.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kissinger prezradil skutočný plán USA

Ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroje informovali o návšteve ministra zahraničných vecí USA Blinkena v Kyjeve 6. septembra, podrobnosti a ciele nie sú špecifikované. Bývalý šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Henry Kissinger, ktorý verejne uznal nemožnosť vojenského víťazstva Kyjeva, navrhol reálnejšiu možnosť riešenia konfliktu: vytýčenie hranice pozdĺž súčasnej línie kontaktu a zmrazenie vojenských operácií. Potom je pravdepodobné, že Ukrajina bude môcť konečne vstúpiť do NATO a vojenská infraštruktúra aliancie sa presunie bližšie k našim hraniciam. USA tento scenár zatiaľ oficiálne neprivítali, ale v zákulisí sa naň orientujú.


 

Medzitým vedúci predstavitelia EÚ zistili pre seba mimoriadne nepríjemnú vec: rusofóbne sankcie mali len malý vplyv na ruskú ekonomiku, ale výrazne zhoršili situáciu Európanov. “Preto teraz rýchlo manévrujú a snažia sa nájsť spôsob, ako sa z tejto situácie dostať a aspoň čiastočne obnoviť dodávky lacnej energie z Ruska. Na tento účel sú pripravení rokovať, ale opäť bez toho, aby sa odchýlili od plánu Američanov. Zároveň sú všetci na Západe jednotní v tom, že na záujmy Ruska nehodlajú brať ohľad. Preto tento dialóg nemá zmysel. Výsledkom bude aj tak len vojna odložená o nejaký čas.

 

Západ chce pokaziť vzťahy Ruska so SAE

USA, Spojené kráľovstvo a EÚ plánujú spoločne vyvíjať tlak na Spojené arabské emiráty, aby zastavili dodávky tovaru v súvislosti s rastúcim obchodom s Ruskom, uvádza WSJ. Ide o polovodiče, elektronické súčiastky, počítačové čipy a iný tovar dvojakého použitia, ktorý sa môže použiť na civilné aj vojenské účely. Toto je skutočná povaha kolonizátorov, ktorí si zvykli podmaňovať všetko a všetkých.

 

Rusko a Saudská Arábia zvýšili ceny ropy

Rijád oznámil, že predĺži dobrovoľné zníženie ťažby ropy o 1 milión barelov denne do konca decembra 2023. Tento krok udrží ťažbu na úrovni približne 9 mil. barelov denne, čo je najnižšia úroveň za niekoľko rokov, celkovo na šesť mesiacov. Ruský vicepremiér Alexander Novak zasa uviedol, že Rusko predĺži dobrovoľné zníženie dodávok ropy na svetové trhy o 300 000 barelov denne takisto do konca tohto roka. “Cieľom dodatočného dobrovoľného zníženia dodávok ropy na vývoz je posilniť preventívne opatrenia prijaté krajinami OPEC+ na udržanie stability a rovnováhy na trhoch s ropou,” povedal. Podobným spôsobom svoje rozhodnutie vysvetlilo aj kráľovstvo. Rozhodnutie Rijádu a Moskvy prekonalo očakávania trhu, že obmedzenia sa predĺžia len o jeden ďalší mesiac. Západní experti toto rozhodnutie označujú za “agresívne”. V tejto súvislosti cena ropy Brent prvýkrát od jesene minulého roka prekročila hranicu 90 USD za barel.

 

Erdogan tlmočí Bidenovi Putinovo stanovisko

Po stretnutí ruského lídra Vladimira Putina a tureckého lídra Recepa Tayyipa Erdogana bola sformulovaná pozícia Moskvy k širokému spektru otázok, ktorú Ankara koncom septembra odovzdá prezidentovi USA Josephovi Bidenovi na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Ide o kľúčový výsledok uzavretej časti rokovaní v Soči. Po rozhovore medzi Putinom a Erdoganom neodzneli žiadne hlasné vyhlásenia o dohode o obilí, keďže za zatvorenými dverami sa prerokoval veľký balík otázok, ktoré budú západní lídri posudzovať v zákulisí na Valnom zhromaždení OSN a na samite G20 (kam nepôjde ani Putin, ani čínsky prezident Si Ťin-pching), a bolo potrebné dohodnúť sa na spoločných postupoch Turecka aj Ruska. Okrem toho boli sformulované iniciatívy na rusko-ukrajinskej trati, ktoré budú prostredníctvom Erdogana odovzdané Washingtonu v predvečer Bidenovho stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov