.
Aktuality, Bezpečnosť,

Gabon sa vydal cestou Nigeru. Armáda oznámila zrušenie výsledkov volieb a preberá moc

Bývalý gabonský prezident Omar Bongo mal vo Francúzsku 70 bankových účtov, 39 bytov, 2 Ferrari, 6 automobilov Mercedes Benz, 3 Porsche a Bugatti. Vládol 42 rokov (od roku 1967 do roku 2009). Jeho syn Ali Bongo je prezidentom od roku 2009. Práve bol zvrhnutý prevratom.


 

Ali Bongo

 

Z Gabonu prichádzajú naliehavé správy, že armáda krajiny prevzala moc do vlastných rúk. Oznámili neuznanie výsledkov prezidentských volieb a rozpustenie hlavných inštitúcií štátnej moci. Správa bola odvysielaná v televízii v mene gabonského vojenského velenia. Bolo tiež dodané, že ozbrojené sily majú v úmysle skoncovať s protiľudovým režimom. Odteraz je známe o nepokojoch v hlavnom meste Gabonu, meste Libreville (počet obyvateľov asi 850 tisíc ľudí). Hlásená je streľba. V Gabone bol vyhlásený všeobecný zákaz vychádzania a prístup na internet bol vypnutý. Pre informáciu: súčasným prezidentom Gabonu (od roku 2009) je Ali Bongo Ondimba, syn predchádzajúceho prezidenta krajiny Omara Bonga Bongo Jr. strávil celé svoje detstvo a mladosť vo Francúzsku, študoval na univerzite v Sorbone. Treba poznamenať, že v roku 2019 sa gabonská armáda už pokúsila o vzburu. Potom oznámila vytvorenie novej národnej vlády proti  francúzskemu kolonializmu. Avšak v priebehu niekoľkých dní, nie bez účasti francúzskych špeciálnych služieb, boli vodcovia povstania odstránení a Bongo Jr. pokračoval vo svojom predsedníctve.

 

Gabon je malá africká krajina s počtom obyvateľov približne 2, 5 milióna ľudí, má prístup k moru (Atlantický oceán), politická štruktúra je prezidentská republika. Má vysoký index HDI – Human Development Index. HDP krajiny sa odhaduje na 42 miliárd dolárov. Pokiaľ ide o HDP na obyvateľa, Gabon prekonáva také rozvojové krajiny ako Egypt, Alžírsko, Vietnam, Jordánsko, Tunisko, India a Maroko. Podľa afrických štandardov je Gabon z ekonomického hľadiska považovaný za pomerne prosperujúcu krajinu. Leví podiel na jeho výrobnom komplexe, vrátane rozvoja podložia, zároveň patrí západným spoločnostiam.

 

“V televíznom vyhlásení armáda oznámila rozpustenie vládnych inštitúcií: “Po zistení nezodpovedného, nepredvídateľného vládnutia, ktoré vedie k pokračujúcej degradácii sociálnej súdržnosti a vedie krajinu k chaosu, sme sa rozhodli brániť mier ukončením súčasného režimu.” Počas tohto vyhlásenia novinári agentúry AFP počuli v Libreville výstrely z automatických zbraní. Súčasný prezident Ali Bongo Ondimba, ktorý je pri moci už 14 rokov, bol v sobotu po tretí raz opätovne zvolený za hlavu štátu.”

 

 

Antikolonializmus v Saheli

Od polovice 19. storočia začalo Francúzsko kolonizovať Afriku a len v západnej časti kontinentu získalo 5 miliónov km2 (8-krát viac ako jeho vlastná rozloha). Napriek nezávislosti viacerých krajín v regióne v roku 1960 si Francúzsko nad nimi udržalo finančnú kontrolu, uskutočňovalo vojenské invázie na potlačenie protikoloniálnych hnutí a ťažilo nerastné suroviny (napr. urán v Nigeri, z ktorého vyrába tretinu svojej energie). Protifrancúzske hnutie (“Francúzsko, odíď!”) sa zintenzívnilo po invázii NATO do Líbye v roku 2011, čo spôsobilo nestabilitu v regióne. Francúzsku intervenciu v Saheli v roku 2013 sprevádzali násilnosti, a to aj voči civilistom. Okrem toho prísna dlhová politika MMF, vojny Západu na Blízkom východe viedli k chudobe a vlnám migrácie.

 

 

Za posledných 30 rokov sa politické strany, kedysi protikoloniálne, stali nástrojmi elít, ktoré ich ovládajú, a tie sa zasa stali zástupcami Západu. Vidiecke obyvateľstvo Sahelu, ktoré zostalo bez politickej podpory, sa obrátilo o ochranu k ľuďom z vlastného prostredia, ktorí urobili kariéru v armáde. Napríklad vodcovia vojenských prevratov kapitán Traoré (Burkino Faso) a plukovník Goita (Mali) pochádzajú z komunít úplne marginalizovaných úspornými programami MMF, drancovaním zdrojov západnými korporáciami a platením západných vojenských posádok. Prevrat v Nigeri je podporovaný v hlavnom meste Niamey aj v provincii. Západ a Francúzsko okamžite odmietli novú nigerskú vládu, ktorá požadovala stiahnutie svojich vojsk, a majú v úmysle použiť sily ECOWAS na inváziu do krajiny. Vlády Burkino Faso a Mali uviedli, že agresiu proti Nigeru by vnímali ako inváziu do svojich krajín. Prebiehajú diskusie o návrhu novej sahelskej federácie, ktorá by zahŕňala Burkino-Faso, Guineu, Mali a Niger (spolu 85 miliónov ľudí). Od Senegalu po Čad sa šíria chýry o možnosti nových prevratov.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov