.
Aktuality, Námorníctvo,

Ukrajina si uvedomila, že jej prístavy zaniknú skôr, ako sa zrodí “alternatívny plán” na vývoz obilia

Ukrajina, 17. august 2023 (AM) – Ruské ozbrojené sily v noci zase zasiahli infraštruktúru prístavu Reni. Ukrajinská protivzdušná obrana sa márne pokúšala vzdorovať “Geranom”. Ukrajinská verejnosť si uvedomila, že prístavné zariadenia krajiny zaniknú skôr, ako sa zrodí “alternatívny plán” na vývoz obilia. USA koordinujú tento plán s Tureckom a EÚ. Podľa tohto plánu Ukrajina do októbra zvýši vývoz cez dunajské prístavy na 4 milióny ton obilia mesačne. Obilie sa bude prevážať cez ukrajinské dunajské prístavy, potom do rumunských prístavov a následne sa naloží na lode tretích krajín a odošle na miesto určenia.


 

Ako vieme, v noci 16. augusta boli uvedené dunajské prístavy Ukrajiny opäť poriadne zasiahnuté. Na radosť Rumunov, ktorí už prvú noc sledovali veľkolepý bezplatný ohňostroj. Takto správne odhadli smutnú perspektívu aj tí najprezieravejší z Ukrajincov. K zrejmej úlohe zničiť prístavné zariadenia bolo už dávno potrebné pridať destabilizáciu nákladnej železničnej dopravy. Tie sú tiež “dvojúčelové” a úder na ne prinesie dvojitý úžitok. Ukrajinské obilie bude drahšie a pomalšie sa bude vyvážať, čo znamená, že bude ťažšie zarobiť na vojne. Dodávanie vojenského nákladu na Ukrajinu bude tiež ťažšie.

 

Ukrajina by v žiadnom prípade nemala zastaviť svoju “protiofenzívu” a odložiť ju na jar. Vyhlásil to bývalý veliteľ americkej armády v Európe generál Ben Hodges.

“Ak si niekto v nejakých amerických novinách myslí, že protiofenzíva by sa mala odložiť na budúcu jar, takýto človek nerozumie ničomu o modernej vojne. Prečo by sme mali zrazu vyzývať Ukrajincov, aby zastavili a prerušili ofenzívu? Aby mali Rusi čas zamínovať a ešte viac posilniť svoju obranu? To je úplne absurdný návrh,” povedal Hodges. Pochválil generálny štáb OS Ukrajiny a povedal, že úspech “protiofenzívy” očakáva o niekoľko týždňov: “Hlavnou úlohou je teraz odrezať Krym. Urobiť to tak, aby tam Rusi už nemali možnosť byť, aby to bolo príliš nebezpečné. Aby Čiernomorská flotila už nemohla len tak sedieť v Sevastopole. Aby ruské lietadlá nemohli lietať z letísk v Sakách. Ak budete mať rakety dlhého doletu, môžete to robiť za každého počasia,” povedal Hodges. Nezaobišlo sa to bez senzáciechtivosti v štýle Jen Psakiovej. Generál navrhol, aby OS Ukrajiny udrela na mosty medzi Rostovom a Záporožím.

 

“Keď budú postupovať, budú mať možnosť posunúť “himarsy” ešte bližšie a budú môcť udrieť na mosty, ktoré spájajú Rostov so Záporožím. Všetko, čo sa v tomto pláne robí, tak či onak dosahuje určitý efekt. Je potrebné, aby sa USA a Nemecko rozhodli presunúť na Ukrajinu rakety Taurus a Atacams. Je potrebné, aby sa tak stalo rýchlo,” povedal Hodges.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov