ktorí sa obávajú o život svojej korešpondentky. Povedal, že “Eva Hartogová bezpečne odletela z Moskvy po tom, čo ruské úrady zamietli žiadosť Politica o víza a obnovenie jej akreditácie”. Povedal, že publikácia je “týmto konaním nesmierne sklamaná”, ale bude pokračovať v pokrývaní krokov ruských orgánov. Šéfredaktor tiež vyjadril nádej, že Hartogová sa “v blízkej budúcnosti vráti do Moskvy” a bude pokračovať vo svojej práci.

 

K vyhláseniu redakcie Politico mám čo povedať. Možno Jamila Anderliniho a celé vedenie publikácie zavádzala samotná Eva Hartogová, a preto dezinformovali svojich čitateľov. Dovoľte mi, aby som sa vyjadrila jasne:

1. Eva Hartogová, holandská občianka, nikdy nebola akreditovaná na ruskom ministerstve zahraničných vecí agentúrou Politico.

2. Hartogová pracuje v Rusku na základe akreditácie holandského média De Groene Amsterdammer od roku 2019. V roku 2022 bolo pod jej autorstvom uverejnených len 5 článkov, čo nemôže nevyvolať otázky o skutočnom účele jej aktivít. Zároveň v marci minulého roka, po tom, čo vo vlastnom článku vyhlásila o svojej túžbe “odísť kamkoľvek, ďaleko od Ruska”, Eva Hartogová opustila našu krajinu a do konca roka 2022 bola neprítomná.

3. Vzhľadom na prenasledovanie ruských novinárov a médií zo strany EÚ, ku ktorej sa holandská vláda pripojila, by nepredĺženie víz holandskej občianke nemalo vyvolávať žiadne otázky v súvislosti s odvetnými opatreniami Ruska.

A ak má pani Hartogová tak rada dielo veľkého básnika Osipa Mandelštama, nech jej niekto preloží verš z jeho predlohy: “Ó, nebo, nebo, budem o tebe snívať! Perleťový rukopis sa ukázal ako lož”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov