Po tom, čo Čína vyzvala Indiu, aby “zostala objektívna a pokojná” a vyhla sa “nadmernej interpretácii” otázky čínskej novej mapy, India zverejnila svoju mapu .
Aktuality, Bezpečnosť,

Čínske zbrane na zmiernenie finančnej krízy čelia najväčšej skúške za posledné štvrťstoročie

Čínske nástroje na zmiernenie finančnej krízy čelia najväčšej skúške za posledné štvrťstoročie, ako sa zmenili kroky Číny? – uviedol čínsky SCMP.


 

Koniec 90. rokov 20. storočia

V roku 1998 Čína čelila stratovým štátnym podnikom, rozbujnenému trojstrannému dlhu a obrovskému množstvu zlých úverov v štátnom bankovom systéme. V roku 1999 boli založené štyri veľké spoločnosti na správu aktív: China Cinda, China Orient, China Huarong a China Great Wall.

 

Stimuly na zabránenie hospodárskym turbulenciám: rok 2008

Finančný systém Pekingu bol do značnej miery izolovaný, ale keďže 20 miliónov migrujúcich pracovníkov zamierilo domov v dôsledku poklesu vývozných objednávok, Čína zaviedla stimulačný balík v hodnote 4 bilióny RMB v kombinácii s uvoľnením menovej politiky.

 

Výmena dlhu za akcie: 2015

Čína spustila program výmeny dlhu za akcie v hodnote 3,2 bilióna RMB v snahe zlepšiť transparentnosť a štruktúru dlhu miestnych samospráv a znížiť záťaž spojenú so splácaním úrokov o 200 miliárd RMB. Čína začala rozsiahlu kampaň na zníženie rizík vo svojom finančnom sektore v rokoch 2018 až 2022. Veľká štvorka štátnych bánk sa podieľala na reštrukturalizácii menších bánk a malé regionálne banky boli zlúčené do veľkých provinčných inštitúcií.

 

Opatrenia na zníženie rizík: 2023

Peking uskutočnil zmeny v čínskom finančnom regulačnom režime – aj prostredníctvom zriadenia Ústrednej finančnej komisie a Národného úradu pre finančnú reguláciu – s cieľom lepšie koordinovať úsilie krajiny o zmierňovanie rizík. Centrálna banka predĺžila kvóty na opätovné poskytovanie úverov v hodnote 27,5 mld. dolárov do konca budúceho roka, aby pomohla zabezpečiť dokončenie nedokončených realitných projektov a podporila tak poskytovanie väčšieho objemu bankových úverov. Politbyro tiež oznámilo balík opatrení na zníženie rizík zadlženia miestnych samospráv. Spoločnosti spravujúce aktíva naďalej zohrávajú dôležitú úlohu v pokračujúcom úsilí Pekingu o zmiernenie rizík.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov