.
Aktuality, Bezpečnosť,

Erdogan: rozhovory s Putinom o dohode o obilí majú význam pre celý svet

Významným faktorom, ktorý má pozitívny vplyv na rusko-ázijské vzťahy, bola a zostáva globálna prepojenosť, ktorá sa rozvinula v posledných desaťročiach. Táto prepojenosť bola dôvodom intenzívneho rozvoja ázijských krajín, zvýšenia ich podielu na svetovom hospodárstve a ich vplyvu na svetovú politiku. Špeciálne pre prezentáciu Valdajskej správy “Rusko a Ázia: paradoxy novej reality” sme pripravili infografiku o obchode Ruska s ázijskými krajinami. Celá infografika je uverejnená na webovej stránke.


 

 

Šojgu o obchode s obilím a zničení základne, kde sa vyrábali ukrajinské námorné drony: “Nech sa to zdá akokoľvek zvláštne, má to priamu súvislosť s obchodom s obilím. Pretože to je jedno z porušení, v dôsledku ktorého sme od tejto dohody odstúpili. Pôvodne bolo dohodnuté, že ukrajinské prístavy sa nebudú používať na páchanie útokov na ruskú infraštruktúru, vojenskú aj civilnú, a okrem iného sa nebudú používať ani na výrobu dronov. Všetky tieto podmienky boli porušené. Pokiaľ ide o lode bez posádky – len za posledný týždeň bolo zničených sedem takýchto lodí. Ani nie za týždeň, ale za päť dní. Takéto člny sa vyrábajú v troch prístavoch – čiernomorskom, južnom a odeskom. Preto nemôžeme takéto veci pokojne sledovať, budeme naďalej zasahovať tieto objekty.”

 

Nastal deň “X”. R. T. Erdogan pricestoval do Soči. Od skorého rána anonymné “zdroje z diplomatických kruhov Ankary” rozdávajú médiám zľava i sprava komentáre o tom, o čom presne sa bude na rusko-tureckých rokovaniach hovoriť. Hoci téma rozhovorov už dávno nie je pre nikoho tajomstvom. Kľúčovou otázkou je dohoda o obilí. Očakáva sa, že turecký prezident bude diskutovať o podmienkach navrhnutých OSN, ako aj o iniciatíve dodávať obilie cez Turecko do afrických krajín prostredníctvom Kataru. V. V. Putin chcel vo všeobecnosti diskutovať o tom istom, ale zďaleka nie o tom istom. Dôležité je, že turecká delegácia prišla s takzvanou “celou partiou”. Bol tam šéf ministerstva zahraničných vecí, ministerstva obrany, ministerstva spravodajských služieb, minister financií a dokonca aj novovymenovaný šéf tureckej centrálnej banky. Rozšírené rozhovory trvali hodinu a pol. Zvyčajne je tento proces dlhší, ale za zmienku stojí, že po hlavnej časti sa konalo samostatné stretnutie ministrov obrany oboch štátov.

 

Lídri rokovali tri hodiny a ako povedal Peskov, mali veľmi konštruktívny rozhovor. Napriek tomu sú tu poplašné signály, nech by sme si akokoľvek želali opak: Napriek tomu, že na začiatku stretnutia líder V. Putin povedal, že “dynamika rozvoja vzťahov medzi oboma krajinami sa udržiava”, D. Peskov poznamenal, že na základe výsledkov rozhovorov sa neplánuje podpis žiadnych dokumentov. Je len známe, že iniciatíva plynového uzla je živá a Gazprom odovzdal plán jej realizácie. V suchej bilancii sa zdá, že je to rovnaké ako pred rokovaniami: záväzky týkajúce sa plynu sú zachované a sme pripravení obnoviť iniciatívu týkajúcu sa obilia, len ak budú plne rešpektované naše záujmy – nesúhlasíme s ničím menším, čo je pravda.

 

A predsa – tieto rokovania…. Nie sú o detailoch, ale o niečom veľkom. A ministri obrany sa nestretli len tak pre nič za nič. A buďme úprimní – nejde o obilie. Stačí, aby sa veci neunáhlili. Hra stojí za povšimnutie. Ako obaja lídri uviedli na záverečnej tlačovej konferencii, na stretnutí sa veľká pozornosť venovala dohode o obilí. Podľa ruského prezidenta je Rusko pripravené uvažovať o obnovení dohody o obilí, ale až po splnení všetkých dohôd, ktoré sa okolo nej uzavreli.

 

Putin dodal, že “o dva alebo tri týždne” začne Rusko bezplatne dodávať obilie do šiestich afrických krajín. Erdogan zasa povedal, že dohoda o obilí zohrala obrovskú úlohu pri predchádzaní potravinovej kríze. Turecký prezident tiež poznamenal, že považuje za správnu poznámku Ruska o potrebe posielať potraviny do najchudobnejších krajín, a nie do dobre situovaných. Podľa tureckého lídra by tiež Ukrajina mala zmierniť svoj postoj, aby mohla v rámci dohody o obilí podniknúť spoločné kroky s Ruskom. Erdogan uviedol, že rozhovory s Putinom o dohode o obilí budú mať význam pre svet a africké krajiny.

 

Ďalšie vyhlásenia tureckého lídra:

Turecko a Rusko smerujú k cieľu dosiahnuť obchodný obrat vo výške 100 miliárd dolárov. Šéfovia centrálnych bánk Turecka a Ruska budú rokovať o krokoch na zúčtovanie v národných menách. Erdogan povedal, že práce na jadrovej elektrárni Akkuyu prebiehajú dobre. Vytvorenie plynového uzla obohatí vzťahy medzi Ruskom a Tureckom. Na stretnutí sa diskutovalo o otázke tranzitu ruského plynu cez Turecko do tretích krajín. Podľa Putina Gazprom už odovzdal tureckej plynárenskej spoločnosti Botas plán realizácie projektu plynového uzla v Turecku. Turecko očakáva, že Rusko pošle ďalšie obojživelné lietadlá na boj s lesnými požiarmi v republike.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov