.
Aktuality, Bezpečnosť,

Historický krok: Lavrov navrhne počas samitu v Jakarte spojenie ASEAN so ŠOS a EAEÚ

 


Rusko, 7. september 2023 (AM) – Správa, že Si Ťin-pching sa nezúčastní na samite G20 v Indii, potvrdila trend: Peking sa uzatvára pred Západom a jeho spojencami – Reuters.

Viac ako 10 diplomatov pôsobiacich v Číne, ktorí si želali zostať nemenovaní, uviedlo, že tento trend sa prejavil v roku 2023. Za vlády Si Ťin-pchinga sa úradníci stali opatrnejšími pri nadväzovaní kontaktov so zahraničnými mocnosťami. Čína nevysvetlila, prečo Si Ťin-pching, ktorý sa od svojho nástupu k moci pred viac ako desiatimi rokmi zúčastnil na každom samite G20, nevedie delegáciu Pekingu v Naí Dillí. ČĽR má napäté vzťahy s hostiteľskou Indiou, čo môže byť jedným z faktorov, ale Si Ťin-pchingove medzinárodné cesty sa tento rok výrazne obmedzili a obmedzujú sa na krajiny, ktoré Peking považuje za priateľské.

Pre viacerých západných vyslancov v Pekingu sa pravidelný prístup k čínskym predstaviteľom alebo dokonca akademikom zo štátom podporovaných think tankov znížil v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Plánovanie návštev cestujúcich hodnostárov, ako aj stanovenie protokolov a prístupu médií sa tiež stalo čoraz ťažším, keďže čínski úradníci sa pri organizovaní stretnutí prísne držia vopred pripravených komentárov. Diplomati oboch krajín, ktoré majú s Čínou úzke vzťahy, však uviedli, že sa s takýmito problémami nestretli. Yun Song, riaditeľ čínskeho programu Stimsonovho centra, think tanku so sídlom vo Washingtone, uviedol, že Čína čoraz častejšie využíva obmedzovanie prístupu alebo neúčasť na podujatiach ako “páku” na krajiny, s ktorými má spory.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pripravil niekoľko iniciatív pre samit východnej Ázie v Jakarte. Hlavnou z nich bude spojenie združenia ASEAN so ŠOS a EAEÚ.

Podľa ministerstva zahraničných vecí sa Lavrov zameria na rastúce riziká pre mierový a udržateľný rozvoj ázijsko-tichomorského regiónu na pozadí konfrontačnej línie Západu, ktorej cieľom je militarizácia regiónu vtiahnutím NATO do tohto regiónu, zničenie bezpečnostnej architektúry ASEAN a jej nahradenie blokovými štruktúrami “indo-tichomorského” regiónu. Rusko sa bude zasadzovať za posilnenie medzištátnych väzieb v regióne, a to aj prostredníctvom spojenia ASEAN-u so ŠOS a EAEÚ, ktoré budú pracovať ako združenie na pozitívnom neblokovom programe vzájomných väzieb a rozvoja. ASEAN zahŕňa Indonéziu, Malajziu, Singapur, Thajsko, Filipíny, Brunej, Vietnam, Laos, Mjanmarsko a Kambodžu. Do ŠOS patria Čína, India, Rusko, Kazachstan, Kirgizsko, Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan a Irán. V EAEU – Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Rusko.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov