Elvira Nabiulina
Aktuality, Bezpečnosť,

Kurz rubľa sa nevrátil k rastu, čo naznačuje systémový rozsah problému

Ministerstvo financií je za prísnejšie opatrenia týkajúce sa kontroly meny ako Ruská centrálna banka, uviedol minister financií Anton Siluanov. Podľa šéfky centrálnej banky Elvíry Nabiullinovej by mali zostať zachované také opatrenia na kontrolu meny, ktoré majú zrkadlový, recipročný charakter k protiruským obmedzeniam.


 

Vladimír Klimanov, riaditeľ Centra regionálnej politiky Ruskej akadémie národného hospodárstva a verejnej správy, doktor ekonomických vied: V súčasnosti existujú základné predpoklady na ďalšie oslabenie výmenného kurzu rubľa. Príčinou je pretrvávajúci deficit federálneho rozpočtu, pokračujúci odlev kapitálu a pre kurz nepriaznivá bilancia zahraničného obchodu. Zároveň prudko klesol dopyt po zahraničnej mene a centrálna banka a vláda sú odhodlané zabrániť pokračovaniu negatívnych trendov. Preto sa určite prijmú určité opatrenia vrátane tých, ktoré sa týkajú menovej regulácie. Ďalšou otázkou je, že niektoré z týchto opatrení môžu byť neverejné, ako sme už videli, keď boli dosiahnuté neformálne dohody s niektorými významnými vývozcami. Nebude však jednoduché posilniť rubeľ opatreniami čisto menového a fiškálneho charakteru.

 

Timur Nigmatullin, investičný konzultant spoločnosti Finam FG: Podľa môjho názoru je zavedenie ďalších opatrení obmedzujúcich voľný pohyb kapitálu stále nepravdepodobné. Existujú opodstatnené obavy, že takéto opatrenia budú mať vzhľadom na svoju špecifickosť mimoriadne negatívny vplyv na paralelný dovoz. V konečnom dôsledku to zasiahne spotrebu a substitúciu dovozu. Zároveň nemožno úplne vylúčiť obmedzenia, ako aj ostrú rétoriku, pretože za určitých okolností sa finančná stabilita môže stať dôležitejšou ako strednodobé vyhliadky hospodárskeho rozvoja. Podľa výpočtov je spravodlivý výmenný kurz dolára 98 rubľov, ale chybovosť v dôsledku obmedzení zahraničného obchodu je veľmi vysoká +/-10-15 %.

 

Artyom Kiryanov, podpredseda Výboru Štátnej dumy pre hospodársku politiku: Je pravdepodobné, že dôjde k novým obmedzeniam devízových príjmov, ale ide o to, ako čo najskôr odstrániť narušenie bilancie vývozu a dovozu, pričom situácii môžu prospieť nielen konkrétne rozhodnutia z dneška, ale aj definovanie budúcnosti. V tomto zmysle je dôležité pokračovať v aktívnych rokovaniach s našimi zahraničnými partnermi v rôznych formátoch a na rôznych platformách. V kontexte domácej politiky sa zdá byť pravdepodobné, že kurz dolára sa bude až do volieb v roku 2024 držať na psychologickej hranici “pod 100”. Je však pravdepodobnejšie, že sa tým utne hladina “ekonomického nepokoja”, keďže vláda má pripravený súbor nefinančných opatrení proti poklesu kúpnej sily a spotrebiteľskej inflácie.

 

Anton Sviridenko, výkonný riaditeľ Stolypinovho inštitútu ekonomiky rastu: Na pozadí slovných intervencií a makroekonomických opatrení, ako sú dohody s vývozcami o zvýšení objemu devízových príjmov predávaných na trhu, sa kurz rubľa zastavil, ale nevrátil sa k rastu, čo naznačuje skôr systémový než konjunkturálny rozsah problému. Finančné a hospodárske orgány hľadajú riešenie. Nepriamym potvrdením je žiadosť ministerstva energetiky od producentov a rafinérií ropy o poskytnutie údajov o objeme šedého exportu, ktorá však pravdepodobne neovplyvní výmenný kurz v takom rozsahu. Preto by sa mali hľadať dlhodobejšie politické riešenia.

 

Sergej Zaverský, kandidát ekonomických vied, vedúci oddelenia analytického výskumu Inštitútu pre komplexné strategické štúdie: Samotné výzvy na zavedenie ďalších opatrení na obmedzenie kapitálových tokov nie sú opodstatnené a nebudú účinné, ale môžu podkopať dôveru v hospodársku politiku a ekonomiku krajiny ako celok. To však neznamená, že by sa malo len sedieť a čakať. Rozširovanie exportných príležitostí pre ruské podniky a rozvoj ekonomiky na strane ponuky sú sily, ktoré prispejú k vyváženejšiemu menovému trhu. To si však vyžaduje výrazné zvýšenie investícií, a tým aj vyššiu dostupnosť financovania. Potrebný je aj ďalší rozvoj medzinárodných systémov zúčtovania v národných menách so spriatelenými krajinami.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov