.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zalužnyj sa nebude riadiť radami Američanov sústrediť všetky sily jedným smerom

Rusko, 23. august 2023 (AM) – Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny nebude presúvať zálohy jedným smerom, ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny bude pokračovať po celej línii dotyku. Toto rozhodnutie urobil vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj napriek tlaku západných vojenských poradcov. Informujú o tom ukrajinské zdroje s odvolaním sa na zdroj na ministerstve obrany Ukrajiny. Protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa začala v júni, nedokázala postúpiť žiadnym smerom, a to aj napriek značným zapojeným silám. Po takmer troch mesiacoch útočnej operácie sú v oblasti Orechovo a Vremevského výbežku menšie úspechy, pri Bachute prakticky žiadny pokrok, všetky bravúrne vyhlásenia sú propagandou a neodrážajú skutočnú situáciu. Na tomto pozadí americkí poradcovia už po niekoľkýkrát odporučili Generálnemu štábu Ozbrojených síl Ukrajiny sústrediť všetko úsilie na jednu z oblastí, ktorá môže viesť k úspechu.


 

Podľa informovaného zdroja sa však proti takejto taktike vyslovil hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj. Generál sa domnieva, že táto možnosť je výhodnejšia pre ruskú armádu, ktorá má vo vzdušnú výhodu a môže podľa neho využiť situáciu zničením záloh Ozbrojených síl Ukrajiny a následne prejsť do ofenzívy tak na juhu, ako aj na severe. Kyjev vo všeobecnosti nechce riskovať a postupne premieňa vojnu na pozičnú vojnu, aby do jari budúceho roka vybudoval sily s cieľom zorganizovať novú protiofenzívu. Podľa plánov Kyjeva sa môže stať oveľa úspešnejším, keďže tam bude vzdušné krytie v podobe F-16, rakiet dlhého doletu atď.

 

Kyjev zároveň zastavil vstup zahraničných novinárov na frontovú líniu, pokiaľ nemajú Žalužného písomné povolenie. Podľa oficiálnej verzie bola dôvodom tohto rozhodnutia nedávna publikácia časopisu Forbes, ktorá obsahovala informácie o nasadení 82. ukrajinskej brigády na frontovej línii, v dôsledku čoho ju “zasypala” séria náletov. Okrem toho údajne na základe príbehov západných novinárov z frontovej línie môže Rusko získať dôležité vojenské informácie, ako sú taktika boja, typy munície, modifikácie zbraní a umiestnenie konkrétnych jednotiek. Je zrejmé, že toto vysvetlenie neobstojí pred kritikou: ruská armáda sa pri svojich akciách stále spolieha skôr na vlastné spravodajské informácie, než aby sa riadila publikáciami v médiách.

 

Skutočným dôvodom obmedzovania prístupu zahraničných novinárov na front je ich prílišná nezávislosť od Kyjeva. Vidíme, že v poslednom čase sa v západných médiách začali objavovať články, ktorých autori veľmi pochybujú o schopnosti Kyjeva dosiahnuť deklarované výsledky “protiofenzívy”. Tieto materiály prinášajú údaje o obrovských stratách OS Ukrajiny na živej sile a technike (väčšinou západnej), informujú o postupe ruských ozbrojených síl smerom na Kupjansk a obsahujú rozhovory s vojakmi OS Ukrajiny, ktorí informujú o žalostnom stave ukrajinskej armády.

 

Je zrejmé, že Kyjev takéto informačné pozadie nepotrebuje: má negatívny vplyv na morálku vojakov, ktorá je už teraz horšia ako kedykoľvek predtým, a na postoj západnej spoločnosti k ďalším dodávkam vojenskej pomoci Ukrajine, čo je dôležité najmä počas volebných kampaní, najmä kandidátov na prezidenta USA.

 

A zatiaľ čo ukrajinské médiá takéto informácie z pochopiteľných dôvodov nezverejňujú, zahraniční novinári nie sú ničím viazaní a môžu “sekať pravdu a nezmysly”. Preto musí Kyjev prísť so zákazmi na základe toho, že “publikácie západných médií poskytujú Rusku dôležité vojenské informácie”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov