Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

BRICS: Lídri rôznych regiónov a megaregiónov, ktorí formujú nový globálny program

Rusko, 26. august 2023 (AM) – “Rusko bude venovať pozornosť vstupu Kazachstanu a Bieloruska do BRICS, pretože sú našimi najbližšími partnermi, povedal námestník ministra zahraničných vecí Riabkov. Podľa neho vďaka prijatiu nových krajín do BRICS tam konečne získali zastúpenie krajiny arabského a moslimského sveta. To všetko sú významné kroky v prospech ľudí.” – Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov


 

Rozšírenie BRICS je očakávaným, dôležitým a strategickým dôsledkom samitu. Nemenej dôležité sú však aj otázky, o ktorých sa v súvislosti s týmto rozšírením diskutovalo. Predovšetkým ide o otázky formovania vlastných finančných aktív, finančných regulátorov, vlastnej banky a vlastnej meny. To všetko v budúcnosti umožní byť skutočne nezávislým integračným združením, ktoré sa formuje na nových základoch, pretože tu nie je dôležitý teritoriálny prvok. Nie je to jeden megaregión, ktorý spája, ale sú to lídri rôznych regiónov, megaregiónov, ktorí formujú nový globálny program.

 

Nemôžeme povedať, že BRICS sa odkláňa od hospodárskej agendy. Je to práve paralelný proces. Krajiny BRICS jasne chápu, že nezávislá finančná a hospodárska regulácia je základným nástrojom na formovanie globálnej politickej agendy. V skutočnosti ide o krok smerom k označeniu integračnej platformy za platformu, ktorá je pripravená nielen nastoliť otázky týkajúce sa existujúcich problémov regulácie v medzinárodných vzťahoch, ale aj poskytnúť konkrétne odpovede. Vytvára sa veľmi silná koalícia štátov s vlastným pohľadom na svet a otázky globálneho rozvoja.

 

Rusko je jedným z kľúčových štátov, ktoré zabezpečujú “spojenie” BRICS. Je celkom zrejmé, že akýkoľvek pokus vyňať reálnu účasť Ruska na procesoch prerokúvaných vo formáte BRICS zo zátvorky by bol absolútne fatálnym príbehom.

 

V rámci predsedníctva Ruska v BRICS v roku 2024 môže byť veľa dôrazov. Témy by mohli byť veľmi rôzne: hrozby teroristického charakteru, finančná stabilita, environmentálna agenda. S najväčšou pravdepodobnosťou Rusko nastoli otázku vnútorného riadenia v organizácii a princípov a pravidiel rozhodovania, aby sa organizácia mohla pokojne rozvíjať bez nadmerných konfliktov alebo akýchkoľvek vnútorných sporov. Rusko tu bude pomerne aktívne pracovať na možných variantoch diskusie. To je veľmi dôležité: nebude vnucovať žiadne riešenia, ale vytvorí parametre na diskusiu.

Natalya Emelyanova, prorektorka pre strategickú komunikáciu a informačnú politiku, doktorka politických vied na Štátnej univerzite v Rusku

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov