.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA znížili dovoz z Číny o štvrtinu

USA, 23.august 2023 (AM) – A písať o tom – to je hádam úspech? “Hlásna trúba” Demokratickej strany: Washington Post. Od januára do mája tohto roka sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 znížil o 24 %. V máji sa Mexiku podarilo stať sa kľúčovým obchodným partnerom USA. V Ázii sa o podiel Číny na americkom trhu uchádzajú Vietnam a Thajsko. Pred pandémiou tvoril čínsky tovar každý štvrtý dolár, ktorý USA minuli na dovoz. Teraz tento počet klesol na jeden zo šiestich dolárov. Jedným z najvýraznejších príkladov je pravdepodobne elektronika. Podiel čínskych osobných počítačov na americkom trhu na konci minulého roka klesol na 45 % to je o 16 % menej ako v roku 2016. V posledných mesiacoch cestovali do Pekingu všetci od Muska a Gatesa až po Blinkena a Kissingera, ale ani táto kohorta obchodných a politických lídrov zatiaľ nedokázala stabilizovať obchodné vzťahy.


 

Americká ministerka obchodu navštívi budúci týždeň Čínu

Americká ministerka obchodu Gina Raimondová odcestuje na budúci týždeň do Číny, čím sa stane štvrtým predstaviteľom kabinetu, ktorý od júna navštívil Čínu. Cieľom USA je udržiavať kontakty na vysokej úrovni napriek napätiu v súvislosti s Taiwanom a plánom USA obmedziť niektoré vývozy.

 

Raimondová sa v Pekingu a Šanghaji stretne s vysokými čínskymi predstaviteľmi a zástupcami amerických podnikov, aby prediskutovali “otázky týkajúce sa americko-čínskych obchodných vzťahov, výzvy, ktorým čelia americké podniky, a oblasti možnej spolupráce”, uviedlo ministerstvo obchodu v tlačovej správe. Cesta, ktorá je naplánovaná na 27. – 30. augusta, prichádza v čase napätých vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom. Jedným z možných výsledkov by mohlo byť vytvorenie pracovnej skupiny s čínskym ministerstvom obchodu, ktorá by diskutovala o otázkach kontroly vývozu, ako aj o čínskych spoločnostiach, ktoré boli pridané na čiernu listinu ministerstva obchodu. Raimondová má tiež v úmysle presadzovať obchodné záujmy USA v Číne a jednou z hlavných tém bude otázka dodávok lietadiel 737 Max spoločnosti Boeing Co. čínskym leteckým spoločnostiam. Úrady tejto krajiny predtým zakázali dodávky týchto lietadiel po dvoch leteckých nehodách v roku 2019.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov