Nová hlava štátu Gabonu Brice Nguema je bratrancom bývalého prezidenta Alího Bonga
Aktuality, Bezpečnosť,

Prevrat v Gabone: nový úder “francúzskej Afrike” alebo rodinný spor

“Výbor pre prechod a obnovu inštitúcií” (CTRI) oznámil vymenovanie veliteľa Gabonskej republikánskej gardy Bricea Oligui Nguema za svojho šéfa. Ešte ráno jeho meno skandovali gardisti bezprostredne po úspešnom prevrate a včera sa neznámy vojenský muž stal v stredu popoludní lídrom členskej krajiny OPEC+, ktorá produkuje približne 15 000 barelov ropy denne. Niekoľko hodín predtým sa na videu objavil samotný zosadený prezident Ali Bongo a vyzval svojich “priateľov”, aby “vyvolali rozruch” a zabránili “tomu, čo sa deje v krajine”. Vyzeral viditeľne zmätený.


 

V prípade úspechu by bol pokus o prevrat v Gabone ôsmym vojenským prevratom v Afrike za posledné tri roky. Spolu s prevratmi v Mali, Burkine Faso a Nigeri. V motívoch a príčinách politických prevratov v Gabone je však v porovnaní so štátmi sahelskej zóny zásadný rozdiel. V týchto krajinách sa vojenské prevraty uskutočnili na pozadí neschopnosti úradov vyrovnať sa s hrozbou džihádu a pod vplyvom protifrancúzskych nálad. Gabon nie je ohrozený terorizmom a je jedným z najrozvinutejších a najstabilnejších štátov na čiernom kontinente. A napriek tomu, že Gabon bol a zostáva jedným z klenotov frankofónneho systému a tradičnou zónou vplyvu a prítomnosti Paríža – ani francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ani žiadna iná z hlavných západných mocností alebo susedných štátov nevydali ostré vyhlásenia alebo nepoužili bojovnú rétoriku proti pučistom, ako to bolo napríklad v prípade Nigeru.

 

Medzinárodná reakcia

Pozrime sa na túto skutočnosť podrobnejšie, pretože umožňuje pochopiť, k čomu by stredajšie udalosti v Gabone mohli viesť. Generálny tajomník OSN António Guterres sa stal poslednou významnou osobou, ktorá v stredu “dôrazne” odsúdila štátny prevrat v Gabone. Guterres “pozorne” sleduje situáciu v Gabone a s “hlbokým znepokojením konštatuje oznámenie výsledkov volieb uprostred správ o vážnom porušovaní základných slobôd”. “Dôrazne odsudzuje prebiehajúci pokus o prevrat ako prostriedok riešenia povolebnej krízy,” informovali zdroje OSN. Ostatné strany, ktoré sú tak či onak zainteresované v Gabone, vyjadrili pozoruhodne podobné názory. “Francúzsko odsudzuje vojenský prevrat, ktorý sa uskutočňuje v Gabone,” uviedol hovorca vlády Olivier Véran a potvrdil, že Paríž “pozorne sleduje situáciu”. Čína vyzvala “zainteresované strany” v Gabone, aby “zaručili bezpečnosť” zosadeného prezidenta Aliho Bonga.

 

Hovorca Pentagónu John Kirby uviedol, že Washington “pozorne sleduje situáciu” a ubezpečil, že diplomatický personál a americkí vojaci umiestnení v Gabone sú v bezpečí. Povedal, že séria štátnych prevratov v Afrike v posledných rokoch je “hlboko znepokojujúca”, ale povedal, že je “príliš skoro” hovoriť o nej ako o “trende”. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že je “hlboko znepokojený” a “pozorne” sleduje situáciu v Gabone. Marocký kráľ Mohamed VI, ktorý je priateľom Aliho Bonga z detstva, “zdôrazňuje dôležitosť zachovania stability bratskej krajiny a pokoja jej obyvateľov” a “verí v múdrosť gabonského národa”.

 

Celkom slušné vyhlásenia

Doteraz sa neobjavili žiadne náznaky sankcií voči novým vojenským orgánom v Gabone, a už vôbec nie hrozba ozbrojeného zásahu. Hospodárske spoločenstvo stredoafrických štátov (ECCAS), ktoré je obdobou ECOWAS v strednej Afrike a ktoré by mohlo podniknúť určité kroky proti organizátorom prevratu, na dnešné udalosti v Gabone ani nereagovalo. Až v stredu popoludní vyzvalo čadské ministerstvo zahraničných vecí na obnovenie ústavného poriadku a iniciovalo všeobecné stretnutie krajín ECCAS, ktoré sa pravdepodobne uskutoční v najbližších dňoch. To všetko hovorí v prospech toho, že vojenský prevrat pravdepodobne zachová súčasný status quo – záujmy zahraničných hráčov v Gabone budú zachované. To okrem iného odznelo aj v prvom vyhlásení vysokých vojenských predstaviteľov, ktoré od skorého rána a počas celého dňa vysielala štátna televízia. Ako je to však možné?

 

Klan Bongo

A tu sa vraciame k identite Bricea Oliguyiho Nguemy. Ale ešte predtým k osobnosti samotného legendárneho Omara Bonga, zakladateľa vládnucej dynastie Bongo a celého početného klanu Bongo. Od roku 1967 do roku 2009 sa Omarovi Bongovi podarilo udržať si kontrolu nad krajinou a premeniť Gabon na jeden z najstabilnejších, ale aj najuzavretejších a autoritárskych štátov na africkom kontinente. Omar Bongo napísal v Afrike známu knihu “Biely ako černoch”, na základe ktorej odvodil národnú ideu, ktorá mala zjednotiť Gabončanov, ktorí predstavujú 42 rôznych etnických skupín. Hlavnou tézou Bongovej ideológie je, že “bantuská civilizácia” vyšla zo starovekého Egypta. A preto sú Gabončania tí istí bieli ľudia, len zmenili farbu pleti na čiernu v dôsledku zmenených prírodných podmienok po odchode zo starovekého Egypta.

 

Po smrti Omara Bonga prevzal vládu jeho syn Ali, ktorý pokračoval v rodinnej tradícii, hoci s menším súhlasom opozície, ale čo je dôležitejšie, nie všetci členovia klanu súhlasili s jeho novou úlohou vládcu. Podľa rôznych zdrojov mal Omar Bongo 30 až 53 detí od rôznych žien. Trikrát bol oficiálne ženatý. Všetky jeho deti majú aj vlastných príbuzných z matkinej strany, vrátane vplyvných. Množstvo detí sa objavilo narodilo a vyrástlo. To znamená, že klan sa stal veľmi početným a začal sa členiť na skupiny, ktoré si navzájom konkurovali. V tomto systéme zostáva nezmenené to, že všetci predstavitelia klanu si aj v prípade formálneho “zneuctenia” zachovávajú prístup k rozdeľovaniu majetku a oficiálnym pozíciám v krajine.

 

Napríklad až do roku 2019 stál na čele gabonskej spravodajskej služby Frederic Bongo Ondimba. Národnú agentúru pre digitálnu infraštruktúru a rádiové frekvencie vedie Alex Bongo Ondimba. Arthur Bongo bol pilotom osobného lietadla Aliho Bonga, potom manažérom leteckej spoločnosti DGA Air Services, potom manažérom štátnej telefónnej spoločnosti. Jeho manželka Virginia stojí na čele banky BGFI, ktorej akcionármi sú prezident Ali Bongo a jeho sestra Pascaline. A tak ďalej, donekonečna.

 

Spomedzi mnohých potomkov Omara Bonga a rôznych skupín klanu si osobitnú zmienku zaslúži Sylvia Valentin, francúzska podnikateľka, ktorá pôsobila v Afrike. Po svadbe so synom Omara Bonga v roku 1989 bola Aliho svokra Evelyne Valentinová vymenovaná za tajomníčku prezidenta Omara Bonga. Na druhej strane Sylvia zaujala miesto zástupkyne riaditeľa pre marketing a hospodársky rozvoj v najväčšej gabonskej realitnej agentúre Gabon Immobilier. Rok po svadbe otvorila aj správcovskú spoločnosť Alliance. Po tom, ako sa Sylvia Valentine Bongo Ondimba stala prvou dámou Gabonu, založila charitatívnu nadáciu, o ktorej činnosti sa neustále píše v miestnej tlači.

 

Prvý pár Gabonu má štyri deti. Najstarší syn Aliho a Sylvie, Noureddine Bongo Valentin, bol v decembri 2019 vymenovaný za hlavného koordinátora prezidentských záležitostí. Teraz sa vráťme k osobnosti generála Bricea Oliguyiho Nguemy, ktorý bol vyhlásený za dočasného prezidenta a svoju vládu začal príkazom na obnovenie vysielania medzinárodných rozhlasových a televíznych kanálov, ktoré boli zhodou okolností francúzske. A ich vysielanie bolo podľa administratívy Aliho Bonga zakázané z dôvodu “neobjektívneho a zaujatého postoja” počas pokrývania volebného procesu. Na úvod treba povedať, že Brice Oliguyi Nguema pochádza z provincie Haut-Ogué, ktorá je kolískou rodiny Bongo. Za svoju kariéru vďačí generálovi Andremu Oyinimu, ktorý bol v skutočnosti adjutantom zosnulého Omara Bonga. V radoch “Výboru pre transformáciu a obnovu inštitúcií” (CTRI), ktorý to oznámil v stredu skoro ráno, je tiež Aimé-Vivian Oyini, syn zosnulého generála Andrého Oyiniho, ktorý v súčasnosti pôsobí ako náčelník štábu republikánskej armády.

 

Ďalší v životopise budúceho vojaka prichádza moment chladných vzťahov s nástupcom Omara Bonga, jeho synom Alim Bongom. Do tohto obdobia totiž spadá práve Nguemovo diplomatické pôsobenie v zahraničí. V roku 2019 sa mu podarí vrátiť na podnet Bricea Lakkruša Alihangiho, s ktorým sa poznal od detstva a ktorý bol vtedy náčelníkom štábu Aliho Bonga. Všetci, Brice Oliguyi Nguema, Eme-Vivian Oyini a Brice Lakkrush Alihangi, sú zasa blízki Noureddinovi Bongo-Valentinovi a prvej manželke Aliho Bonga, Sylvii Bongo. V skutočnosti ide o palácovú revolúciu jednej vetvy rodiny proti druhej.

 

Etnický faktor

Stále je tu etnický faktor, ktorý má v Afrike tradične veľký význam. V prípade Gabonu je tiež dôležitý, ale nie rozhodujúci. Rodina Bongo patrí k etnickej skupine Bateke. Tá tvorí približne 30 % obyvateľstva krajiny. Zatiaľ čo väčšinu obyvateľstva krajiny tvorí etnikum Fang, približne 40 %. Fangov sa tradične prikláňa k opozícii. Je zrejmé, že Bateke si zachovávajú privilegované postavenie v spoločnosti len vtedy, ak klan Bongo zostáva pri moci. Vojenskú elitu tvorí tá istá etnická skupina. Akýkoľvek iný scenár by mohol viesť k otvorenej konfrontácii medzi približne rovnocennými silami. Okrem toho, keďže Gabon je najmodernejšou a najrozvinutejšou spoločnosťou, etnické rozpory nie sú v súčasnosti také výrazné. Okrem toho sa hovorí, že Brice Oligui Nguema je zmiešaného pôvodu (Bateke a Fang), a to je tiež dôvod, prečo ho podporovala politická opozícia. Rozhodujúcim faktorom je však stále jeho príbuzenský vzťah a príslušnosť k jednej z klanových skupín Bongo, ktoré sa prostredníctvom mladého generála spolčili s vojenskou elitou.

Viktor Vasiljev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov