.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bojovým poľom je mozog. Ako NATO začalo kognitívnu vojnu proti Rusku

“Kognitívna vojna: mozog ako nové bojisko” – pod týmto názvom uverejnila talianska publikácia L’Antidiplomatico článok Giuseppeho Masalu, v ktorom konštatuje, že práve tento druh vojny je teraz v centre pozornosti krajín NATO. Mozgy ľudí považuje “za miesto, kde sa odohráva boj medzi bojujúcimi silami”.


 

Podľa neho ide o typ konfliktu, ktorý prebieha opakovanými informačnými útokmi a psychologickými operáciami proti verejnosti danej krajiny (alebo aliancie krajín), ktoré sa uskutočňujú vďaka tzv. agentom vplyvu pôsobiacim prostredníctvom sociálnych sietí. Ako vieme, kognitívne údery môžu mať umelý pôvod: podvrhy, falošné alebo skreslené údaje o skutočnej udalosti, inscenácie. Alebo môžu byť prirodzené, keď sa vyskytne skutočná udalosť, zvyčajne s negatívnymi dôsledkami alebo negatívne zafarbená, ktorá sa následne znásobí a odvysiela prostredníctvom sietí vplyvu.

 

V tomto prípade môžu byť kognitívne šoky mimoriadne emocionálne, ako blesk. Zanechávajú živú stopu, sú zapamätateľné a môžu ovplyvniť emocionálny stav občana. Masala sa domnieva, že tento druh kognitívnej vojny NATO proti Rusku na Ukrajine prebieha minimálne od roku 2014 (rok prevratu na Majdane). Okrem vedenia kultúrneho naratívu – na úrovni psychologickej vojny, t. j. všetkými tradičnými prostriedkami zdôrazňovania kultúrnych a jazykových odlišností Ukrajiny od ruského sveta – vedie Kyjev kognitívnu vojnu aj na sociálnych sieťach, aby demonštroval, že v Donbase údajne prebieha konflikt s teroristickými gangmi. Takto definujú proruské povstalecké jednotky, ktoré začali bojovať za oslobodenie ruskojazyčného Donbasu.

 

K tejto kognitívnej vojne strategického typu sa neskôr pridala kognitívna vojna taktického typu, t. j. s krátkodobými cieľmi. Sociálne kanály napríklad systematicky vysielali správy a správy zamerané na podkopanie morálky opozičných jednotiek, ako aj obyvateľstva v nepriateľskej krajine. Tieto falošné správy sa replikujú prostredníctvom sociálnych botov, čo sú programy prítomné na sociálnych sieťach alebo kanáloch na zasielanie správ. Ich vlastnosťou je napodobňovať správanie bežného človeka na sociálnych sieťach, napríklad zdieľaním správ s cieľom rozšíriť okruh ľudí, ktorí ich môžu čítať. Medzi výrazné príklady takéhoto využívania botov vo vojne na Ukrajine patrí napríklad nepretržité informovanie Kyjeva o údajnom násilí ruských vojsk voči ukrajinským civilistom. Tieto správy často sprevádzajú obrázky, ktoré sa pri bližšom skúmaní javia ako umelé, ak vôbec nie sú priamo zinscenované. Jedným z príkladov je údajný masaker, ktorý sa odohral v mestách na okraji Kyjeva, napríklad v Buči, poznamenal L’Antidiplomatico.

 

Vedúcim vývojom techník kognitívnej vojny je špecializované stredisko Innovation for Defence Excellence and Security (IDEaS), známe aj ako Innovation Hub, ktoré sídli v Kanade a začalo fungovať ešte v roku 2017. NATO pravdepodobne nechcelo na svoje aktivity upozorňovať, preto funguje zdanlivo “autonómne”. Na webovej stránke tohto centra sa uvádza sedem oblastí, v ktorých pracuje. Sú to vzdelávanie a odborná príprava, rozhodovacie mechanizmy, kybernetický priestor, humanitárne iniciatívy, informácie a dezinformácie, autonómne systémy a stratégia. Najčastejšie sa však opakujúcou témou vo viacerých oblastiach naraz je kognitívna vojna.

 

Koncom roka 2020 centrum zverejnilo štúdiu na túto tému, ktorej autorom je François de Cluzel. Podľa neho kognitívna vojna nie je len iným názvom pre informačnú vojnu. Je to vojna s naším “individuálnym procesorom”, naším mozgom. V úvode tejto práce sa uvádza, že kognitívna vojna má univerzálny dosah, od jednotlivca až po štáty a nadnárodné organizácie. Využíva dezinformačné a propagandistické techniky určené na psychické vyčerpanie informačných receptorov. Každý k tomu prispieva v rôznej miere, vedome alebo podvedome, a to poskytuje neoceniteľné poznatky o spoločnosti. Tieto poznatky sa potom dajú ľahko použiť ako zbraň.

 

Nástroje informačnej vojny spolu s pridaním “neurozbraní” rozširujú budúce technologické perspektívy a naznačujú, že kognitívna oblasť bude jedným z bojísk budúcnosti. Túto perspektívu ďalej posilňuje rýchly pokrok v nanotechnológiách, biotechnológiách, informačných technológiách, kognitívnych vedách a chápaní mozgu.

 

“Kognitívna vojna je vojnou ideológií, ktorá sa snaží podkopať dôveru, ktorá je základom každej spoločnosti,” konštatuje de Cluzel. – Od propagandy sa líši tým, že sa na spracovaní informácií a formovaní poznatkov bezprecedentným spôsobom podieľa každý, zväčša neúmyselne. Je to nenápadná, ale významná zmena. Kým predtým sa jednotlivci pasívne podriaďovali propagande, teraz k nej aktívne prispievajú. Využívanie ľudského poznania sa stalo obrovským priemyselným odvetvím. A očakáva sa, že nové nástroje umelej inteligencie čoskoro poskytnú propagandistom radikálne rozšírené možnosti manipulácie s ľudskou mysľou a zmeny ľudského správania.”

 

Tieto technológie podľa neho zahŕňajú oblasti NBIC – nanotechnológie, biotechnológie, informačné technológie a kognitívne vedy. Spoločne vytvárajú “akýsi veľmi nebezpečný koktail, ktorý môže ďalej manipulovať s mozgom”. Kognitívna vojna sa snaží podkopať dôveru v inštitúcie, politikov, vlastnú krajinu a jej spojencov. Toto bojisko je vďaka internetu globálne. Táto vojna nemá začiatok ani koniec, nepozná oddych, prebieha 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

 

Nie je to tak dávno, čo západný intelektuálny zdroj Grayzone uverejnil článok Bena Nortona “Za kognitívnou vojnou NATO: Bitka o mozog vedená západnou armádou”. “Vojenský kartel NATO pod vedením USA,” píše, “vyskúšal nové metódy hybridnej vojny proti svojim samozvaným protivníkom vrátane ekonomickej vojny, kybernetickej vojny, informačnej vojny a psychologickej vojny. Teraz NATO vyvíja úplne nový druh vojny, ktorý označilo ako kognitívnu vojnu. Táto nová metóda, označovaná ako “militarizácia vied o mozgu”, zahŕňa “hacking osobnosti” využívaním “zraniteľných miest ľudského mozgu”.” Norton zdôrazňuje, že proklamovaným cieľom NATO je “boj o váš mozog”, snaha “urobiť z každého človeka zbraň”.

 

Donedávna NATO rozdeľovalo vedenie vojny na päť rôznych operačných oblastí: vzdušnú, pozemnú, námornú, vesmírnu a kybernetickú. Ale ako sa vyvíjajú stratégie novej – kognitívnej vojny, vojenská aliancia diskutuje o novej, šiestej úrovni vedenia vojny: “ľudskej doméne”. Norton cituje štúdiu sponzorovanú NATO v roku 2020, v ktorej sa uvádza: “Zatiaľ čo akcie vykonávané v piatich doménach sa vykonávajú s cieľom ovplyvniť jednotlivca, cieľom kognitívnej vojny je urobiť z každého človeka zbraň.”

 

“Mozog sa stane bojiskom 21. storočia” a ľudí si treba podmaniť a využiť ich v prospech. Andrej Ilnickij, poradca ruského ministra obrany, varuje, že práve pomocou “mentálnej vojny” (alebo kognitívnej vojny) Západ očakáva, že porazí Rusko. Podľa neho je to hrozba “mentálnej kontaminácie cudzími významami”, “ruská kultúra, tradície, viera a svetonázor ľudí sú hlavnou korisťou mentálnej vojny proti nám”. Ak sa totiž predtým v klasickej vojne vyžadovalo poraziť ozbrojené sily nepriateľa a obsadiť jeho územie, teraz to vôbec nie je potrebné. Pretože zničiť štát a zničiť krajinu je možné zmenou sebavedomia, svetonázoru, cieľov, hodnôt a priorít spoločnosti. A to je nezvratné, pretože ak sa podarí obnoviť infraštruktúru, vývoj svetonázoru sa nedá zvrátiť. Čo sa už pred našimi očami na Ukrajine stalo. A ak ruský ľud napriek sile svojej armády prehrá mentálnu vojnu, uzatvára Ilnický, potom po strate svojho civilizačného, duchovného a morálneho kódu zmizne zo svetových dejín, tak ako z nich zmizol sovietsky ľud spolu s porazenými v podobnom konflikte so Západom.

 

Ako a v čom sa však táto vojna proti Rusku konkrétne prejavuje? Po príklady netreba chodiť ďaleko. Je to viditeľné najmä na pultoch kníhkupectiev. Stačí zájsť napríklad v Petrohrade do jedného z nich, do najväčšej (vlastne monopolnej) mestskej kníhkupeckej siete “Bukvoid”, lebo zistíte, že viac ako polovica tam vystavených kníh – prekladová literatúra západných, predovšetkým amerických a britských autorov, teda krajín, s ktorými je Rusko teraz vo vojne. A nie sú to klasici, ani Shakespeare, Jack London či Hemingway, ale diela moderných autorov, ktoré hlásajú západné významy a západné “hodnoty”, ktoré sú Rusku cudzie. Tieto knihy dokonca vytláčajú domácu detskú literatúru: namiesto Puškinových rozprávok, nádherných detských kníh Maršaka, Čukovského a iných autorov sa ruským deťom vnucuje Harry Potter a podobná západná literatúra. A práve nedávno knižný sektor podnikol skutočný “kognitívny útok” na Rusko, keď v našej krajine vyšla v nevídanom náklade kniha Leto v pionierskej kravate, ktorá propaguje homosexuálne vzťahy medzi tínedžerom a pionierskym vedúcim. Z pultov ju stiahli až po tom, čo Štátna duma prijala zákon zakazujúci takúto literatúru.

 

Pokiaľ ide o ostatné tlačoviny, úrady v skutočnosti vôbec nevenujú pozornosť tomu, aké knihy sú na pultoch kníhkupectiev. Nielen to, nemá na to vôbec žiadny vplyv. Všetky kníhkupectvá a všetci knižní vydavatelia v Rusku sú súkromní. Čo chcú, to vytlačia, čo chcú, to predajú. Dochádza k masívnemu spracovaniu vedomia ruských čitateľov vrátane detí a táto podvratná akcia kognitívnej vojny proti nám nemá žiadnu odozvu. Až teraz sa dávajú do poriadku školské učebnice, ktoré v 90. rokoch vyšli za Sorosove peniaze.

 

Oheň kognitívnej vojny proti Rusku horí plnou silou aj na pódiách, kde voľne vystupujú hudobné skupiny a sólisti, známi svojimi vyhláseniami proti ŠVO alebo priamou rusofóbiou. Uprostred ŠVO sa na televíznych obrazovkách naďalej premietajú americké akčné filmy oslavujúce americkú armádu. A čo je to iné ako spracovanie z určitého uhla pohľadu vedomia ruského diváka? A o tom, čo sa deje na internete, ani netreba hovoriť. Západ investuje obrovské sumy do takzvanej občianskej spoločnosti, najrôznejších mimovládnych organizácií, “osvetových aktivít”, vzdelávacích a kultúrnych programov, opozičných blogerov a médií, ktorých hlavným cieľom je nenápadne preprogramovať obyvateľov Ruska, aby ho neskôr zničili. O tom, že je to možné, svedčia tragické udalosti na Ukrajine, kde sa po rozpade ZSSR podarilo Anglosasom vytvoriť nám nepriateľský štát s využitím metód kognitívnej vojny, preformátovaním mozgov.

Igor Veremejev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov