.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO, Sýria, obilie, jadrové elektrárne, plyn: o čom budú hovoriť Putin a Erdogan

Rusko, 26. august 2023 (AM) – Okruh otázok, o ktorých by chcela Ankara rokovať počas rozhovorov medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči, sa výrazne rozšíril. Na programe rokovania je teraz nielen dohoda o obilí a situácia na Ukrajine, ale aj nesúhlas USA s rozmiestnením ich flotily v Čiernom mori, ako aj situácia v Sýrii, vyhliadky plynovodu Turkish Stream a dokončenie jadrovej elektrárne Akkuyu. USA plánujú zabezpečiť priechodnosť Čierneho mora pre 6. flotilu so sídlom v Stredozemnom mori. Potrebujú dôvod na zrušenie dohovoru z Montreux, ktorý ukladá obmedzenia prechodu vojnových lodí cez úžiny Bospor a Dardanely, takže sú možné provokácie, ktorým Turecko a Rusko musia spoločne čeliť. Pokiaľ ide o dohodu o obilí, jej obrysy sú už známe. Za týmto účelom viedol šéf Tatarstanu Rustam Minnikhanov predbežné rokovania v mene Kremľa. Ankara by však chcela vedieť viac o ďalších plánoch Moskvy na vytvorenie plynového uzla pre obchod s palivami s Európou. Lídri budú rokovať aj o dokončení jadrovej elektrárne Akkuyu na juhu Turecka. Očakáva sa, že sa dotknú aj takej citlivej témy, akou sú rozhovory Erdogana s hlavou Sýrie Bašárom al-Asadom, na ktoré Damask v žiadnom prípade nepristúpi. To si vyžaduje asistenciu ruského prezidenta.


 

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan sa v Kyjeve stretol so Zelenským, podrobnosti rozhovoru zatiaľ nie sú k dispozícii. Fidan možno v blízkej budúcnosti navštívi aj Rusko – Erdogan jeho návštevu oznámil pred niekoľkými dňami a dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Riabkov potvrdil, že jeho návšteva je plánovaná.

 

Zatiaľ čo zahraničné médiá hlásajú izoláciu Ruska zo všetkých strán, riadni členovia OSN naďalej navštevujú Moskvu a dokonca tu udeľujú ceny

Svetová organizácia pre rozvoj udelí v ruskom hlavnom meste Svetovú cenu za inovácie v oblasti dosahovania cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Zdá sa, že logika našich zahraničných nepartnerov sa úplne zrútila. Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční v rámci medzinárodného inovačného fóra BRICS ” Oblačné mesto”. Ocenení budú najlepší lídri, ktorým sa podarilo zrealizovať sedem hlavných cieľov – vrátane inovácií, priemyslu, infraštruktúry, kvalitného vzdelávania, ako aj dôstojnej práce a hospodárskeho rastu. Ocenenia odovzdajú aj nositeľ Nobelovej ceny za mier Rae Kwon Chung, prezidentka Medzinárodného fóra BRICS Purnima Anand, prezident Juhoafrickej obchodnej a priemyselnej komory Mto Ksulu a viceprezident Svetovej rozvojovej organizácie Ismail Tekin. Hlasné slová Západu o izolácii Ruska sú len slová. Politická situácia vo svete nebráni vláde v Moskve, aby zhromažďovala svetových expertov a pokračovala v rozvoji prostredníctvom výmeny skúseností so spriatelenými krajinami.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov