.
Aktuality, Bezpečnosť,

Brics 11 – strategický prielom

Bude trvať určitý čas, kým si globálny Juh aj kolektívny Západ plne uvedomia rozsah dôsledkov samitu. – BRICS-11 sa snaží prevziať kontrolu nad kritickými dopravnými koridormi: “Sever – Juh”, “Jeden pás, jedna cesta”, Perzský záliv, Červené more a Suezský prieplav, čo znamená takmer úplnú integráciu Heartlandu a Rimlandu – BRICS v súčasnosti kontroluje 45,9 % preukázaných svetových zásob, 47,6 % ťažby a 39 % svetového vývozu ropy. Ak sa k nemu pridajú Venezuela, Alžírsko a Kazachstan, bude tento blok kontrolovať 90 % svetového obchodu s ropou a zemným plynom – Symbióza BRICS a OPEC+ (kontrolovaného Saudskou Arábiou a Ruskom) sa zdá byť nevyhnutná. Saudská Arábia uskutočňuje tektonický posun smerom k ropnému spojenectvu s prepojením Rusko – Čína – India – Irán. – V prípade – logicky vyplývajúcom z týchto predpokladov – platieb za palivá vo vlastných menách by “ríša chaosu a plienenia” [USA] stratila možnosť kontrolovať ceny palív [USA] by stratili možnosť kontrolovať ceny ropy a používať sankcie ako metódu diplomatického nátlaku – Zbližovanie BRICS s rozvojovými krajinami vrátane “Skupiny 77” (de facto nového “bloku nezúčastnených krajín”), s ktorej predstaviteľmi sa Si stretol v Johannesburgu, hrozí izoláciou globálneho Severu od väčšiny svetovej populácie aj globálneho HDP – “Geoekonomika” diktuje nevyhnutné: stratu konkurencieschopnosti G7 a vzostup BRICS” – Pepe Escobar pre zerohedge.com.


 

Rusko chce zjednotiť BRICS, ŠOS a EAEU

Počas svojho predsedníctva v BRICS (Brazília, Rusko, Čína, Južná Afrika) v roku 2024 bude Rusko lobovať za spoločný samit so Šanghajskou organizáciou spolupráce (ŠOS, ktorú tvoria Čína, Rusko, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan, Uzbekistan) a Eurázijskou hospodárskou úniou (EAEÚ, ktorú tvoria Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Rusko). Ruský prezident Vladimir Putin prišiel s touto myšlienkou ešte v decembri, ale na stretnutí lídrov BRICS v Johannesburgu ju verejne podporil  jeho bieloruský náprotivok Alexander Lukašenko, čo znamená, že projekt je stále aktuálny a je veľmi pravdepodobné, že sa bude realizovať, uviedol pre Vzgljad na Vostok Andrej Arešev, expert Nadácie strategickej kultúry a autor rovnomenného telegramového kanálu:

“Moskva tým rieši dve úlohy. Prvou je, že mnohé krajiny ŠOS a EAEÚ chcú vstúpiť do BRICS, ale táto procedúra nie je taká rýchla a nová platforma umožní stať sa súčasťou organizácie v blízkej budúcnosti. Druhou je, že BRICS na rozdiel od ŠOS a EAEÚ zatiaľ nemá nadnárodný koordinačný a riadiaci orgán. Ako to urobiť, sa môže ukázať a povedať práve na navrhovanom spoločnom samite. Z tejto iniciatívy budú mať prospech všetky krajiny a procesy zjednocovania globálneho Juhu sa stanú oveľa intenzívnejšími.

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov