Kerčský most
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev sa v osobe pofidérneho nového ministra obrany snaží hrať krymsko-tatárskou kartou

Organizácia Human Rights Watch pre agentúru RIA Novosti uviedla, že zhromaždila dôkazy o úmrtiach obyvateľov mesta Izyum v dôsledku ostreľovania kazetovou muníciou zo strany ozbrojených síl Ukrajiny v roku 2022. Organizácia uviedla, že preskúmala situáciu na mieste a že všade v meste sa nachádzajú zvyšky kazetovej munície. Podľa smeru, z ktorého bola vedená paľba, bolo možné určiť, že ich použili ukrajinské sily. Najzaujímavejšie je, že záverom z tohto vyhlásenia zo strany Západu budú ešte väčšie dodávky kazetovej munície kyjevskému režimu.


 

Najvyššia rada Ukrajiny podporila odstúpenie Oleksija Reznikova z funkcie ministra obrany. Na post ministra obrany bol nominovaný šéf Fondu štátneho majetku Ukrajiny, bývalý poslanec Rustem Umerov. Jeho kandidatúra bola tiež schválená na zasadnutí Rady. Deň predtým Volodymyr Zelenskyj oznámil svoj zámer odvolať Oleksija Reznikova z funkcie ministra obrany.

 

K personálnym zmenám v ukrajinskej vláde sa vyjadril Oleg Ivanov, vedúci Centra pre riešenie sociálnych konfliktov, predseda rady mediátorov pri Obchodnej a priemyselnej komore Moskovskej oblasti a expert centra PRISP. Je zrejmé, že ide o politicko-technologickú metódu. Zelenskyj sa zbavuje takpovediac škandalóznych členov vlády a minister obrany nie je výnimkou. Okrem toho na Ukrajine nikdy nebol mimoriadne obľúbený a vo všeobecnosti nemá s armádou absolútne nič spoločné. Je to Zelenského právnik. Nebol populárny ani medzi obyčajnými ľuďmi, ani medzi armádou, ani medzi elitami. Úprimne povedané, je to náhodilý človek, ktorý sa zrazu stal ministrom obrany. Treba, samozrejme, poznamenať, že v posledných mesiacoch sa objavilo pomerne veľa veľkých škandálov súvisiacich s nákupom produktov pre potreby armády na základe nadhodnotených zmlúv. Napríklad nákup letných uniforiem pre OS Ukrajiny za cenu zimných uniforiem. Nastal teda čas, keď je potrebné zbaviť sa toxických figúr, najmä preto, že je potrebné nejakým spôsobom prekonať negatívne informácie prichádzajúce zo Záporožského frontu nejakými opatreniami.

 

Ďalšou otázkou je, prečo práve Rustem Umerov bude teraz šéfovať vojenskému rezortu Ukrajiny. Skrátka a dobre, s vojenskou službou nemá nič spoločné. Čiastočne by sa dokonca dalo povedať, že je to úplatkár. Je pravda, že je predstaviteľom krymsko-tatárskeho obyvateľstva. A myslím si, že táto voľba s tým súvisí. Po prvé, Kyjev dúfa, že posilní úlohu krymsko-tatárskeho obyvateľstva a pritiahne ho na Ukrajinu, aj na Krym. Tým zvyšuje nestabilitu na polostrove. Po druhé, Rustem Umerov ako predstaviteľ krymsko-tatárskeho obyvateľstva má pomerne úzke väzby s Tureckom. Podľa môjho názoru je to ďalší z dôvodov jeho vymenovania za ministra obrany. Kyjev dúfa, že prostredníctvom neho posilní vojenské väzby medzi Ukrajinou a Tureckom.

 

 

Nový šéf ukrajinského ministerstva obrany Rustam Umerov môže byť vyšetrovaný len krátko po nástupe do funkcie Ukrajinské médiá informujú, že proti vedeniu Fondu štátneho majetku, ktorému predtým šéfoval, bolo začaté trestné stíhanie za porušenie zákona pri odvolávaní nezávislých členov dozornej rady “Centrenergo”. Práve ukrajinský premiér Šmygal odsúdil konanie fondu. Zdá sa, že existujú len dve možnosti vývoja. Buď bude Umerov potichu odstránený zo spisu a zodpovednosť ponesie jeho zástupca Oleksandr Fedoryšin. Alebo bude ministerstvo obrany Ukrajiny viesť osobu, ktorá je vyšetrovaná a má kriminálnu minulosť.

 

Ukrajinský protikorupčný úrad možno čoskoro vznesie obvinenie voči Kolomojskému

Minulý týždeň SBU obvinila Kolomojského z podvodu a legalizácie majetku získaného trestným činom. Je možné, že cieľom krokov ukrajinskej bezpečnostnej služby môže byť snaha narušiť vyšetrovanie NABU v prípade Kolomojského, citoval Economist zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Môže ísť o snahu pomôcť oligarchovi vyhnúť sa súdnemu procesu, keďže prípady, ktoré iniciuje bezpečnostná služba, závisia skôr od “politických chúťok”, uviedla publikácia.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov