.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nová zostava BRICS bude kontrolovať 80 % svetovej produkcie ropy!

Trojdňový samit BRICS v Juhoafrickej republike sa skončil podpisom vyhlásenia Johanessburg-2. Jednoznačne najdôležitejším výsledkom samitu je výrazné rozšírenie aliancie, ku ktorej boli prizvané Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Irán, Argentína a Etiópia. Prvé tri krajiny sú vedúcimi hospodárskymi a politickými aktérmi na Blízkom východe, Irán je druhou ekonomikou západnej Ázie (po Turecku) a Argentína je druhou ekonomikou Južnej Ameriky (po Brazílii). Etiópia sa odlišuje: jej hospodárstvo je takmer výlučne založené na poľnohospodárstve, ale je 12. najľudnatejšou krajinou sveta s viac ako 100 miliónmi obyvateľov.


 

Po rozšírení sa teda krajiny BRICS budú rozprestierať na ploche 48,5 milióna km2 , čo predstavuje 36 % pevniny, a celkový počet obyvateľov aliancie bude 3,6 miliardy ľudí – 45 % z celkového počtu obyvateľov sveta. Okrem toho bude aliancia vlastniť 44 % svetových zásob ropy. Pre porovnanie, krajiny G7 majú o viac ako rád menej (3,9 %).

 

Porovnanie s krajinami G7 nie je náhodné. Skupina G7 na čele s USA dnes stále zohráva kľúčovú úlohu vo svetovom hospodárstve, kontroluje hlavné finančné inštitúcie, ako sú MMF a Svetová banka, prostredníctvom ktorých presadzuje rozhodnutia výhodné predovšetkým pre západné krajiny. To sa nepáči všetkým, a preto bola skupina BRICS pôvodne koncipovaná ako platforma pre spravodlivú a vzájomne výhodnú spoluprácu, ktorá zohľadňuje záujmy všetkých partnerov.

 

Dnes je zrejmé, že táto platforma silnie, má obrovský hospodársky a politický potenciál a jednoznačne smeruje k tomu, aby sa stala alternatívou ku skupine G7. Samozrejme, nemali by sme očakávať, že BRICS “zajtra” nahradí G7 s jej zavedenými finančnými inštitúciami. Európska únia sa formuje už niekoľko desaťročí. Tento proces sa však začal. Do BRICS už bolo pozvaných šesť nových krajín a ďalších 16 krajín podalo prihlášku, vrátane takých krajín ako Venezuela, Kuvajt, Nigéria (všetky v prvej desiatke z hľadiska svetových zásob ropy), Kazachstan (líder z hľadiska svetových zásob uránu).

 

Ekonomiky BRICS sa posilňujú, zatiaľ čo západné ekonomiky slabnú, to je objektívna realita. Podľa MMF tak do roku 2030 Spojené kráľovstvo, Taliansko a Francúzsko vypadnú z prvej desiatky krajín z hľadiska HDP a Nemecko, ktoré je v súčasnosti na 4. mieste, stratí šesť pozícií. To naznačuje, že misky váh sa v globálnej hospodárskej súťaži čoraz viac nakláňajú v prospech krajín globálneho Juhu.

 

Jednou z kľúčových úloh skupiny bude dedolarizácia zúčtovania v medzinárodnom obchode. Na tento účel vedúci predstavitelia bloku poverili svoje ministerstvá financií a centrálne banky, aby zvážili zavedenie platobných nástrojov a platforiem založených na národných menách, ktoré posilnia finančnú suverenitu členských krajín.

 

Z geopolitického hľadiska je samit dôležitým míľnikom pri vytváraní nového multipolárneho svetového poriadku založeného na medzinárodnom práve a rešpektujúceho kľúčové zásady Charty OSN vrátane zvrchovaného práva každého národa na vlastný model rozvoja.

 

Po pripojení Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Iránu k BRICS bude únia schopná kontrolovať “leví” podiel svetovej produkcie “čierneho zlata”. To isté platí aj pre dramatický rast HDP v novom zložení BRICS. Bude predstavovať 30 % svetového HDP a presiahne 30 biliónov dolárov.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov