.
Aktuality, Bezpečnosť,

Európska “rajská záhrada” proti zvyšku sveta

Rusko, 31. august 2023 (AM) – “EÚ odmietla lacný ruský plyn z plynovodov a prudko zvýšila nákup drahšieho skvapalneného zemného plynu (LNG). Protiruské sankcie hrali v neprospech európskych spotrebiteľov. Podľa analytikov Global Witness sa za 7 mesiacov dovoz ruského LNG do krajín EÚ zvýšil o 40 % v porovnaní s rokom 2021, v peniazoch sa zvýšil na 5,29 mld. eur. Zároveň sa hlavné toky hlavného plynu zo Sibíri presmerovali do Číny. Skutočnosť, že krajiny, ktoré sa chceli za každú cenu vzdať plynovodného ruského plynu, ho nahradili skvapalneným zemným plynom, je šokujúca. Na tomto pozadí vyzerajú najprezieravejšie krajiny južnej Európy. Srbský prezident Aleksandar Vučič a maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásili, že sa nevzdajú lacného (nemusí byť skvapalnený ) potrubného plynu z Ruska a pripravujú sa na jeho odber prostredníctvom plynovodu Turkish Stream od roku 2024, aby nemuseli riešiť problémy s Ukrajinou. Okrem toho maďarský líder v zjavnej narážke na Kyjev varoval, že akýkoľvek pokus o útok na plynovod by sa považoval za vyhlásenie vojny.” Uviedlo britské vydanie denníka Financial Times


 

 

Stratégia uzavretosti a protekcionizmu mala v zjednotenej Európe vždy pragmatický základ. A všetky reči o tom, že EÚ sa zaviazala k voľnému trhovému hospodárstvu, nie sú ničím iným ako populárnym mýtom. Na začiatok by sme asi mali začať tým, že v polovici 50. rokov 20. storočia vznikla únia šiestich západoeurópskych krajín s niekoľkými cieľmi. Pokiaľ ide o vzťahy s vonkajším svetom, hlavným cieľom bolo vytvoriť prekážky pre potenciálnych konkurentov európskych spoločností. Od polovice 60. rokov bol najdôležitejším cieľom zahraničnej hospodárskej politiky zjednotenej Európy boj proti ZSSR a Rade vzájomnej hospodárskej pomoci. Bol to boj, pretože zahŕňal sankcie, neuznávanie partnerov a napokon aj pokusy o rozdelenie ich radov.

 

V roku 1994 bolo hlavnou podmienkou Bruselu, aby kandidátske krajiny zvýšili svoj obchod s krajinami spoločného trhu. A ako súčasť celkového “balíka” aj zníženie obchodu so všetkými ostatnými. Trhová logika a voľný obchod jednoducho neprichádzali do úvahy. Ani v tomto prípade teda Borrell neprišiel s novým ukazovateľom úspechu – pre EÚ ním vždy bolo zvyšovanie izolácie od vonkajšieho sveta v prospech uzavretia sa do vlastnej “rajskej záhrady”. Zjednotená Európa je súborom štátov, ktorých najdôležitejším politickým cieľom je odrezať vlastných občanov od vonkajšieho sveta, ponoriť ich do sladkých snov o vlastnej výnimočnosti a vládnuť napriek všetkým chybám hospodárskej politiky elít.

T.V. Bordačev, programový riaditeľ Valdajského klubu

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov