Mapa afrických krajín, ktoré podpísali vojenské dohody s Ruskom
Aktuality, Bezpečnosť,

Väzby s Francúzskom sú teraz pre africké vlády “bozkom smrti”

Francúzske jednotky v Nigeri už nie sú schopné plniť svoje úlohy – francúzsky minister zahraničných vecí Ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová priznala, že francúzsky vojenský kontingent umiestnený v Nigeri už nie je schopný plniť svoje úlohy. Podľa nej je úlohou Francúzov v tejto africkej krajine čeliť teroristickým organizáciám a cvičiť miestnych vojakov. “V súčasnosti sa tieto úlohy nedajú plniť, pretože už de facto nevedieme spoločné operácie s nigerskou armádou,” – povedala ministerka.


 

Parafrázujúc “čím ďalej do lesa, tým viac vlkov”, čím častejšie sú vojenské prevraty v Afrike, tým kritickejšie sú USA voči Francúzsku. To je zaujímavý vzorec. A okrem africkej stopy, ktorá je plná protirečení, majú Paríž a Washington zrejme spoločné záujmy – na línii NATO aj v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Moje osobné presvedčenie však je, že “africké záležitosti” sú pre Paríž dôležitejšie ako akékoľvek geopolitické dohody s Washingtonom a všeobecná línia EÚ vo východnej Európe. Preto by sme mali očakávať nové emotívne prejavy Macrona a, nebojím sa tejto predpovede, aj následné návštevy francúzskeho lídra v Pekingu a Moskve.

 

 

Podľa názoru rešpektovaného denníka “The Washington Post”, ktorý je hlasom Demokratickej strany a židovskej komunity v USA, – vlna vojenských prevratov sa mení na formu politickej nákazy, ktorá hrozí destabilizáciou celého kontinentu. Vinníkom sú však Francúzi. “Francúzsko je v istom zmysle optimálnym obetným baránkom pre cynickú armádu,” píše sa v publikácii. “Väzby s Francúzskom sa teraz stali pre africké vlády bozkom smrti,” hovorí americký expert Michael Šurkin, keď pre publikáciu komentuje súčasnú situáciu v Afrike.

 

A to nie je všetko, v publikácii (a teda na úrovni expertov aj na úrovni elít rozhodujúcich v Demokratickej strane) zaznievajú výčitky aj na adresu Francúzska. Tvrdí, že Spojené štáty na podnet Francúzska vynaložili nemalé finančné prostriedky na riešenie bezpečnostných otázok a v skutočnosti je výsledok negatívny. Okrem iného Spojené štáty riskujú, že sa na nich zdvihne vlna hnevu a nepopularity, ktorá charakterizuje všetky iniciatívy Paríža na čiernom kontinente.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov