Generálplukovník Alexander Syrskij veliteľ pozemných ukrajinských ozbrojených síl
Aktuality, Bezpečnosť,

Rezervy ukrajinských vojsk smerujú ku Kupjansku a Limanu

Rusko, 17. august 2023 (AM) – Vo vysielaní ukrajinskej televízie oznámil hovorca východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, že ukrajinské velenie presúva rezervy na limanský a kupjanský úsek frontu, kde prebieha ofenzíva ruských vojsk. Aktuálne interpretácie tohto vyjadrenia môžu byť dve.


 

 

1. Ide o snahu prikryť presun ukrajinskej 82. výsadkovej útočnej brigády pod Rabotino. V tomto prípade si treba uvedomiť, že 82. a 46. výsadkové útočné brigády boli asi posledné väčšie bojaschopné útvary, ktoré malo ukrajinské velenie v strategických rezervách.
2. Môže ísť o prvotné priznanie si problémov už aj z ukrajinskej strany v situácii, kedy sa hrot ruského útoku dostal do vzdialenosti 7 km od mesta Kupjansk, bola prevedená nútená evakuácia civilného obyvateľstva a mesto sa podľa všetkého mínuje a opevňuje v očakávaní bojov na štýl mäsového mlynčeka v Arťomovsku/Bachmute.

 

 

Zároveň to znamená, že rezervy presunuté na úseky ruského postupu nemôžu byť nasadené na iných miestach, ktoré mali byť v ťažisku ukrajinskej protiofenzívy. Môže to byť konkrétny signál o jej porážke a zastavení, prípadnom prechode ukrajinských vojsk do strategickej obrany a prenechaní iniciatívy Rusom. Tí však nemusia byť pripravení, nevyhlásili mobilizáciu a bojujú len časťou svojho potenciálu.

 

 

Kupjansk ako taký by bol najdôležitejším dopravným a železničným uzlom (mestská časť Kupiansk-Uzlovoj je prakticky veľkou železničnou stanicou) v oblasti, ktorý umožnil optimálne zásobovanie ruských vojsk po jeho obsadení dňa 27.2.2022. Po ukrajinskej ofenzíve v charkovskej oblasti bol Rusmi opustený dňa 10.9.2022. Ak bude výsledkom ukrajinskej protiofenzívy jeho dobytie Rusmi, nespokojnosť predstaviteľov krajín, odkiaľ ukrajinským vojskám prúdi pomoc by mohla destabilizovať aj vnútropolitickú situáciu na Ukrajine.

 

 

Minimálne pokiaľ ide o ukrajinskú protiofenzívu, páchne tu zlomovým momentom. Bezpochyby budú ukrajinské vojská skúšať preraziť minimálne do štátneho sviatku 24.8. Ak nedôjde k úspechu dovtedy, útočiť už pravdepodobne budú len trošku retardované slovenské masmédiá. Tie by nás ináč ešte asi skúšali skloniť k análnym testom a povinnému očkovaniu. V západnej tlači sa už pritom objavujú pochybnosti, či bude ochota znovu vyzbrojiť ukrajinské vojská po ich prípadnej porážke v protiofenzíve, bez ohľadu na prípadnú totálnu ukrajinskú mobilizáciu. Zatiaľ to vyzerá ako pravdepodobná možnosť. V encyklopédii tejto vojny je možné pomaly vypĺňať kolonku „Výsledok” v kapitole „Ukrajinská letná protiofenzíva 2023″. Nápisom „Drvivé víťazstvo Ruska”.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 16. augusta 2023
▪️Ruské jednotky spustili sériu útokov na prístavnú infraštruktúru v meste Reni v Odeskej oblasti. Prístav na Dunaji je aktívne využívaný ukrajinskými ozbrojenými skupinami a je legitímnym vojenským cieľom.
▪️Jedným z predpokladov útokov na čiernomorské prístavy môže byť aktivácia vzdušného prieskumu NATO v čiernomorskom regióne.
Takéto udalosti často predchádzajú masívnym útokom dronov na ruské územie.
▪️Na hranici Brjanskej oblasti bol zmarený ďalší pokus ukrajinskej sabotážnej skupiny o prelomenie. Ruská pohraničná stráž objavila a zničila malý oddiel šiestich ľudí.
▪️Na kupjanskom sektore frontu ustupujú jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pod náporom ruských síl. Ukrajinské formácie podľa predbežných údajov opustili Sinkovku, na okraji ktorej v posledných dňoch prebiehajú boje.
▪️V sektore Vremievsky, potom čo sa Urožayne presunul do „šedej“ zóny, jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pokračovali v útokoch južným smerom. Ruské jednotky zas zadržiavajú postup Kyjeva na okraji dediny Zavetnoe Želanie.
▪️Na Orechovskom sektore frontu priviedlo velenie ozbrojených síl Ukrajiny do boja záložné jednotky a zvýšilo tlak na Rabotino. Momentálne sa bojuje v centre obce, ktorej južná časť je pod kontrolou ruských jednotiek.
▪️Po zničení vylodenia Ozbrojených síl Ukrajiny v blízkosti Kazačich Lagerej sa začali aktívne práce, aby sa v budúcnosti zabránilo podobnému scenáru. Ruské delostrelectvo takto robí masívne údery na exponované ukrajinské pozície na ostrovoch v delte Dnepra.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov