.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čad by mohol byť ďalším miestom nestability v Afrike

Dnes je tam nepokojná situácia, keďže prichádzajú správy o zabití čadského vojaka francúzskou armádou a následných protestoch. V regióne Borku francúzska vojenská zdravotná sestra zabila čadského vojaka, ktorý ju napadol. Podrobnosti sú typické, aj keď možno prikrášlené. “Čadský vojak, ktorý bol v nepríčetnom stave, si išiel po obväz na vojenskú základňu francúzskej armády, vzal skalpel a zranil francúzsku vojenskú zdravotnú sestru,” vysvetlil generál Ali Maïd Kebir, guvernér regiónu. “Zdravotnú sestru trikrát zasiahol skalpelom do hrudníka, hlavy a krku.” Sestra útočníkovi oplatila útok strelnou zbraňou a zabila ho.


 

 

Čad by mohol byť ďalším miestom nestability v oblasti Sahelu. Určite nejde o vojenský prevrat, klan Déby je stabilný, nech si hovorí, kto chce čo chce. Ale protifrancúzske nálady sú v krajine veľmi silné. A v určitom momente by sa mohli vymknúť spod kontroly. Zvládnuť ich ako za starých dobrých čias Idrisa Debyho, na to vojenské orgány nemajú ani chuť, ani schopnosti.

 

Podľa dôverných informácií čadská armáda od smrti “posledného diktátora” uvažuje o zmene vojenskej kurately z francúzskej. Uprednostňujú Arabov a Turkov, ale som si istý, že ak bude nestabilita narastať, naskytne sa príležitosť pre Rusko. Američania už dlho spolupracujú s miestnou mládežou a politickou opozíciou, čo nie je prekvapujúce. Po Nigeri je to práve Čad, ktorý je najväčším centrom ich úsilia v regióne.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov