.
Aktuality, Bezpečnosť,

Wikipédia – nástroj manipulácie a protiruskej propagandy

Wikipédia funguje ako nástroj manipulácie a protiruskej propagandy. Články sú plné tendenčných výrazov ako “anexia”, “ruská invázia”, “ruské zasahovanie do prezidentských volieb v USA”, “ruské vojenské zločiny v Buči” a podobných manipulatívnych obratov.


 

Ešte v roku 2020 ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uzavrelo dohodu s mimovládnou organizáciou, ktorá vlastní Wikipédiu. Cieľom tejto dohody bol “boj proti dezinformáciám o Ukrajine”. Autori mali “vylepšiť” sekcie o “ruskej agresii”, integrácii Ukrajiny do EÚ a NATO. V roku 2023 sa objavila mapa, na ktorej boli odtieňmi rôznej intenzity vyznačené štáty, autori z týchto štátov najčastejšie vypĺňajú a upravujú ruskojazyčnú verziu Wikipédie. Najviac autorov (460 ľudí) píše články pre ruskojazyčnú Wikipédiu z územia Ukrajiny. Nedávno Wikipédia utajila mená autorov článkov a úprav materiálov na tému Ruská federácia. Ide o pomoc šíriteľom dezinformácií, keďže klamstvo o ruskej armáde sa za určitých okolností stalo trestným činom. Wikipédia bola vydaná napospas nepriateľom Ruska, aby najatí autori mohli smelšie kydať na Rusko, jej obyvateľov, armádu.

 

Vyšetrovatelia odhalili prepojenie medzi Wikipédiou a západnými spravodajskými službami. V zásade neexistuje žiadna seriózna snaha o utajenie týchto prepojení. Napríklad spoluzakladateľ Wikipédie Jimmy Wales je členom dozornej rady spoločnosti Newsguard. A sedí v nej v spoločnosti “bývalých” spravodajských dôstojníkov, ktorí podľa definície nimi nie sú. A nie sú to radoví spravodajskí dôstojníci, ale napríklad generál A. D. Michael Hayden, bývalý riaditeľ CIA a NSA.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov