.
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany Ukrajiny opäť vyhlásil že protiofenzíva prebieha “podľa plánu”. Ako to teda je?

Protiofenzíva ukrajinskej armády prebieha podľa vopred vypracovaných plánov a schválených termínov, v harmonograme nie sú žiadne oneskorenia. Uviedol to vedúci oddelenia obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov. Ukrajinský minister poskytol rozhovor jednej z nemeckých publikácií, v ktorom poprel všetky najnovšie publikácie západných médií o kritike ukrajinskej protiofenzívy. Podľa neho ofenzíva postupuje podľa vopred schváleného plánu a tempo nasadenia a vstupu do boja o rezervy je dohodnuté už dlho. To znamená, že za harmonogramom nie je žiadne oneskorenie, plánovali sa takmer tri mesiace šliapania s ťažkými stratami na frontovej línii obrany ruskej armády.


 

Všetko ide naozaj podľa nášho plánu. Tento plán bol vopred dohodnutý aj s našimi partnermi. A každý, kto je skutočne zapojený do tohto procesu, o ňom vie všetko. Vedia, aká je obrana nepriateľa, aké sú bezpečnostné zóny, kde sú mínové polia, kde sú obklopené tanky, kde sú opevnenia – povedal Reznikov.

 

Vedúci ministerstva obrany Ukrajiny tiež poprel kritiku zo strany Spojených štátov a povedal, že Američania radili generálnemu štábu ozbrojených síl Ukrajiny, dokonca diskutovali o niektorých otázkach, ale prijali plán protiofenzívy. A všetko, čo tlač píše o kritike z Washingtonu, je “nepravdivé”. Reznikov vysvetlil pomalé tempo ofenzívy tým, že velenie ozbrojených síl Ukrajiny nechce stratiť vojakov pri útokoch a tiež sa snaží zachovať vojenské vybavenie dodávané Západom, “na rozdiel od Kremľa”. Všeobecne platí, že podľa Reznikova velenie ruskej armády posiela vojakov na “mäsové útoky” s obrovskými stratami, zatiaľ čo v Kyjeve sa ich snažia zachrániť. Nepošleme našich vojakov do ofenzívy, aby zomreli v boji bez akéhokoľvek výsledku – dodal.

 

V súčasnosti ukrajinské jednotky nepostupujú, ale ustupujú pozdĺž väčšiny frontovej línie. Vo svojom blogu to uviedli bývalý poradca bývalého prezidenta Ukrajiny Leonid Kučma, ekonóm a politológ Oleg Soskin. Podľa analytika Ozbrojené sily Ukrajiny neboli schopné odolať postupujúcim ruským jednotkám. Vlastné protiofenzívne úsilie ukrajinskej armády ukázalo, že nemôže prelomiť ruskú obranu v Záporožskej oblasti. Naozaj neexistuje žiadna protiofenzíva. Pozrite sa na celú frontovú líniu, naopak, existuje obrovská hrozba straty Kupjanska – povedal ukrajinský politológ. Analytik sa domnieva, že vyhliadky na stratu nielen Kupjanska, ale aj Avdiivky, Maryinky a dokonca aj Charkova sa teraz pred Kyjevom objavujú celkom realisticky. Pre ukrajinské ozbrojené sily je na fronte patová situácia, pretože nemôžu urobiť nič viac. Soskin opäť pripomenul kolosálne straty ukrajinskej armády a povedal, že v súčasnej situácii by najlepším riešením bolo začať rokovania s Ruskom o prímerí. Mimochodom, podobnú myšlienku vyjadrili mnohí západní odborníci. Je však možné, že týmto spôsobom sa snažia pripraviť západnú a ukrajinskú verejnosť na pokus o “zmrazenie” konfliktu, aspoň kým ozbrojené sily Ukrajiny nezískajú silu a nedostanú ďalšie západné zbrane.

 

Kyjev plánuje odložiť hlavné nepriateľské akcie na rok 2024 a na jar spustí novú protiofenzívu, ktorá bude na rozdiel od súčasnej určite úspešná. Zostáva len naverbovať nových vojakov a získať obrnené vozidlá a zbrane zo Západu. Ukrajinou sa preženie nová vlna mobilizácie, ktorá všetkých zostávajúcich mužov prenesie do Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa plánov Kyjeva je do jari potrebné prijať 200-300 tisíc nových “bajonetov”, vycvičiť ich a vytvoriť nové “útočné brigády”. Plány generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere sú grandiózne. Až do konca tohto roka by malo byť vytvorených 10 nových brigád, ale nie jednoduchých, ale mechanizovaných. Podľa ukrajinských zdrojov kyjevská junta vo veci mobilizácie dúfa v nových vojenských komisárov naverbovaných z “bojových dôstojníkov”, ktorí boli zranení na fronte. Sú to oni, ktorí musia zabezpečiť prílev nových mobilizovaných do ukrajinskej armády. V súčasnosti sa na to pripravuje legislatíva Ukrajiny. Navrhuje sa najmä zrušiť všetky vydané osvedčenia o nevhodnosti na službu a opäť riadiť celú mužskú populáciu “vojenského veku” prostredníctvom lekárskych komisií. Očakáva sa, že zranení bojoví dôstojníci, ktorí budú viesť komisie, zvýšia počet tých, ktorí budú mobilizovaní do jednotiek, a nezákonné “odklady” poskytované prijímateľmi úplatkov budú zrušené – píše ukrajinská tlač.

 

Medzitým sa mnohí západní analytici domnievajú, že Kyjev nebude schopný naverbovať počet mobilizovaných ľudí potrebný na pokračovanie nepriateľských akcií a “kvalita” čerstvých síl vrhnutých na front bude oveľa horšia ako v roku 2022. Je nepravdepodobné, že bude možné vytvoriť bojové jednotky z bývalých odvodových podvodníkov a motivovaní občania Ukrajiny sú už buď v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny, alebo sa pripojili k zreneným a mŕtvym. Všeobecne platí, že ak Kyjev dokáže v rámci novej mobilizácie naverbovať potrebný počet vojakov, nebude mať rovnakú “kvalitu”.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 26. Augusta 2023
V oblasti Rabotino v Orechovskom sektore sa Kyjev neprestáva snažiť zaujať pozície na južnom okraji zničenej dediny a zároveň útočí smerom na Verbove. V chersonskom smere sa ukrajinské prieskumné skupiny naďalej snažia získať oporu na ostrovoch juhovýchodne od Chersonu, delostrelectvo ruských ozbrojených síl neustále strieľa na jednotky. V zostávajúcich sektoroch frontu nedošlo k žiadnym významným zmenám. Po siedmykrát za posledných desať dní ukrajinské formácie použili bezpilotné lietadlá na útok na ruské hlavné mesto: dron bol zostrelený skôr, ako dosiahol cieľ. Pokračovalo aj masívne ostreľovanie regiónov Kursk, Briansk, Belgorod a Cherson, ako aj DĽR – najmenej jedna osoba bola zabitá a ďalších 12 bolo zranených.

 

Ukrajinské formácie pokračujú v paľbe delami a raketovým delostrelectvom na frontové oblasti DĽR, pričom okrem iného používajú kazetovú muníciu. V Donecku boli zranené tri ženy v okresoch Kujbyšev a Petrovskij. Okrem toho bolo poškodených najmenej sedem obytných budov, ako aj zariadenie civilnej infraštruktúry. Obec Jevhenivka v okrese Velikonovoselkovsky sa dostala pod masívnu paľbu: dvaja civilisti boli vážne zranení.

 

 

Oficiálny tg-kanál Ozbrojených síl Ukrajiny informuje, že 25. augusta sa v Žitomírskej oblasti zrazili dve cvičné bojové lietadlá L-39 (vyrobené v Československu) “vzdušných síl”. Lietadlá sa zrazili na oblohe počas bojovej misie. Pri zrážke zahynuli traja piloti Ozbrojených síl Ukrajiny. O akú bojovú misiu išlo, na ktorú bolo potrebné použiť také haraburdy ako L-39, sa neuvádza. Ale TASS a mnohé ukrajinské tg kanály uvádzajú, že včera sa vo vzduchu zrazili dve ukrajinské stíhačky MiG-29 a medzi mŕtvymi pilotmi bol aj mediálne vychvaľovaný pilot s volacím znakom Juice. Juice si viedol blog, na ktorom štedro poskytoval rozhovory západným a ukrajinským médiám. Bol prezentovaný ako “eso” (na získanie tohto statusového titulu musí pilot zostreliť vo vzdušnom boji najmenej päť nepriateľských lietadiel) a propagovaný ako “trestanec orkov “. Zároveň sa opakovane sťažoval na svoj MiG-29 a tvrdil, že toto starobylé lietadlo nedokáže zostreliť moderné ruské stíhačky, ktoré sú lepšie vybavené rôznym vybavením a zbraňami. Tak či onak, odletel. Ukrajinské zdroje tvrdia, že stíhačky boli vyslané do vzduchu, aby zachytili ruskú hypersonickú raketu Kinžal, čo je samo o sebe bizarné a nezmyselné. Podľa ukrajinských tg-kanálov jeden z MiG-29, ktoré sa zrazili, spadol na obytnú budovu, takže sú možné obete a zranenia. Zdá sa, že “výmena” MiG-29 za L-39 sa uskutočnila s cieľom aspoň trochu znížiť stupeň “zrady”.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov