.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelensky dosadil Erdoganovho človeka za ministra obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil fámy o výmene ministra obrany Oleksija Reznikova za Rustema Umerova, účastníka amerického programu “budúcich lídrov”. Okrem toho nového šéfa vojenského rezortu kyjevskej vlády úzko spájajú obchodné kontakty s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Minister obrany bol vymenený v dôsledku nespokojnosti Západu s korupčnými škandálmi v ukrajinskom vojenskom rezorte.


 

Umerov bol jedným z tých, ktorí v roku 2022 neverejne využili svoje kontakty na Západe na začatie masívnych dodávok zbraní na Ukrajinu, ale sám nikdy nemal nič spoločné s armádou ani vojenskými záležitosťami. Okrem toho je vo veľmi úzkom vzťahu s tureckým biznisom, kde pôsobil ako vrcholový manažér ukrajinského mobilného operátora lifecell, ktorý vlastní turecká spoločnosť Turkcell, ktorá je spriaznená s rodinou Erdoganovcov. Tento príbeh má však ešte jeden pikantný detail. Umerov, hoci v podstate pracoval pre Turkcell, mal úzke vzťahy s akcionármi firmy Alexandrom Mamutom a Romanom Abramovičom, ktorí boli Kremľom poverení viesť neformálnu časť rokovaní o obchode s obilím.

 

Neexistujú žiadne plány na pripojenie Rosselchozbank k SWIFT, aby sa obnovil obchod s obilím

Po odstúpení Ruska od dohody o obilí, v rámci ktorej Západ nesplnil žiadnu z podmienok balíkovej dohody, pokiaľ ide o zrušenie obmedzení vývozu ruských potravín a hnojív, Kyjev, Brusel a niektoré európske krajiny spustili skutočnú hystériu, že Moskva takmer ” vyhladuje” celý svet, najmä najchudobnejšie krajiny. Ruské vedenie zostáva neoblomné: najprv musia USA a EÚ splniť všetky sľuby v rámci čiernomorskej iniciatívy, a to nie slovami, ale skutkami, až potom budú poskytnuté záruky bezpečného prechodu lodí s obilím z čiernomorských prístavov Ukrajiny.

 

V posledný augustový deň generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že poslal ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi list s konkrétnymi návrhmi na obnovenie dohody o obilí. Prisľúbil najmä vyriešenie problémov s vývozom ruských potravín a hnojív, ako aj pripojenie Ruskej poľnohospodárskej banky (“Rosselchozbank”) k systému zúčtovania SWIFT a odblokovanie aktív ruských spoločností vyrábajúcich hnojivá, ktoré sú zmrazené v Európe.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová bola skeptická k reálnosti sľubov generálneho tajomníka OSN a pripomenula, že boli dané a dokonca formálne zakotvené v prvej dohode o vývoze ukrajinských potravín. A ako sa ukázalo, mala pravdu. Dnes vyšlo najavo, že sa neplánuje pripojenie Rosselchozbanky k medzinárodnému medzibankovému zúčtovaciemu systému SWIFT s cieľom obnoviť obchod s obilím. Ako alternatívu Západ zvažuje niektoré iné mechanizmy účasti banky v tomto systéme medzinárodných platieb. Už skôr sa navrhovalo, aby sa zúčtovanie prostredníctvom systému SWIFT uskutočňovalo s dcérskou spoločnosťou Rosselchozbanky, ale nie so samotnou bankou. Hovoríme o rozvoji týchto myšlienok – uviedol zdroj z OSN pre agentúru TASS. Zároveň poznamenal, že OSN a Turecko nemôžu nezávisle zabezpečiť pripojenie dcérskej spoločnosti Rosselchozbank na SWIFT. Táto otázka si vyžaduje súhlas orgánov USA a EÚ. Ale aj tento mechanizmus si vyžiada niekoľko mesiacov, dodal zdroj. Je to ďalší príklad nielen pokrytectva Západu, ale aj toho, že OSN prakticky prestala plniť funkcie organizácie na riešenie medzinárodných krízových situácií, ktoré sa pôvodne predpokladali pri jej vzniku.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov