.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český premiér navrhuje poskytovať civilnú a vojenskú pomoc Ukrajine

Česko, 29. august 2023 (AM) – “Ruská imperiálna politika predstavuje vážnu hrozbu pre českú bezpečnosť.” Český premiér Fiala vyzval Európanov, aby sa pripravili na predĺženie konfliktu na Ukrajine, prípadne na jeho zmrazenie.


 

 

“Česká republika by mala pokračovať v poskytovaní civilnej a vojenskej pomoci Ukrajine a podporovať jej integráciu do EÚ a NATO a pripravovať sa na povojnovú obnovu okupovanej krajiny. Šance na rýchle vyriešenie konfliktu boli malé a stále sa zmenšujú. Dôsledky ruskej agresie sú početné a do istej miery prispievajú aj k nervozite, ktorú pociťujeme v našej krajine,” povedal český premiér Petr Fiala. Vývoj vojny v posledných mesiacoch ukazuje, že situácia je zložitá, dodal.

“Hrozí dokonca patová situácia a riziko zamrznutia konfliktu. Aj to musíme mať na pamäti a zohľadniť to v našich stratégiách,” povedal premiér. Energetická politika sa bude musieť úplne zmeniť. Česká republika sa bude musieť zbaviť závislosti od ruskej ropy.”

 

 

“EÚ by mala byť pripravená prijať nových členov do roku 2030.” Šéf Európskej rady Charles Michel uviedol časový plán možného rozšírenia EÚ, pričom medzi kandidátmi sú teraz aj Turecko a Ukrajina. “Ak chceme, aby sa nám verilo, musíme hovoriť o termínoch. Pri príprave ďalšieho strategického programu EÚ musíme stanoviť jasný cieľ. Na oboch stranách musíme byť pripravení na rozšírenie do roku 2030. Rozšírenie musíme teraz považovať za jednu z našich hlavných výziev. Tak pre EÚ, ako aj pre jej budúce členské štáty,” uvádza sa v návrhu oficiálneho prejavu na otvorenie XVIII. medzinárodného strategického fóra v Slovinsku. Vedúci predstavitelia EÚ sa 6. októbra stretnú na neformálnom zasadnutí v španielskej Granade, ktoré bude prvým osobitným stretnutím venovaným rozšíreniu. “Je to ambiciózne, ale nevyhnutné. Ukazuje, že to myslíme vážne. Príležitosť je otvorená,” zdôraznil predseda Európskej rady. V súčasnosti sú oficiálnymi kandidátmi na členstvo v EÚ Albánsko, Moldavsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko, Turecko, Ukrajina a Čierna Hora.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov