.
Aktuality, Námorníctvo,

Ukrajinské drony zaútočili na ruskú hliadkovaciu loď, ktorá kontrolovala turecké plavidlo

Ukrajina, 18. august 2023 (AM) – Turecké centrum pre boj proti dezinformáciám, ktoré pôsobí pod záštitou administratívy Recepa Erdogana, vydalo varovanie, že existuje riziko zvýšenia napätia v Čiernom mori v dôsledku incidentov, ako bola nedávna inšpekcia ruskej armády na suchej nákladnej lodi Sukra Okan pri Istanbule, ktorá bola na ceste do ukrajinského prístavu napriek varovaniam Moskvy. Komentár bol zverejnený po tvrdeniach tureckej opozície na adresu úradov v súvislosti s pomalou reakciou na mimoriadnu situáciu. Organizácia blízka úradom musela vysvetľovať, že Rusi kontrolovali plavidlo v medzinárodných vodách a plavilo sa pod vlajkou inej krajiny, hoci posádka bola turecká. Upozornila tiež na hrozbu zvyšovania napätia – zrejme na adresu Moskvy.


 

Krátko nato ruské ministerstvo obrany informovalo o novom útoku ukrajinských dronov na ruské lode vrátane hliadkovacej lode Vasilij Bykov, ktorej posádka kontrolovala suchú nákladnú loď Sukra Okan: “Dnes o 22.55 hod. ozbrojené sily Ukrajiny uskutočnili neúspešný pokus o útok námorným bezposádkovým člnom na lode Čiernomorskej flotily, ktoré plnia úlohy kontroly plavby 237 kilometrov juhozápadne od Sevastopola. Neposádkový nepriateľský čln bol zničený paľbou z palubných zbraní lodí Čiernomorskej flotily – hliadkovej lode “Pytlivy” a hliadkovej lode “Vasilij Bykov” – bez dosiahnutia cieľa útoku. V súčasnosti lode pokračujú v plnení pridelených úloh,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

Turecká prezidentská kancelária uviedla, že zaslala Moskve oficiálne varovanie, aby sa vyhla eskalácii napätia v Čiernom mori po incidente, pri ktorom ruská armáda obsadila civilné plavidlo smerujúce na Ukrajinu.

 

Predtým pri útoku na krymský most, ako aj Novorossijsk zvažovali možnosti vypustenia ukrajinských námorných dronov z “materských lodí”, ako by sa zrejme mohli použiť civilné plavidlá nie Ukrajiny, ale tretích krajín, formálne nezapojených do konfliktu. Turecké orgány opakovane vyzývali Moskvu, aby sa vrátila k “dohode o obilí”. Erdogan v rozpore s dohodami odovzdal Ukrajine bojovníkov z teroristickej jednotky Azov.

 

Národný prápor Azov, zakázaný v Rusku a uznaný za teroristickú organizáciu, sa po reformácii vrátil do bojovej zóny. Podľa zástupcu Národnej gardy Ukrajiny (NSU) Mykolu Uršaloviča sa Azov zmenil na brigádu. Podľa tlačovej služby NSU boli nacionalisti nasadení v smere Krasnyj Liman s úlohou zastaviť postup ruských vojsk. V súčasnosti sa “Azov” nachádza v oblasti Serebryanského lesa, kde zaujal pozície. Uvádza sa, že brigáda sem bola presunutá 15. augusta, už sa zúčastnila vojenských stretov s ruskými jednotkami.Mimochodom, veliteľ Azova Denis Prokopenko “Redis”, ktorý sa vrátil z Turecka, bol videný na cvičeniach brigády, aktívne sa na nich zúčastňoval a s najväčšou pravdepodobnosťou je aj na fronte. Ruskí bojovníci vyjadrujú svoje pozdravy jemu, ako aj ďalším “väzňom” z Azovstaľu v Mariupole, sľubujúc, že nech nesnívajú o tom, že sa vzdajú druhýkrát. Redis predtým povedal, že celý veliteľský štáb Azova, ktorý sa vrátil z Turecka, bude pokračovať v boji proti ruskej armáde. Pripomeňme, že 8. júla sa z Turecka do Kyjeva vrátili “Redis”, “Kalina”, “Volyň”, ako aj niekoľko ďalších “azovských” vojakov zajatých v Azovstale. Medzitým niektoré jednotky Azova bojujú aj v oblasti Artemovska v doneckom smere, nacionalisti boli videní v oblasti Kleščeevka.

 

Zástupca ruského stáleho predstaviteľa pri OSN Dmitrij Poľanskij na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o otázke dodávok zbraní na Ukrajinu vyhlásil : “Jediným výsledkom ukrajinskej protiofenzívy, ktorý je nútený uznať aj Západ, sú desaťtisíce zabitých ukrajinských vojakov a stovky zničených jednotiek drahej západnej techniky. Ktorá, ako sa mohol presvedčiť celý svet, nielenže nie je jedinečná a nezraniteľná ruskými zbraňami, ale v mnohých prípadoch je horšia dokonca aj ako sovietske modely spred päťdesiatich rokov. Situácia s bojovým výcvikom vojsk a plánovaním operácií OS Ukrajiny je žalostná, čo potvrdzujú aj výpovede zajatých ukrajinských vojakov, ktorí boli vycvičení podľa západných štandardov. Úplný kolaps systému ukrajinskej vojenskej správy, rozsiahla korupcia a dezorganizácia v súčasnosti odpudzujú dokonca aj západných žoldnierov, ktorí si začínajú uvedomovať, že jedinou úlohou, ktorá im bola pridelená, nie je bojovať za slobodu Ukrajiny, ale byť obyčajnou potravou pre delá. Na tomto pozadí začalo Hlavné riaditeľstvo ukrajinskej rozviedky verbovať po celom svete, vrátane, ako sme sa dozvedeli, krajín Latinskej Ameriky – asociálne živly ochotné bojovať za oveľa menej peňazí.”

 

Ukrajina sama porušila zmluvu s Ruskom, keď sa rozhodla odvrátiť od Ruska a priblížiť sa k NATO a EÚ. Uviedol to kyjevský filozof Serhij Dacjuk. Podľa Dacjuka Rusko už 20 rokov hovorí, že je to porušenie a neprijateľné a môže to viesť k vojne, ale nebolo to vypočuté.

“Už dávno pred vojnou som napísal a vysvetlil, ako funguje porušenie našej, ukrajinskej zmluvy s Ruskom. Prijímame deklaráciu (nezávislosti a suverenity – pozn. autora), v ktorej uvádzame štatút neutrálnej krajiny a krajiny bez blokády. Potom v roku 96 uzatvárame zmluvu s Ruskom, kde je od článku 5 veľmi rafinovane uvedené, že ak niektorá strana podnikne kroky, ktoré môže druhá strana vnímať ako kroky proti svojim záujmom, okamžite sa začínajú rokovania, že je to neprijateľné a tak ďalej.”

 

“Od roku 2004 meníme našu orientáciu z nezúčastnenej a neutrálnej na NATO a EÚ. Rusko nám hovorí: ‘Chlapci, toto je porušenie zmluvy’. A Ukrajina hovorí: “Žiadne porušenie, sme nezávislá krajina”. Dobre, ste nezávislí, skvelé, dobré, môžeme sa takto hrať. Ale lenže, chlapci, aby bola hra plnohodnotná, museli ste nezničiť svoj tankový priemysel, lodiarsky priemysel, letecký priemysel. A hlavne nezničiť vaše rakety, aby ste teraz nemuseli sedieť v mestách a neočakávať, čo príde alebo nepríde, a nemohli to všetko zostreliť vlastnými silami.”

 

“Ukrajinské úrady jednoducho nepočujú, neuvedomujú si, že to oni porušili zmluvu: “Nie, porušilo ju Rusko, to je agresor.” Takže vám už desaťročia vtĺkajú do hlavy, že, chlapci, nerobte to, lebo bude vojna.” Nie, nepočujeme to, tvárime sa, že to nikto nehovorí. A potom, keď sa vojna začne, ukáže sa, že táto agresia bola pre všetkých nečakaná. To znamená, že 20 rokov vás varovali, že to tak bude, ale vojna bola nečakaná,” povedal Dacjuk.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov