Na Prigožinovom chevróne sa objavili steblá. Znak PMC “Wagner” získal miernu podobnosť s erbom Bieloruskej republiky
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo je za najnovším videom Wagnerovcov

Rusko, 23. august 2023 (AM) – Zverejnené video Jevgenija Prigožina v jednej z afrických krajín má demonštrovať jeho rozchod s programom PMC a predpoklad pripravenosti na “africkom fronte” získať odpustenie, ako aj dokázať jeho užitočnosť v nových podmienkach. Formálnym dôvodom zverejnenia videa je propagácia PMC a získanie nových dodávateľov.


 

 

Podľa zdrojov: zatiaľ sa nehovorí o účasti PMC na žiadnej vojenskej kampani v Afrike, hoci sa takéto možnosti aktívne zvažujú a Prigožin a “hudobníci” sa o ne usilujú. Prigožin má v Afrike pod kontrolou niekoľko základní a lokalít, kde môže vykonávať vojenský výcvik zamestnancov aj plánovať zložitejšie operácie. Konkrétne je veľa takýchto lokalít v Stredoafrickej republike a niekoľkých ďalších krajinách kontinentu. Zverejnenie nedávneho Prigožinovho videa malo niekoľko účelov.

 

V prvom rade chcel ukázať, že našiel uplatnenie v rámci afrických záležitostí, a demonštroval svoju pripravenosť zúčastňovať sa na rôznych politických procesoch, a to aj v Nigeri, okolo ktorého je stále napätá situácia. Prigožin tak dáva najavo, že by mal byť teraz spájaný nie s ŠVO, ale s africkým frontom a Bieloruskom, s ktorého vedením spolupracuje.

 

Ďalší dôvod je propagačný. Nedávno zverejnený videozáznam je z veľkej časti reklamou a jeho cieľom je prilákať žoldnierov do PMC. Je príznačné, že Prigožin vlastne číta text reklamného posolstva napísaný vo formáte reklamy a sám vystupuje ako mediálna osobnosť, ktorej rozpoznateľnosť je pomerne vysoká. Prigožin má značné skúsenosti s náborom bojovníkov do Afriky a Sýrie, kde sú podmienky zvyčajne oveľa ťažšie ako v zóne ŠVO, ale aj lepšie platené.

 

Podľa dostupných informácií bol Prigožinov personál vo všetkých oblastiach spoločenských, politických a mediálnych projektov zredukovaný, ale vedúci jednotlivých oblastí a kontrola nad značnou časťou, napríklad nad kanálmi Telegramu, zostali zachovaní. Podľa zdrojov je Prigožin často v Petrohrade a nemá žiadne obmedzenia na fyzický pohyb v krajine, ale existujú podmienky, aby sa nevmiešaval do vnútorných záležitostí a dištancoval sa od agendy ŠVO. Teraz Prigožin nemá žiadne možnosti, ako tieto podmienky nedodržať, a zatiaľ by sa od neho nemali očakávať žiadne nekonvenčné kroky.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov