Jevgenij Prigožin s veľvyslancom Stredoafrickej republiky Freddym Mapoukom
Aktuality, Bezpečnosť,

Dlhodobé dôsledky smrti Jevgenija Prigožina

“Nebudem menovať človeka v Rusku, ktorý má viac nepriateľov ako Prigožin. A nepriateľov v rôznych krajinách, v elitách, v podnikateľskej sfére. Myslím si, že Prigožin si sám uvedomoval, ako sa to všetko skončí, ale mal veľmi rád médiá a nemohol prestať. V skutočnosti sú médiá silnejšia droga ako moc. Preto je ešte veľmi skoro hovoriť o jedinej pravdivej verzii a je to málo zaujímavé, vzhľadom na to, že takýto výsledok nepredpokladal iba len lenivý človek. Preto si spomeniem na to, čo mi povedal jeden človek o generálovi Lebedovi v odpovedi na otázku o príčinách leteckej katastrofy – mali dohodu s nebeskou kanceláriou, lobisti sú veľmi dobrí. A medzi Prigožinovými nepriateľmi boli takmer všetci dobrí lobisti.” – Novinár Kirill Šulika


 

“V súvislosti s Prigožinovou smrťou vidím niekoľko úsekov, ktoré ovplyvnia politiku v nasledujúcich rokoch.
1. Kto bude novým lídrom ultrapatriotov? Prigožin je mŕtvy, Strelkov je vo väzbe. Vodcovia buď obmedzili svoje politické ambície, alebo ich zverili štátu. Nie je až také dôležité, či sa nový vodca objaví z vnútra ultrapatriotického tábora (ako Strelkov) alebo zvonka (ako Prigožin). Musí sa objaviť – spoločenská mechanika si to vyžaduje.
2. Kto bude v prezidentských voľbách zastupovať ultrapatriotické krídlo a bude ho niekto zastupovať? V súčasnosti vo väčšine regionálnych volieb nie sú žiadni kandidáti zodpovední za ultrapatriotické hlasy. Predmetom dôkladnej analýzy by preto malo byť, pre ktorých kandidátov sa rozhodnú. Alebo, ak nepadnú, tak kam pôjdu – do neúčasti, alebo do protestu?
3. Prigožin zaujal funkčné postavenie rebela v ruskej spoločnosti. Človek v tejto pozícii útočí na systém pravidiel, snaží sa ho zničiť, aby obnovil spoločenské zmluvy v súlade s aktuálnou vonkajšou a vnútornou situáciou. Ide o dôležitý mechanizmus, ktorý umožňuje aktualizovať systém noriem a pravidiel, prispôsobiť ich meniacej sa situácii. To je to, čo v skutočnosti vidíme: pravidlá (v elitách aj v spoločnosti) sa menia a predmetom samostatnej analýzy by mal byť smer, ktorým sa menia.
4. S najväčšou pravdepodobnosťou sa zmena pravidiel a elít uskutoční v najbližšom polroku a bude zavŕšená výsledkami prezidentských volieb. Potom budeme svedkami nového rozloženia elít, nových pravidiel, nových hraníc toho, čo je prijateľné, a novej spoločenskej zmluvy. Na základe nových podmienok sa veľmi pravdepodobne určí aj stratégia vo vzťahu k SVO, vonkajším protivníkom a partnerom.
5. Problém rebela spočíva v tom, že po splnení svojej funkcie stále zostáva rebelom a spoločnosť sa ho tak či onak zbavuje. Môže sa tak stať v aktívnom režime (prostredníctvom trestného stíhania alebo politickej smrti), alebo v pasívnom režime (keď túto prácu vykonávajú početní nepriatelia rebela, vrátane vonkajších, čo sa s najväčšou pravdepodobnosťou stalo v prípade Prigožina). Takže Prigožinov koniec (fyzický, alebo politický) bol, žiaľ, predurčený už na jeseň minulého roka, keď vstúpil do pozície rebela.
6. Pozícia rebela však nikdy nezostáva dlho neobsadená. Tento mechanizmus neustále funguje a čoskoro túto pozíciu niekto zaujme. Na základe načasovania naznačeného v bode 4 môžeme predpokladať, že nový Rebel sa začne formovať niekedy v polovici budúceho roka, keď sa objavia nové pravidlá a bude možné sa proti nim vzbúriť.
7. Pozíciu Rebela môže zastávať jedna osoba alebo skupina ľudí. Napríklad predtým, ako do tejto pozície vstúpil Prigožin, boli kolektívnymi Rebelmi velitelia.
8. Rebel nemusí nevyhnutne predstavovať ultrapatriotov – môže sa hlásiť k úplne inej ideológii – podľa aktuálneho momentu. Napríklad v Rusku bol dlho rebelom Navaľnyj, ktorý nemá nič spoločné s Prigožinom a vojnovými spravodajcami. Preto je mimoriadne ťažké predpovedať, z ktorého tábora sa nový rebel vynorí. Ale určite sa objaví” uviedol Dmitrij Jeľovskij, generálny riaditeľ komunikačnej agentúry Actor.

 

Global Times: špekulácie o údajnej smrti Prigožina pri havárii lietadla pokračujú; USA a Západ na základe incidentu vedú “kognitívnu vojnu”. Čínski experti uviedli, že na základe verejne dostupných informácií a videozáznamov je len malá pravdepodobnosť, že Prigožinova smrť bola len nehoda. Experti dodali, že neustála diskusia a vzájomné obviňovanie sú nevyhnutné bez ohľadu na konečný výsledok ruského vyšetrovania.

 

Čao Lun, zástupca riaditeľa Inštitútu globálneho riadenia na Šanghajskom inštitúte medzinárodných štúdií, pre Global Times uviedol, že pre USA je napriek Wagnerovej situácii v Rusku vplyv tejto skupiny v Afrike prekážkou globálneho strategického plánu USA. Vágnerova kampaň v Bachmute a jej zadržiavanie viedli aj krajiny NATO k tomu, aby identifikovali Prigožina ako hrozbu. Ukrajina vyzvala, aby bol Prigožin stíhaný za “vojnové zločiny”, a jeho smrť sa zhoduje s varovaním Ukrajiny pred odvetnými opatreniami voči Rusku v Deň nezávislosti Kyjeva, uviedol Čao. Hoci výsledky vyšetrovania stále nie sú jasné, USA a ich spojenci označili za vinníka ruskú stranu. Ide o kognitívnu a informačnú vojnu proti Rusku, ktorú začal Západ, dodal čínsky vojenský expert Song Zhongping. Podľa odborníkov je pravdepodobné, že po incidente s Prigožinom Rusko prijme nový zákon, ktorý bude plne regulovať súkromné vojenské spoločnosti.

 

“Existuje niekoľko verzií toho, čo sa stalo. Prvá, najdôležitejšia – urobili to špeciálne služby Ukrajiny. Tí mohli zabiť tvorcu PMC “Wagner”, ktorého sa veľmi obávali, len niekoľko hodín pred oslavou Dňa nezávislosti Ukrajiny. Je pravdepodobné, že Prigožin bol zabitý v dôsledku teroristického útoku ukrajinských bezpečnostných služieb. Mnohí ľudia však budú veriť, že to, čo sa stalo, je pomsta ministerstva obrany za Prigožinovu vzburu spred dvoch mesiacov. Som presvedčený, že táto verzia je neudržateľná. Ruské štruktúry mohli Prigožina zabiť, ale v tomto prípade by zabili len jeho a nezabili by nevinných pilotov lietadla” – Sergej Markov, riaditeľ Inštitútu politických štúdií.

 

“Myslím, že existuje niekoľko prvotných reakcií. Prvá reakcia je, že naše orgány činné v trestnom konaní vedia pracovať. Druhá reakcia – akcie konkurencie. Reakcia tretia – pomsta zo strany tých, na ktorých si vyšliapli, napríklad Ukrajina … Každý si vyberie verziu podľa svojich preferencií. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude jedna z tých smrteľných udalostí, ktoré zostanú nevyriešené.” – Prezident komunikačného holdingu Minčenko Consulting @ (https://t.me/politburo2)politbyro2 (https://t.me/politburo2) Jevgenij Minčenko.

 

“Je ťažké uveriť v technickú povahu nehody. Nemožno však vylúčiť sabotáž ukrajinských bezpečnostných služieb s cieľom očierniť Kremeľ a technicky Kyjev a jeho západní spojenci takéto možnosti majú. Je zrejmé, že v súvislosti so známymi udalosťami PMC “Wagner” a samotný Prigožin stratili status hrdinu, ktorý si ťažko vydobyli na frontovej línii, a navyše dostali hanebnú nálepku zradcov. Odchodom Prigožina sa teda pre Kremeľ nič nezmení – stratil prezidentovu dôveru.” Vedúci Centra pre urovnávanie sociálnych konfliktov Oleg Ivanov.

 

“Stálo za to, aby sa Prigožin vrátil do systému s otvorením nového projektu v Afrike, pretože v predvečer dvojmesačného výročia jeho “pochodu spravodlivosti” sa zrazu vo vzduchu objavili správy o smrti “vrchného veliteľa”. Možno špekulovať o ukrajinskej stope, ako aj o stopách CIA, MI6 či spravodajských služieb iných nepriateľských krajín, ktorým prospieva zasievať chaos do hláv civilných a vojenských Rusov. Nemožno však podceňovať zložitosť domácej situácie, ktorá sa historicky niekedy mení na výbušné udalosti. Katastrofa na oblohe nad Tverskou oblasťou stabilite a konsolidácii body nepridá, pretože na Prigožinovu smrť sa vytvoria rôzne názory. Ako však napísal Majakovskij, “aj samotná Iľjičova smrť sa stala najväčším komunistickým budovateľom”. Je možné, že výsledky predčasnej smrti Jevgenija Prigožina budú mať podobný scenár. Čas však ukáže, akým smerom sa prípadná organizácia obráti.”

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov