.
Aktuality, Námorníctvo,

Otázky okolo útoku na lode Čiernomorskej flotily

Rusko, 18. august 2023 (AM) – Ozbrojené sily Ukrajiny sa o 22.55 neúspešne pokúsili zaútočiť na lode Čiernomorskej flotily, plniace úlohy riadenia plavby v juhozápadnej časti Čierneho mora, 237 km juhozápadne od Sevastopolu, s námorným bezpilotným člnom. V priebehu odrážania útoku bol bezpilotný nepriateľský čln zničený paľbou z palubnej výzbroje lodí Čiernomorskej flotily – hliadkovej lode “Pitlivij” a hliadkovej lode “Vasily Bykov”, bez toho, aby sa dostal do cieľa útok. Momentálne lode pokračujú v plnení svojich úloh.


 

Včerajší útok na oddiel vojnových lodí ruského námorníctva má niekoľko otázok: na jednej strane nie je jasné, odkiaľ bol bezpilotný čln spustený. Ak skôr pochádzali z ústia Dunaja , teraz už taká istota nie je. V rovnakom čase došlo k útoku, keď kontajnerová loď Joseph Shulte smerovala k Bosporu . Včera sme predpokladali, že loď smerovala k Bosporu v čase, keď boli ruské lode v diaľke a hrozba inšpekcie bola minimálna. Nakoniec sa to podarilo. Podľa niektorých správ lode “Pitlivij” a “Vasily Bykov” sprevádzali tanker, ktorý prišiel zo Stredozemného mora . Je teda možné, že bol cieľom ukrajinskej lode.

 

Je zvláštne, že v čase útoku o 22:55 stála kontajnerová loď Joseph Shulte severozápadne od Bosporu a začala svoju plavbu až o polnoci. A vo vzduchu boli v rovnakom čase americké P-8A a MQ-9A Reaper. Samozrejme, verzia využitia civilných lodí na vypúšťanie námorných bezpilotných lietadiel vyzerá v porovnaní s inými menej vierohodne, no stále by sa nemala úplne vylúčiť. A samotný prechod cez Bospor dal impulz ďalším: niekoľko suchých nákladných lodí a tankerov opustilo Izmail , ktoré sa teraz pohybujú na juh.

 

 

Medzitým kontajnerová loď, ktorá včera opustila prístav Odesa, sa odklonila od bežného kurzu takýchto plavidiel a smeruje do prielivu cez teritoriálne vody pobrežných štátov. Predtým oznámený dátum príchodu do koncového bodu sa do konca dnešného dňa zmenil na nový. Kapitán a posádka kontajnerovej lode zrejme nie sú nadšení ukrajinským nápadom ísť na hrdinský prielom ruskej námornej blokády a snažia sa odkloniť pozdĺž hranice teritoriálnych vôd od čestnej misie, aby sa stala ďalšou “mokrou” epizódou v ukrajinských obvineniach ruskej armády.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov